⚡️ General science multiple choice questions PDF Test No -10

18 mins read

⚡️ General science multiple choice questions PDF Test No – 10

ନମସ୍କାର ଦସ୍ତୋ ? !!! ଓଡିଶା ର ନମ୍ବର 1 GK ୱେବସାଇଟ ? ରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ || ଏହି ପୋଷ୍ଟ  ରେ ଜେନେରାଲ ସାଇନ୍ସ ( General science multiple choice questions ) ର ଟେଷ୍ଟ ନମ୍ବର 10 କୁ ଡିସ୍କସ କରିଛୁ || ଏହା ଆଗରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଟେଷ୍ଟ ନମ୍ବର 9 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ PDF ଆପଣଙ୍କୁ ପୋଷ୍ଟ ରେ ଶେଷରେ ଲିଙ୍କ ମିଳିଯିବ || କହନ୍ତି ସେୟାରିଂ ଇଜ କେୟାରିଙ୍ଗ ଭଲ ଲାଗିଲେ ସେୟାର କରନ୍ତୁ ଓ ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ପଢିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ | ଆଗକୁ ବହୁତ ସାରା MCQ ପ୍ରଶ୍ନ ଆସିବ ସେଥିପାଇଁ ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳ ? ଆଇକନ ଦବାଇ ଫ୍ରି ରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡି ଯାନ୍ତୁ | ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ରେ ସବୁ ବିଷୟର MCQ ଜିକେ PDF ମିଳିଯିବ || 

General science multiple choice questions

451.How does dehydration help in the preservation of food ?
(a) Nutrients are concentrated
(b) The growth of microorganisms is checked
(c) The surface of foodstuffs becomes hard
(d) Chemical reactions stop in the absence of water

Ans-B ✔

452.Which mechanism regulates the body temperature ?
(a) Excessive intake of water
(b) Temperature regulating mechanism located in the base of the brain
(c) Regular intake of food
(d) Constant flow of blood in the capillaries

Ans-B ✔

453. Which of the following statements is true ?
(a) Both the salinity and the density of sea decrease with depth
(b) Both the salinity and the density of sea increase with depth
(c) The salinity increases but the density of sea decreases with depth
(d) The salinity decreases but the density of sea increases with the depth

Ans-B ✔

454. In what sequence are the following obtained from a natural gas well ?
1. Natural gas
2. Water
3. Crude oil
(a) 1,2,3
(b) 1,3,2
(c) 3, 2, 1
(d) 2, 1,3

Ans-A ✔

455.Why does a man weigh more at the poles than at tip equator?
(a) Because the gravitational pull is less at the poles
(b) Because there is no atmosphere at the poles
(c) Because the gravitational pull is more at the poles
(d) Because of none of these reasons

Ans-C ✔

456.Which of the following is correct ?
(a) Planets have an apparent motion but do not twinkle
(b) Planets have an apparent motion and twinkle
(c) Planets have no apparent motion but twinkle
(d) Planets have no apparent motion and do not twinkle

Ans-A ✔

457.The sex of the off-spring is determined when
(a) The sperm fertilises the ovum
(b) The conception takes place
(c) The embryo is partially developed
(d) The end of gestation period is near

Ans-B ✔

458.Colour blindness is
(a) More common among women
(b) Very rare in men
(c) Very rare in women
(d) Found in both the sexes

Ans-C ✔

459.What happens when alcohol is taken in excess ?
(a) It destroys the liver
(b) It produces inflammation of the stomach
(c) It causes the heart to become weak
(d) All of the above

Ans-D ✔

460. What happens when the temperature of water falls from 30°C to 0°C ?
(a) The volume of ice formed will be less than the volume of water
(b) Water will not freeze at 0°C
(c) The volume of ice formed will be more than the volume of water
(d) None of these

Ans-C ✔

461. When rice is boiled, it expands because
(a) The grains absorb moisture and swell
(b) The starch gelatinises and swells
(c) The starch gets polymerized
(d) Sugar breaks down in the grains

Ans-A ✔

462. Which of the following is the most common wheat disease in India ?
(a) Green ear
(b) Smut
(c) Rust
(d) Loose smut

Ans-C ✔

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog