Architecture in Ancient India short questions pdf

Architecture in Ancient India

713. The temples of Khajuraho are related with
(A) Buddhist religion
(B) Hindu religion
(C) Hindu and Jain
(D) Jain religion
Ans: (C)


714. Which dynasty gave India its famous temples of Khajuraho?
(A) Paramara (B) Mauryas
(C) Chandelas (D) Holkars
Ans: (C)


715. The Temple of Kandariya Mahadev at Khajuraho was built by
(A) Paramara (B) Chedi
(C) Rashtrakuta (D) Chandela
Ans: (D)


716. The associates of Khajuraho Temple Architecture were
(A) Chandela
(B) Gurjara – Pratihara
(C) Chahamana
(D) Paramara
Ans: (A)


717. Which of the following temples is not located at Khajuraho?
(A) Kandariya Mahadev
(B) Chausath Yogini
(C) Dashavatara
(D) Chitragupta
Ans: (C)


718. Matangesvara Temple at Khajuraho is dedicated to
(A) Vishnu (B) Shiva
(C) Surya (D) Parvati
Ans: (B)


719. The pinnacle of which of the following is built in Dravida style?
(A) Bhitargaon Temple
(B) Teli Temple of Gwalior
(C) Kandaria Mahadev Temple
(D) Oriya Temple
Ans: (B)


720. Which of the following is not a world heritage sites?
(A) Khajuraho temples
(B) Bhimbetka rock shelters
(C) Sanchi stupa
(D) Mandu fort
Ans: (D)


721. In which of the following rock cut caves eleven headed Bodhisattava image is depicted?
(A) Ajanta (B) Ellora
(C) Kanheri (D) Karle
Ans: (C)


722. Which centre consists more than 100 Buddha caves?
(A) Ajanta (B) Karley
(C) Kanheri (D) Rajgrih
Ans: (C)


723. Palitana temple is located near
(A) Bhavnagar
(B) Mount Abu
(C) Nasik
(D) Ujjain
Ans: (A)


724. Jain temple of Abu is made of
(A) Sand stone (B) Lime stone
(C) Granite (D) Marble
Ans: (D)


725. Famous cave temples of Elephanta are ascribed to
(A) Chalukyas (B) Cholas
(C) Pallavas (D) Rashtrakutas
Ans: (D)


726. The Elephanta caves were mainly sculptured for which of the following devotees?
(A) Buddhist (B) Jain
(C) Shaiva (D) Vaishnava
Ans: (C)


727. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving examples of Gupta paintings?
(A) Bagh caves
(B) Elora caves
(C) Lomas Rishi caves
(D) Nasik caves
Ans: (A)


728. Which of the following caves is famous for ‘Trimurti’?
(A) Ajanta (B) Bhaja
(C) Elephanta (D) Ellora
Ans: (C)


729. Buddhist, Hindu and Jain rock-cut caves coexist at
(A) Ajanta (B) Elephanta
(C) Ellora (D) Karle
Ans: (C)


730. The caves and rock-cut temples at Ellora represent only
(A) Buddhists
(B) Buddhists and Jains
(C) Hindus and Jains
(D) Hindus, Buddhists and Jains
Ans: (D)


731. The rock-cut caves in Western India are located in
(A) Nasik, Ellora and Ajanta
(B) Junar, Kalyan and Pitalkhora
(C) Ajanta, Bhaja and Kondane
(D) Bhaja, Pitalkhora and Kondane
Ans: (A)


732. Which of the following temples is an example of rock-cut architecture?
(A) Shore Temple, Mamallapuram
(B) Rajarajeshwara Temple, Thanjavur
(C) Kailasa Temple, Ellora
(D) Jagannatha Temple, Puri
Ans: (C)


733. Ellora caves were built by
(A) Pallavas (B) Cholas
(C) Rastrakutas (D) Palas
Ans: (C)


734. Which of the following places is famous for Buddhist Cave Temples?
(A) Elephanta (B) Nalanda
(C) Ajanta (D) Khajuraho
Ans: (C)


