6 Century B.C related short questions pdf 

6 Century B.C related short questions pdf

379. The following map shows four of the sixteen mahajanapadas that existed in ancient India a b c d The places marked (a), (b), (c) and
(d) respectively are
(A) Matsya, Chedi, Kosala, Anga
(B) Surasena, Avanti, Vatsa, Magadha
(C) Matsya, Avanti, Vatsa, Anga
(D) Surasena, Chedi, Kosala, Magadha
Ans: (C)


380. What was the ancient name of Ujjain?
(A) Taxila
(B) Indraprastha
(C) Avantika
(D) None of the above
Ans: (C)


381. The epigraphical evidence reveals that under the instructions of a Nanda king, a canal was dug in
(A) Anga (B) Vanga
(C) Kalinga (D) Magadha
Ans: (C)


382. The earliest extant coins of India were of
(A) Copper (B) Gold
(C) Lead (D) Silver
Ans: (D)


383. The ancient city which is mentioned in the Mahabharata and Mahabhashya both.
(A) Madhyamika (Nagari)
(B) Karkot
(C) Viratnagar (Bairath)
(D) Raidh
Ans: (C)


384. Matsya Mahajanapada of 6th century B.C. was located on
(A) Western Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Bundelkhand
(D) Rohilkhand
Ans: (B)


385. Which ruler had made Pataliputra the capital of his empire for the first time?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ashoka the Great
(C) Chandragupta Vikramaditya
(D) Kanishka
Ans: (A)


386. Who founded Pataliputra?
(A) Udayin
(B) Ashoka
(C) Bimbisara
(D) Mahapadmanada
Ans: (A)


387. By which ruler Pataliputra was chosen as the capital for the first time?
(A) Ajatashatru (B) Kalashoka
(C) Udayin (D) Kanishka
Ans: (C)


388. Who among the following kings had founded Pataliputra?
(A) Sisunaga (B) Bimbisar
(C) Ajatashatru (D) Udayin
Ans: (D)


389. In which century did the first Magadhan Empire rise?
(A) Fourth Century B.C.
(B) Sixth Century B.C.
(C) Second Century B.C.
(D) First Century B.C.
Ans: (B)


390. The Legend of Udayin-Vasavadatta is related to
(A) Ujjain (B) Mathura
(C) Mahishmati (D) Kaushambi
Ans: (A)


391. Which one was not in the earlier Republic?
(A) Shakya (B) Lichchhavi
(C) Yauddheya (D) All of these
Ans: (C)


392. Which one of the following was initially the most powerful citystate in India in the 6th century B.C.?
(A) Gandhar (B) Kamboj
(C) Kashi (D) Magadha
Ans: (C)


393. Where was the first republican system of the world during 6th century B.C. located?
(A) Vaishali (B) Athens
(C) Sparta (D) Pataliputra
Ans: (A)


394. By whom the first republic of the world was established in Vaishali?
(A) Maurya (B) Nanda
(C) Gupta (D) Lichchhavi
Ans: (D)


395. Which Buddha text has described 16 Mahajanapadas of 6th century B.C.?
(A) Digha Nikaya
(B) Tripitaka
(C) Deepavansh
(D) Anguattar Nikaya
Ans: (D)


396. Which one of the following pair is correctly matched?
(A) Parsvanath – Janatrika
(B) Bindusara – Shakya
(C) Skandagupta – Maurya
(D) Chetak – Lichchhavi
Ans: (D)


397. Which one of the following Buddhist texts describes the sixteen Mahajanapadas?
(A) Anguttara Nikaya
(B) Majjhima Nikaya
(C) Khuddaka Nikaya
(D) Digha Nikaya
Ans: (A)


398. The list of sixteen Mahajanapadas is available in
(A) Mahabharata
(B) Anguttara Nikaya
(C) Chandogya Upanishad
(D) Samyukta Nikaya
Ans: (B)


399. During the period of 16 Mahajanapadas, Mathura was the capital of
(A) Vajji (B) Vatsa
(C) Kashi (D) Surasena
Ans: (D)


400. The capital of North Panchal, according to Mahabharata, was located at
(A) Hastinapur (B) Indraprastha
(C) Ahichhatra (D) Mathura
Ans: (C)


401. In the sixth century B.C. Suktimati was the capital of
(A) Panchala (B) Kuru
(C) Chedi (D) Avanti
Ans: (C)


402. Champa was the capital of which Mahajanapadas?
(A) Magadha (B) Vajji
(C) Kosala (D) Anga
Ans: (D)


403. Which was the capital of Magadha?
(A) Pratishthan (B) Vaishali
(C) Rajgriha (D) Champa
Ans: (C)


404. Mahajanapadas situated on the bank of river Godavari was
(A) Avanti (B) Vatsa
(C) Assaka (D) Kamboja
Ans: (C)


405. Which one of the following was not a capital of Magadhan Empire?
(A) Girivraja (B) Rajgriha
(C) Pataliputra (D) Kaushambi
Ans: (D)


