Ancient Literature and Litterateur mcq pdf

Ancient Literature and Litterateur MCQ pdf

863. ‘Kumarasambhava’ an epic poem was composed by
(A) Banabhatta (B) Chand Bardai
(C) Harishena (D) Kalidasa
Ans: (D)


864. Daskumar Charitam was composed by
(A) Surdas (B) Dandin
(C) Tulsidas (D) Kalidas
Ans: (B)


865. Who of the following was the writer of Mudrarakshasa?
(A) Ashwaghosha
(B) Vishakhadatta
(C) Kalidasa
(D) Bhas
Ans: (B)


866. The title ‘Father of History’ rightly belongs to
(A) Herodotus (B) Euripides
(C) Thucydides (D) Socrates
Ans: (A)


867. What is the name of Kalhana’s book?
(A) Arthashastra
(B) Indica
(C) Purana
(D) Rajatarangini
Ans: (D)


868. Which of the following drama was not written by Kalidas?
(A) Malavikagnimitram
(B) Abhigyan Shakuntalam
(C) Kumarsambhavam
(D) Janaki haranam
Ans: (D)


869. ‘Ashtadhyayi’ was written by
(A) Vedavyas (B) Panini
(C) Shukhadeva (D) Valmiki
Ans: (B)


870. ‘Rajatarangini’ written by Kalhan is associated with which of the following?
(A) Chandragupta’s reign
(B) Anthology of lyrics
(C) History of Kashmir
(D) Reign of Krishna Deva Raya
Ans: (C)


871. The Panchasiddhantika of Varahamihira is based upon
(A) Persian astronomy
(B) Greek astronomy
(C) Iranian astronomy
(D) Mesopotamian astronomy
Ans: (B)


872. Charaka Samhita is related to which of the following subject?
(A) Arthashastra (B) Politics
(C) Medicine (D) Religion
Ans: (C)


873. ‘Milindapanha’ is a
(A) Sanskrit drama
(B) Jain chronicle
(C) Pali text
(D) Persian epic
Ans: (C)


874. Which one of the following is not correcly matched?
(A) Kalidasa – Raghuvansa
(B) Bhasa – Svapna Vasavadattam
(C) Subandhu – Kadambari
(D) Harsha – Ratnavali
Ans: (C)


875. Milindapanha is in the form of a dialogue between King Menander and Buddhist monk
(A) Nagarjuna
(B) Nagabhatta
(C) Nagasena
(D) Kumarilabhatta
Ans: (C)


876. Buddhist text ‘Milindapanha’ throws light on which Indo-Greek ruler?
(A) Diodorus-II (B) Demetrius
(C) Menander (D) Strato-I
Ans: (C)


877. The contemporary ruler of Kalhana, the author of Rajatarangini was
(A) Jai Singh
(B) Harsha
(C) Govindchandra
(D) Jayachandra
Ans: (A)


878. Name the source that is silent about the trade routes of ancient India
(A) Sangam Sahitya
(B) Milindpanha
(C) Jataka Tales
(D) All of the above
Ans: (B)


879. Who among the following continued the Rajtarangini of Kalhana?
(A) Bilhana and Merutunga
(B) Bilhana and Mammata
(C) Jonaraja and Merutunga
(D) Jonaraja and Srivara
Ans: (D)


880. How many Tarangas are in Rajtarangini of Kalhana?
(A) Eight (B) Nine
(C) Ten (D) Eleven
Ans: (A)


881. ‘Nagananda’, ‘Ratnavali’ and ‘Priyadarshika’ was written by
(A) Bana Bhatta
(B) Vishakha Datta
(C) Vatsyayan
(D) Harshavardhana
Ans: (D)


882. Saundarananda was the composition of
(A) Asvaghosa (B) Banabhatta
(C) Bhavbhuti (D) Bhaas
Ans: (A)


883. Which of the following pair is not correctly matched?
(A) Karpurmanjari – Harsha
(B) Malavikagnimitra – Kalidasa
(C) Mudrarakshasa – Vishakhadatta
(D) Saundarananda – Asvaghosha
Ans: (A)


