Agriculture in the world mcq pdf download

Agriculture in the world mcq pdf download

826. Which of the following countries has the largest area under rice cultivation?
(A) China (B) India
(C) Japan (D) Philippines
Ans: (B)


827. The leading producer of both wheat and rice in the world is
(A) China (B) India
(C) U.S.A. (D) France
Ans: (A)


828. The largest wheat producing country in the world is
(A) United States of America
(B) India
(C) China
(D) Canada
Ans: (C)


829. Which of the following countries has the highest productivity of rice?
(A) China (B) India
(C) Japan (D) Germany
Ans: (A)


830. India’s rank in rice production in the world is
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (B)


831. The ‘Rice Gene Bank’ of the world is situated in
(A) China (B) Philippines
(C) Japan (D) India
Ans: (B)


832. Cultivation of hybrid rice is most popular in
(A) Japan (B) China
(C) Korea (D) India
Ans: (B)


833. Which one of the following countries is the second largest producer of sugarcane in the world?
(A) Brazil (B) Cuba
(C) India (D) China
Ans: (C)


834. World’s largest producer of sugarcane is
(A) Brazil (B) China
(C) India (D) Indonesia
Ans: (A)


835. Which one of the following countries produces sugar from sugar-beets only?
(A) France (B) Ukraine
(C) Germany (D) Italy
Ans: (B)


836. Two largest producers of beets in the world are
(A) Belgium and China
(B) France and Russia
(C) Germany and the U.S.A.
(D) Turkey and Ukraine
Ans: (B)


837. Which of the following countries has the highest per hectare production of cotton in the world?
(A) Israel (B) Mexico
(C) Pakistan (D) Australia
Ans: (D)


838. Which is the largest cotton seed producing country in the world?
(A) China (B) Egypt
(C) USA (D) Russia
Ans: (A)


839. The largest producer of bananas in the world is
(A) Columbia (B) Zimbabwe
(C) Malaysia (D) India
Ans: (D)


840. Which of the following countries is the largest producer exporter of castor-oilseeds?
(A) France (B) India
(C) Japan (D) China
Ans: (B)


841. What is the rank of India in the world as a fruit producer?
(A) Third (B) Fourth
(C) First (D) Second
Ans: (D)


842. The largest producer of coconut in the world is
(A) Brazil (B) India
(C) Indonesia (D) Philistine
Ans: (C)


843. Which one of the following countries exports highest percentage of its sugar production?
(A) India
(B) Mauritius
(C) Mexico
(D) China
Ans: (B)


844. Which country in the world is the largest producer of tobacco?
(A) China
(B) India
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
Ans: (A)


845. About one-third of the world’s production of natural rubber comes from
(A) India (B) Indonesia
(C) Malaysia (D) Thailand
Ans: (D)


846. Two major producers of natural rubber in the world are
(A) Brazil and Malaysia
(B) Vietnam and India
(C) China and Philippines
(D) Thailand and Indonesia
Ans: (D)


847. Coffee cultivation in Sri Lanka was abandoned because of the disease
(A) Leaf blight (B) Leaf spot
(C) Leaf rust (D) Rot
Ans: (C)


848. The largest rubber cultivation is done in
(A) India (B) China
(C) Indonesia (D) England
Ans: (C)


849. The two leading producers of coffee in the world are
(A) Brazil and Columbia
(B) Brazil and Vietnam
(C) Mexico and India
(D) Ethiopia and Mexico
Ans: (B)


850. Large coffee plantations in Brazil are called
(A) Estate (B) Estancias
(C) Kalkhozes (D) Fazendas
Ans: (D)


851. Which one of the following countries is the second largest exporter of coffee in the world?
(A) Indonesia (B) Columbia
(C) Vietnam (D) Brazil
Ans: (C)


852. The country at the top in terms of percentage of total coffee production in the world is
(A) Columbia (B) Brazil
(C) India (D) Ethiopia
Ans: (B)


853. Which one of the following countries is the largest exporter of tea in the world?
(A) India (B) China
(C) Kenya (D) Sri Lanka
Ans: (C)


854. Robusta is a variety of…… produced in Africa.
(A) Banana (B) Coffee
(C) Tobacco (D) Cocoa
Ans: (B)


855. Which fruit is not Tropical?
(A) Walnut (B) Coconut
(C) Apple (D) Cashewnut
Ans: (C)


856. Which of the following states of U.S.A. grows coffee?
(A) Florida (B) California
(C) Hawaii (D) Arizona
Ans: (C)


857. A cropping system where crops are grown in the inter spaces between rows of planted trees is called
(A) Relay cropping
(B) Mixed cropping
(C) Inter-cropping
(D) Alley cropping
Ans: (D)


