Akbar Related mcq short questions pdf

Akbar Related mcq short questions pdf

373. The Battle of Haldighati was fought in
(A) 1756 A.D. (B) 1576 A.D.
(C) 1756 B.C. (D) 1576 B.C.
Ans: (B)


374. In which of the following place Akbar was enthroned on getting the information of Humayun’s death?
(A) Kabul
(B) Lahore
(C) Sarhind
(D) Kalanour
Ans: (D)


375. Who was the commander of Rana Pratap’s army in the Battle of Haldighati?
(A) Amar Singh (B) Man Singh
(C) Hakim Khan (D) Shakti Singh
Ans: (C)


376. The first matrimonial alliance with the Rajputs was established by Akbar with the house of
(A) Bundelas (B) Kachhwahas
(C) Rathors (D) Sisodias
Ans: (B)


377. The main aim of Akbar in fighting the Battle of Hadighati was
(A) To subdue Rana Pratap
(B) To polarise Rajputs
(C) To satisfy sentiments of Man Singh
(D) Imperial policy
Ans: (A)


378. The Mausoleum (Dargah) of which Chishti Saint was visited by Akbar?
(A) Muinuddin Chishti
(B) Shaikh Nasimuddin Chirag Dehalvi
(C) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(D) Shaikh Farid Sanj-ai-Shakar
Ans: (A)


379. Which amongst the following families was the first to have a matrimonial alliance with Akbar?
(A) Rathod (B) Sisodiya
(C) Kachhwaha (D) Chauhan
Ans: (C)


380. Which of the following Rajputana state did not accept the supremacy of Akbar willingly?
(A) Amber (B) Mewar
(C) Marwar (D) Bikaner
Ans: (B)


381. Who among the following was personally killed by Akbar?
(A) Adham Khan
(B) Bairam Khan
(C) Baz Bahadur
(D) Pir Muhammad Khan
Ans: (A)


382. Durgawati, who fought against Akbar, was the queen of
(A) Mandla (B) Mandu
(C) Asirgarh (D) Ramgarh
Ans: (A)


383. Which Rajput ruler continued his struggle for independence against Mughals and did not surrender?
(A) Raja Rai Singh of Bikaner
(B) Rao Chandrasen of Marwar
(C) Raja Bharmal of Amber
(D) Maharana Amar Singh of Mewar
Ans: (B)


384. Which one of the following factors is not conducive in establishing Akbar as a nationalist?
(A) Akbar had forsaken Islam
(B) Administrative unity and unity in Law
(C) Akbar’s effort at cultural unity
(D) Akbar’s religious policy
Ans: (A)


385. Abul Fazl’s death was caused by
(A) Prince Salim
(B) Abdur Rahim Khan-i-Khanan
(C) Prince Murad
(D) Prince Daniyal
Ans: (A)


386. Who among the following emperors may be called ‘an enlightened despot’?
(A) Babur (B) Humayun
(C) Akbar (D) Aurangzeb
Ans: (C)


387. Who of the following Muslim rulers abolished the pilgrimage tax?
(A) Bahlul Lodi (B) Sher Shah
(C) Humayun (D) Akbar
Ans: (D)


388. The head of the military department under the recognised central machinery of administration during Akbar’s reign was
(A) Diwan (B) Mir Bakshi
(C) Mir Saman (D) Bakshi
Ans: (B)


389. Who among the following had ordered that a man should marry only one wife and could marry another only when the first wife was barren?
(A) Alauddin Khalji
(B) Sher Shah
(C) Akbar
(D) None of the above
Ans: (C)


390. The first person to be given proper status of the Diwan by Akbar was
(A) Asaf Khan
(B) Munim Khan
(C) Muzaffar Khan Turbati
(D) Raja Todarmal
Ans: (C)


391. Military system in reign of Akbar was based on
(A) Mansabdari (B) Zamindari
(C) Feudalistic (D) Ain-i-Dahsala
Ans: (A)


392. Zabti system was introduced by
(A) Ghiyasudin Tughluq
(B) Sikandar Lodi
(C) Sher Shah
(D) Akbar
Ans: (D)


393. The Mansabdari System introduced by Akbar was borrowed from the system followed in
(A) Afghanistan (B) Turkey
(C) Mongolia (D) Persia
Ans: (C)


394. Which revenue system among the following is also known as the Bandobast System?
(A) Zabti (B) Dahsala
(C) Nasq (D) Kankut
Ans: (B)