884. Among the four works mentioned below which one is encyclopedic in nature?
(A) Amarakosha
(B) Siddhantasiromani
(C) Brihat Samhita
(D) Ashtangahidayam
Ans: (C)


885. Which of the following is not a literary masterpiece of Kalidasa?
(A) Mrichchhakatikam
(B) Meghduta
(C) Ritu Sanghar
(D) Vikramorvasiyam
Ans: (A)


886. Who wrote ‘Shakuntalam’?
(A) Bana Bhatt (B) Ved Vyas
(C) Kalidasa (D) Bhavabhuti
Ans: (C)


887. Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?
(A) Swapnavasavadatta
(B) Malavikagnimitra
(C) Meghadoota
(D) Ratnavali
Ans: (B)


888. The protagonist of the Play ‘Malvikagnimitra’ written by Kalidasa is
(A) Pushyamitra Shunga
(B) Gautamiputra Satakarni
(C) Agnimitra
(D) Chandragupta-II
Ans: (C)


889. Who is the author of ‘Geet Govind’?
(A) Jayadeva (B) Surdas
(C) Kesav (D) Mira
Ans: (A)


890. The author of ‘Swapnavasavadatta’ is
(A) Kalidasa (B) Bhasa
(C) Bhavabhuti (D) Rajshekhara
Ans: (B)


891. Thy right is to work only, but never with its fruits. This is stated in which of the following book?
(A) Astadhyayi (B) Mahabhasya
(C) Geeta (D) Mahabharata
Ans: (C)


892. Whose court was embellished by ‘Jaydev’ composer of Geet Govind?
(A) Dharmapala
(B) Devpala
(C) Vijayasen
(D) Lakshmana Sen
Ans: (D)


893. Which ancient Indian book has been translated into 15 (fifteen) Indian and 40 (forty) foreign languages?
(A) Hitopadesha
(B) Panchatantra
(C) Katha Saritsagar
(D) Shakuntala
Ans: (B)


894. In which epic it was told ‘what is here is also found elsewhere, but if not here is found nowhere else’?
(A) Ramayana (B) Mahabharata
(C) Geeta (D) Rajtarangini
Ans: (B)


895. Who of the following is especially known for his contribution in the field of Algebra?
(A) Aryabhatta (B) Brahmagupta
(C) Bhaskar (D) Lall
Ans: (C)


896. ‘Panchatantra’ was originally written by
(A) Kalidasa
(B) Vishnu Sharma
(C) Tulsidas
(D) Raidas
Ans: (B)


897. Aryabhatta was
(A) Indian Politician
(B) Indian Mathematician and Astronomer
(C) Indian Sanskrit Scholar and Poet
(D) None of the above
Ans: (B)


898. Lilavathi, a treatise on Mathematics, was written by
(A) Ramanuj
(B) Kautilya
(C) Amartya Sen
(D) Bhaskaracharya
Ans: (D)


899. Who was the author of ‘Matta Vilasa Prahasana’?
(A) Gautamiputra Satakarni
(B) Mahakshatrap Rudradaman
(C) Mahendra Varman
(D) Pulakesin II
Ans: (C)


900. Which one of the following Indian Mathematician invented decimal place value?
(A) Bhaskar
(B) Varahmihira
(C) Brahmagupta
(D) Aryabhatta
Ans: (D)


901. The great lawgiver of ancient times was
(A) Ashoka (B) Arya Bhatta
(C) Manu (D) Vatsyayan
Ans: (C)


902. ‘Manusmriti’ is mainly related to
(A) Social System
(B) Law
(C) Economics
(D) Working method of State
Ans: (A)


903. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Life of Hiuen Tsang – Hui-li
(B) The Natural History – Ptolemy
(C) Historial Philippical – Pompeius Trogus
(D) The Histories – Herodotus
Ans: (B)


904. ‘Zero’ was discovered by
(A) Aryabhatta
(B) Varahmihira
(C) Bhaskar-I
(D) An anonymous Indian
Ans: (D)


905. Match the following. List-I
(a) Panini (b) Vatsyayan
(c) Chanakya (d) Kalhana List-II
1. Kamasutra 2. Rajatarangini
3. Ashtadhyayi 4. Arthashastra Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 4 1 2 3
(C) 2 3 1 4 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


906. The most ancient musical instrument in given option is
(A) Sitar (B) Veena
(C) Sarod (D) Tabla
Ans: (B)


907. Match List-I with List-II and select the correct answer. List-I
(a) Vishakhadatta
(b) Varahamihira
(c) Charaka
(d) Brahmagupta List-II
1. Medicine 2. Drama
3. Astronomy 4. Mathematics Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 2 1 3 4
(C) 2 3 1 4 (D) 3 4 1 3
Ans: (C)


908. Which of the following classical works of literature were written during the Gupta Era?
1. Amarakosh
2. Kamasutra
3. Meghaduta
4. Mudrarakshasa Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Only 1 and 2
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


909. Which of the following Sanskrit works has taken up their theme from the Mahabharata?
1. Naishdhiyacharita
2. Kiratarjuniyam
3. Sisupalavadha
4. Dasakumaracharita Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


910. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists. List-I (Authors)
(a) Bharavi (b) Harsha
(c) Kalidasa (d) Rajasekhara List-II (Works)
1. Kapurmanjari
2. Kiratarjuniyam
3. Malavikagnimitram
4. Nagananda Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 4 2 1
(C) 2 1 4 3 (D) 2 4 3 1
Ans: (D)


911. Which of the following works were authored by Harsha?
1. Priyadarshika
2. Nagananda
3. Harshacharita
4. Ratnavali Select your answer using the code given below. Code
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2 and 3
Ans: (B)


912. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists. List-I (Court Poet)
(a) Amir Khusrau
(b) Kalidasa
(c) Harisena
(d) Banabhatta List-II (King)
1. Chandra Gupta II
2. Samudra Gupta
3. Harshavardhana
4. Allauddin Khalji Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 1 2 3
(C) 4 3 2 1 (D) 2 4 1 3
Ans: (B)


913. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists. List-I (Author)
(a) Varahamihira
(b) Vishakhadatta
(c) Sudraka
(d) Bilhana List-II (Text)
1. Prabandha Chintamani
2. Mrichchha-Katikam
3. Brihat-Samhita
4. Devi-Chandraguptam
5. Vikramankadevacharita Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 5 2 (B) 3 4 2 5
(C) 5 3 4 1 (D) 1 3 5 2
Ans: (B)


914. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Mrichchakatikam – Sudraka
2. Buddhacharita – Vasubandhu
3. Mudrarakshasa – Vishakhadatta
4. Harshacharita – Banabhatta Select the correct answer using the code given below. Code
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 3 and 4
(C) 1 and 4 (D) 2 and 3
Ans: (B)


915. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Sarvavarma
(b) Sudrak
(c) Vigyaneshwara
(d) Kalhana List-II
1. Mitakshara
2. Rajtarangini
3. Mrichchhakatikam
4. Katantra Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 4 3 1 2
(C) 2 1 4 3 (D) 4 2 1 3
Ans: (B)


916. Match the List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Compositions)
(a) Ashtanga – Samgraha
(b) Das rupak
(c) Lilavati
(d) Mahabhasya List-II (Subject)
1. Play 2. Grammar
3. Maths 4. Medical Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 4 1 3 2
(C) 2 3 4 1 (D) 1 4 2 3
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

South India (Chola, Chalukya, Pallava and Sangam Period)

Next Story

Pre-Medieval Period mcq pdf download

Latest from Blog