858. Large amount of labour is applied on small-sized holdings under the system of
(A) Mediterranean Farming
(B) Oriental Farming
(C) Commercial Farming
(D) Commercial Horticulture
Ans: (D)


859. Which one of the following is not a type of shifting cultivation?
(A) Jhooming (B) Fang
(C) Milpa (D) Fazenda
Ans: (D)


860. ‘Monoculture’ is a distinct characteristic of
(A) Commercial grain-farming
(B) Shifting cultivation
(C) Subsistence farming
(D) Organic farming
Ans: (A)


861. Azolla-Anabaena Bio-fertilizer is used for crop
(A) Wheat (B) Rice
(C) Mustard (D) Cotton
Ans: (B)


862. ‘Taungya’ agriculture is practised in
(A) Myanmar (B) Japan
(C) New Zealand (D) Philippines
Ans: (A)


863. Blue Green Algae is used as biofertilizer to induce which of the following crop production?
(A) Wheat (B) Rice
(C) Gram (D) Mustard
Ans: (B)


864. Which one of the following is used as a bio-fertilizer?
(A) Neem (B) Azolla
(C) Urea (D) Potassium
Ans: (B)


865. What is Podzol?
(A) Soil found in Coniferous forest region
(B) Soil of arid region
(C) Very fertile alluvial soil
(D) None of the above
Ans: (A)


866. ‘Alfalfa’ is
(A) A kind of grass
(B) A tribe
(C) An animal
(D) A town
Ans: (A)


867. Which one of the following is not found in Tea?
(A) Theanine (B) Caffeine
(C) Tannin (D) Morphine
Ans: (D)


868. ‘Mocha’ coffee is grown in
(A) Iraq (B) Brazil
(C) Argentina (D) Yemen
Ans: (D)


869. Heroin is obtained from
(A) Hemp (B) Opium
(C) Tobacco (D) Betel nut
Ans: (B)


870. Which one of the following is not a correct statement?
(A) Cocoa cultivation is popular in Ghana
(B) Coffee is an important plantation crop of Brazil
(C) Sri Lanka is famous for the production of tea
(D) Sugarcane is the major plantation crop of Malaysia
Ans: (D)


871. Sacramento-San Joaquin Valley, renowned for vitreous and citrus fruit production in America, is located at
(A) California (B) Alaska
(C) Mexico (D) Columbia
Ans: (A)


872. In which of the following group of countries maize is used as staple food?
(A) Western Europe
(B) Russia
(C) Middle Africa
(D) South-East Asia
Ans: (C)


873. Wood of which tree is used for catechu production?
(A) Saal (B) Khair
(C) Babool (D) Saaja
Ans: (B)


874. In which one of the following countries high yielding variety seed were developed for the first time?
(A) Argentina (B) China
(C) Mexico (D) India
Ans: (C)


875. The native place of groundnut is
(A) Australia (B) Brazil
(C) China (D) South Africa
Ans: (B)


876. Peanuts are the main crop of
(A) Georgia (B) Gambia
(C) Ghana (D) Guatemala
Ans: (B)


877. Shahtoosh shawl is made from the hairs of
(A) Hangul (B) Chinkara
(C) Chiru (D) Merino
Ans: (C)


878. Most attractive, warmest and lightest wool of the world ‘Shahtoosh’ is produced in
(A) Nepal (B) Uzbekistan
(C) China (D) Bangladesh
Ans: (C)


879. Viticulture is known for the production of
(A) Orange (B) Grapes
(C) Apple (D) Saffron
Ans: (B)


880. Apiculture is the scientific method related to the production of
(A) Honey (B) Silk
(C) Apple (D) Lac
Ans: (A)


881. What is the rank of India in silk production in the world?
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (B)


882. Which of the following is nor correctly matched? Cultivation Nomenclature of cultivation
(A) Flower’s – Floriculture Cultivation
(B) Crops – Agronomy Cultivation
(C) Vegetable – Horticulture Cultivation
(D) Fruit – Pomology Cultivation
Ans: (C)


883. Which of the following has destroyed the image of ‘beef’ as a safe and healthy food in Europe and America?
(A) Bird flu disease
(B) Mad cow disease
(C) Methods used in Pig farming
(D) Poultry practices
Ans: (B)


884. Which one amongst the following has the largest livestock population in the world?
(A) Brazil (B) China
(C) India (D) USA
Ans: (C)