395. In which measures Todarmal achieved fame?
(A) Military campaign
(B) Land Revenue
(C) Humor
(D) Painting
Ans: (B)


396. Todarmal was associated to
(A) Law
(B) Land Revenue Reforms
(C) Literature
(D) Music
Ans: (B)


397. Which among the following systems of levying land revenue in Deccan was prevalent during the reign of Akbar?
(A) Kankut
(B) Number of ploughs
(C) Zabt
(D) Ghallabhakshi
Ans: (B)


398. During Akbar period, land revenue system ‘Ain-i-Dahsala’ was developed by
(A) Shahnawaz Khan
(B) Abdur Rahim Khan-i-Khanan
(C) Todarmal
(D) Mulla Do Pyaza
Ans: (C)


399. Who among the following was the connecting link between Sher Shah and Akbar in land revenue administrative measures?
(A) Birbal (B) Todarmal
(C) Bhagwandas (D) Bharmal
Ans: (B)


400. Which ruler had promoted ‘Din-i- Ilahi’?
(A) Babur (B) Akbar
(C) Aurangzeb (D) Shah Jahan
Ans: (B)


401. Akbar launched ‘Din-i-Ilahi’ in the year…..
(A) 1570 (B) 1578
(C) 1581 (D) 1582
Ans: (D)


402. Who constructed Ibadat Khana?
(A) Aurangzeb
(B) Alauddin Khalji
(C) Akbar
(D) Firuz Tughluq
Ans: (C)


403. Which historian said ‘Din-i-Ilahi’ is a religion?
(A) Abul Fazl
(B) Abdul Qadir Badauni
(C) Nizamuddin
(D) Mohsin Fani
Ans: (D)


404. Which monument is not at Fatehpur Sikri?
(A) Golden Palace
(B) Panch Mahal
(C) Jodha Bai Palace
(D) Akbari Mahal
Ans: (D)


405. Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was
(A) The mosque for the use of Royal Family
(B) Akbar’s private prayer chamber
(C) The hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions
(D) The room in which the nobles belonging to different religions gathered to discuss religious affairs
Ans: (C)


406. The theory of ‘Sulh-i-Kul’ was promulgated by
(A) Nizamuddin Auliya
(B) Akbar
(C) Zainul Abidin
(D) Shaikh Nasiruddin Chirag
Ans: (B)


407. Which historical monument in Delhi is a synthesis of Persian and Indian styles of Architectures?
(A) Qutub Minar
(B) Lodi’s Tomb
(C) Humayun’s Tomb
(D) Red Fort
Ans: (C)


408. Against which Mughal Emperor was a ‘Fatwa’ issued from Jaunpur?
(A) Humayun (B) Akbar
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (B)


409. The concept of ‘Sulh-i-Kul’
(universal peace and fraternity) adopted by Akbar was the result of
(A) Political generosity
(B) Religious tolerance
(C) Liberal cultural attitude
(D) All of the above
Ans: (D)


410. Which of the following Mughal Emperors introduced educational reforms?
(A) Jahangir (B) Shah Jahan
(C) Humayun (D) Akbar
Ans: (D)


411. Which of the following has built by Akbar?
(A) Buland Darwaza
(B) Jama Masjid
(C) Qutub Minar
(D) Taj Mahal
Ans: (A)


412. Which monument built by Akbar architected alike Buddhist Monastery?
(A) Panch Mahal
(B) Diwan-i-Khas
(C) Jodha Bai Mahal
(D) Buland Darwaza
Ans: (A)


413. The finest monuments constructed by Akbar is found in
(A) Agra Fort
(B) Lahore Fort
(C) Allahabad Fort
(D) Fatehpur Sikri
Ans: (D)


414. Jahangir Mahal is located at
(A) Delhi (B) Aurangabad
(C) Agra (D) Lahore
Ans: (C)


415. Akbar constructed in Fatehpur Sikri
(A) Moti Mahal (B) Panch Mahal
(C) Rang Mahal (D) Heera Mahal
Ans: (B)


416. Which of the following forts was not constructed in the reign of Akbar?
(A) Red Fort of Delhi
(B) Agra Fort
(C) Allahabad Fort
(D) Lahore Fort
Ans: (A)


417. Where is the Tomb of Akbar located?
(A) Sikandara
(B) Agra
(C) Aurangabad
(D) Fatehpur Sikri
Ans: (A)


418. Who among the following translated the Mahabharata into Persian?
(A) Abdul Qadir Badauni
(B) Abul Fazl
(C) Nizamuddin Ahemad
(D) Shaikh Mubarak
Ans: (A)


419. The translation of the Mahabharat into Persian in the time of Akbar was carried out under the supervision of
(A) Utbi (B) Naziri
(C) Abul Fazl (D) Faizi
Ans: (D)