406. Which was the initial capital of Magadha?
(A) Pataliputra
(B) Vaishali
(C) Girivraja (Rajgriha)
(D) Champa
Ans: (C)


407. Which initial ruler of Magadha killed his father for enthroning and also was killed by his son for the same reason?
(A) Bimbisara (B) Ajatashatru
(C) Udayin (D) Nagdashak
Ans: (B)


408. What is the town configuration of ancient Shravasti?
(A) Circular (B) Crescentic
(C) Triangular (D) Quadratic
Ans: (B)


409. The Prince who was responsible for the death of his father was
(A) Ajatashatru
(B) Chandapradyota
(C) Prasenjit
(D) Udayin
Ans: (A)


410. What was the name of the dynasty of Ajatashatru?
(A) Maurya (B) Haryanka
(C) Nanda (D) Gupta
Ans: (B)


411. Which dynasty did rule over Magadha after Nanda Dynasty?
(A) Maurya (B) Shunga
(C) Gupta (D) Kushana
Ans: (A)


412. Power of Magadha was extended over the Malwa region during the reign period of
(A) Bimbisara
(B) Ajatashatru
(C) Udayabhadra
(D) Sisunaga
Ans: (D)


413. Which King of Magadha is known as Aparoparashurama?
(A) Bindusara
(B) Ajatashatru
(C) Kalasoka
(D) Mahapadmananda
Ans: (D)


414. Which inscription is the evidence of King Nand?
(A) Hathigumpha inscription of Kharvel
(B) Rummindei pillar inscription
(C) Junagarh inscription of Rudradamana
(D) Ayodhya inscription of Dhandeva
Ans: (A)


415. Jivaka, the famous physician of the time of Mahatma Buddha, was associated with the court of
(A) Bimbisara
(B) Chanda Pradyota
(C) Prasenjit
(D) Udayin
Ans: (A)


416. Who was the founder of Nanda Dynasty in Magadha?
(A) Mahapadmananda
(B) Dhanananda
(C) Nandivardhan
(D) Mahanandin
Ans: (A)


417. Who was the last King of Karnata dynasty?
(A) Harisimha (B) Ramsimha
(C) Matisimha (D) Shyamsimha
Ans: (A)


418. The town of Kalpi is situated on the bank of river
(A) Ganga (B) Yamuna
(C) Narmada (D) Krishna
Ans: (B)


419. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (King)
(a) Pradyot (b) Udayin
(c) Prasenjit (d) Ajatshatru List-II (State)
1. Magadha 2. Vatsa
3. Avanti 4. Kosala Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 2 4 1 (D) 4 1 3 2
Ans: (C)


420. Who was the founder of Karnata dynasty?
(A) Nanyadev (B) Narsimhadev
(C) Vijaydev (D) Haridev
Ans: (A)


421. In which of the following texts the list of the sixteen great states
(Shodasha Mahajanapadas) of ancient India occur?
1. Arthashastra
2. Anguttara Nikaya
3. Digha Nikaya
4. Bhagavati Sutra Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 2 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 2
(D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


422. 16 Janpadas of the age of Mahajanapadas have often been mentioned in the Buddhist literature which of the following Janapadas have been mentioned by Panini in his Ashtadhyayi?
1. Magadh 2. Ashmak
3. Kosala 4. Chedi
5. Vatsa Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 4 and 5
(C) 3, 4 and 5 (D) 1, 3 and 5
Ans: (D)


423. Read the statements I and II and choose the correct answer from the code given below.
I. The sixth century B.C. was a period of great religious upheaval in all parts of the world. II. The Vedic religion had become very complex. Code
(A) Both I and II are false
(B) Both I and II are true
(C) I is true, while II is false
(D) I is false, while II is true
Ans: (B)


424. Arrange the following Magadhan dynasties in the chronological order
1. Nandas 2. Sungas
3. Mauryas 4. Haryankas Choose the answer from the following code.
(A) 2, 1, 4 and 3 (B) 4, 1, 3 and 2
(C) 3, 2, 1 and 4 (D) 1, 3, 4 and 2
Ans: (B)


425. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (Ancient Places of U.P.)
(a) Kuru
(b) Panchal
(c) Kosala
(d) Vatsa List-II (Capital)
1. Saket 2. Kaushambi
3. Ahichhatra 4. Indraprastha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1 (D) 4 2 3 1
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Shaiva and Bhagavata Religion related mcq pdf

Next Story

Greek Invasion related short questions pdf

Latest from Blog