885. The correct descending order of the leading producers of milk is
(A) China, India, Russia, U.S.A.
(B) India, U.S.A., China, Russia
(C) U.S.A., India, China, Russia
(D) India, China, U.S.A., Russia
Ans: (B)


886. The leading producer of milk in the world is
(A) China (B) India
(C) USA (D) Australia
Ans: (B)


887. Which one of the following is called the ‘Sugar Bowl’ of the world?
(A) Hawaii Islands
(B) Cuba
(C) India
(D) Philippines
Ans: (B)


888. Which one of the following countries ranks second in the production of Corn in the world?
(A) Brazil (B) Mexico
(C) Argentina (D) China
Ans: (D)


889. Which of the following statements are correct?
1. China is the largest producer of Tobacco in the world.
2. USA is the largest producer of Jowar in the world.
3. Brazil is the largest producer of Soyabean in the world.
4. Italy is the largest producer of raw silk in the world. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (A)


890. Arrange the following countries in the descending order of their wheat production and select the correct answer from the code given below.
1. China 2. India
3. Russia 4. U.S.A. Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 1, 2, 4, 3
(C) 2, 3, 4, 1 (D) 4, 1, 2, 3
Ans: (A)


891. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crop)
(a) Coffee (b) Rice
(c) Wheat (d) Tea List-II (Production zone)
1. Yangzi Jiang basin
2. Sao Paulo
3. Candy basin
4. Huang He basin Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 2 1 4 3
(C) 4 2 1 3 (D) 3 1 4 2
Ans: (B)


892. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crop)
(a) Coffee
(b) Jute
(c) Rice
(d) Wheat List-II (Production zone)
1. Prairies plains
2. Yangtze plains
3. Sao Paulo Plateau
4. Ganges delta Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 2 4 1 3
(C) 3 4 2 1 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


893. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Crop)
(a) Rubber (b) Coffee
(c) Olive (d) Sugarcane List-II (Region/Country)
1. Mauritius 2. Italy
3. Columbia 4. Malaysia Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 4 3 1 2 (D) 3 4 2 1
Ans: (B)


894. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Cocoa (b) Coffee
(c) Tea (d) Sugarcane List-II
1. Ivory Coast 2. Kenya
3. South Africa 4. Ghana Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 4 1 2 3
(C) 1 4 3 2 (D) 2 3 4 1
Ans: (B)


895. Consider the following statements associated with Plantation agriculture and select the correct answer using the code given below.
1. Mostly Tropical plantations are located in lowlands.
2. Tropical plantation are found in bunches along sea coast.
3. Favourable physical conditions for Rubber plantation occurs in Amazon Basin but lacks workers. Code
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) All statements are correct
Ans: (B)


896. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Leading Producer Country)
(a) China (b) India
(c) Saudi Arabia (d) Thailand List-II (Commodity)
1. Natural Rubber
2. Milk
3. Iron-ore
4. Petroleum Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 2 4 1 (D) 2 3 1 4
Ans: (C)


897. Assertion (A): A plant which has Nitrogen deficiency will show symptoms like stunted growth and pale green and yellow leaves. Reason (R): Nitrogen is responsible for green leaf growth. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


898. Consider the following crops.
1. Coffee 2. Rubber
3. Coconut 4. Spices Which of the above crops are plantation crops?
(A) 1 and 4 (B) 1, 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1, 2 and 4
Ans: (B)


899. Assertion (A): There are no tea plantation in any African country. Reason (R): Tea plants need fertile soil with high humus. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)


900. Consider the following organisms.
1. Agaricus 2. Nostoc
3. Spirogyra Which of the above is/are used as bio-fertilizer/fertilizers?
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) 2 and 3 (D) Only 3
Ans: (B)


901. Which of the following countries are included in the ‘Golden Crescent’?
1. Afghanistan 2. Iran
3. Iraq 4. Pakistan Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 2 and 4
Ans: (D)


902. Under the international agreement on agriculture the Green Box includes economic assistance for
1. Agricultural Research
2. Fertilizer
3. Irrigation
4. Plant Protection Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (D)


903. Assertion (A): In Australia, cattle rearing is done more for meat than for milk. Reason (R): Australian are traditionally non-vegetarians. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


904. Assertion (A): Commercial Viticulture is specific to the Mediterranean Region of Europe. Reason (R): 85% of its grapes go to wine making. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Languages in the world mcq pdf

Next Story

Important Minerals in world mcq questions pdf download

Latest from Blog