420. Who translated the Ramayan into the Persian language in accordance with the wishes of Akbar?
(A) Abul Fazl
(B) Abul Qadir Badauni
(C) Faizi
(D) Abdur Rahim Khan-i-Khanan
Ans: (B)


421. The Persian translation of the Mahabharat is titled as
(A) Anwar-i-Suhaili
(B) Razamnama
(C) Hasht Bahisht
(D) Ayar Danish
Ans: (B)


422. Who of the following was awarded with the honour of ‘Zari qalam’ by King Akbar?
(A) Muhammad Hussain
(B) Muqammal Khan
(C) Abdussamad
(D) Mir Sayyid Ali
Ans: (A)


423. Who wrote Tabaqat-i-Akbari?
(A) Abul Fazal
(B) Abdul Qadir Badauni
(C) Akbar Khan Sarwani
(D) Nizam-ud-din Ahmed
Ans: (D)


424. Famous Jain Scholar who was respected by Akbar
(A) Chandraprabhu Suri
(B) Hari Vijay Suri
(C) Pushpadant
(D) Yashobhadra
Ans: (B)


425. The Jain monk who stayed for a few years in the Court of Akbar and was honoured with the title of Jagadguru was
(A) Hemachandra
(B) Hari Vijay Suri
(C) Jinasena
(D) Umaswati
Ans: (B)


426. ‘Jaswant and Dasawan’ famous painters were courtier of Mughal emperor
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shahjahan (D) Aurangzeb
Ans: (A)


427. The famous painter of Mughal Emperor Akbar was
(A) Abul Hasan
(B) Daswant
(C) Kisan Das
(D) Ustad Mansoor
Ans: (B)


428. The medieval Indian writer who refers to the discovery of America is
(A) Malik Muhammad Jaisi
(B) Amir Khusrau
(C) Raskhan
(D) Abul Fazl
Ans: (D)


429. Indian ruler, contemporary of Queen Elizabeth-I of England, was
(A) Akbar
(B) Shah Jahan
(C) Aurangzeb
(D) Bahadur Shah
Ans: (A)


430. Akbar merged Bengal and Bihar in his empire
(A) 1590 A.D. (B) 1575 A.D.
(C) 1576 A.D. (D) 1572 A.D.
Ans: (C)


431. First Englishman visited Akbar’s court was
(A) Ralph Fitch
(B) Sir Thomas Roe
(C) John Hawkins
(D) Peter Mundi
Ans: (A)


432. Causes of Akbar’s popularity were
1. Mansabdari customs
2. Religious policy
3. Land Revenue System
4. Social reforms Select the correct answer by using code given below.
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


433. In the given map, the shaded part represents Akbar’s empire at a certain juncture, ‘1’ stands for an independent state and ‘2’ marks the site of city. Which one of the following alternative gives all correct information? 1 2
(A) Akbar in 1557 : (1) Golconda,
(2) Lahore
(B) Akbar in 1557 : (1) Khandesh,
(2) Multan
(C) Akbar in 1605 : (1) Gondwana,
(2) Multan
(D) Akbar in 1605 : (1) Gondwana,
(2) Lahore
Ans: (D)


434. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists. List-I (Emperors)
(a) Babur (b) Akbar
(c) Jahangir (d) Shah Jahan List-II (Tombs)
1. Lahore 2. Agra
3. Kabul 4. Sikandara Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 2 1 3 4
Ans: (C)


435. Reign of Akbar is known for
1. Annexation of regions
2. Provincial administrative system
3. Judicial administration
4. His religious intolerance Select correct answer by using code given below.
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All of the above
Ans: (B)


436. Arrange the following events of Akbar’s regime in their chronological order.
1. Abolition of Jizya
2. Construction of Ibadat Khana
3. Singing of Mahzar
4. Foundation of Din-i-Ilahi Select the correct answer from the code given below.
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 3, 4, 1
(C) 1, 3, 2, 4 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (A)


437. Match List-I (Mughal Ruler) with List-II (Place of Tomb) on the basis of code. List-I (Mughal Ruler)
(a) Babur (b) Humayun
(c) Akbar (d) Jahangir List-II (Place of Tomb)
1. Delhi 2. Kabul
3. Lahore 4. Sikandara Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


438. Consider the following statements. Assertion (A): Constructed ‘Buland Darwaza’ at Fatehpur Sikri. Reason (R): Akbar built this monument to commemorate the birth of his son Jahangir. Which one of the following is correct in reference of above?
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


439. Assertion (A): During the time of Akbar, for every ten cavalrymen, the mansabdars had to maintain twenty horses. Reason (R): Horses had to be rested while on march and replacements were necessary in times of war.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not a correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Humayun and Sher Shah related mcq pdf

Next Story

jahangir related mcq pdf free download

Latest from Blog