735. Which dynasty constructed the Ellora Kailasa Temple?
(A) Rashtrakuta (B) Satvahana
(C) Maurya (D) Pallava
Ans: (A)


736. Which of the following temples is considered as a wonder of rock-cut architecture?
(A) Brihadisvara Temple, Tanjavur
(B) Lingaraja Temple, Bhubaneshwar
(C) Kailasa Temple, Ellora
(D) Kandaria Mahadeva Temple, Khajuraho
Ans: (C)


737. Which dynasty of rulers is associated with the construction of famous Kailasa Temple of Ellora?
(A) Chalukyas (B) Cholas
(C) Pallavas (D) Rashtrakutas
Ans: (D)


738. The Kailasa temple of Ellora was built by
(A) Rastrakutas
(B) Chalukyas of Vatapi
(C) Ganga Rulers
(D) None of the above
Ans: (A)


739. Kailash temple of Ellora was constituted by
(A) Govind-III (B) Krishna-I
(C) Krishna-II (D) Krishna-III
(E) None of these
Ans: (B)


740. Which Rashtrakuta ruler built the famous Shiva temple of Ellora?
(A) Dantidurga (B) Krishna-I
(C) Krishna-II (D) Govind-III
Ans: (B)


741. Caves of Ajanta and Ellora are located in
(A) Nasik (B) Mumbai
(C) Aurangabad (D) Pune
Ans: (C)


742. Which religion had Rashtrakuta protection?
(A) Buddha (B) Jain
(C) Shaiva (D) Shakta
Ans: (B)


743. In which one of the following places, the cave temples built by the Rashtrakutas in the Ellora mountains are located?
(A) Aurangabad (Maharashtra)
(B) Nasik (Maharashtra)
(C) Gwalior (Madhya Pradesh)
(D) Golconda (Andhra Pradesh)
Ans: (A)


744. The caves of Ajanta and Ellora are in
(A) Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan
Ans: (C)


745. Ajanta caves are linked with
(A) Ramayana
(B) Mahabharat
(C) Jataka stories
(D) Panchatantra stories
Ans: (C)


746. The art of Ajanta was mainly patronised by the
(A) Chalukyas (B) Pallavas
(C) Vakatakas (D) Gangas
Ans: (C)


747. Who built the Konark Sun Temple?
(A) Narasimhadeva Varman
(B) Rajendra Chola
(C) Ashoka
(D) Krishnadev Rai
Ans: (A)


748. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at
(A) Ajanta (B) Badami
(C) Bagh (D) Ellora
Ans: (A)


749. Where is ‘Black Pagoda’?
(A) Madurai (B) Konark
(C) Khajuraho (D) None of these
Ans: (B)


750. Which among these is known as ‘Black Pagoda’?
(A) Shore Temple
(B) Khajuraho Temple
(C) Konark Sun Temple
(D) Deogarh Temple
Ans: (C)


751. The Sun Temple of Modhera lies in which state?
(A) Bihar (B) Gujarat
(C) Odisha (D) Bengal
Ans: (B)


752. Which one of the following is Sun Temple?
(A) Lingaraj Temple
(B) Rajarani Temple
(C) Konark Temple
(D) Jagannath Temple
Ans: (C)


753. Lingaraj Temple is located at
(A) Bhubaneswar
(B) Bijapur
(C) Kolkata
(D) Varanasi
Ans: (A)


754. Which one of the following Sun Temples is located in Patan, Gujarat?
(A) Modhera
(B) Dakshinark
(C) Konark
(D) Martand
Ans: (A)


755. Jagannath Temple is located in state of
(A) Bengal (B) Orissa
(C) Kerala (D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


756. Which among the following is the largest and the tallest surviving temple in Orissa?
(A) Brahmesvara Temple
(B) Jagannath Temple
(C) Lingaraj Temple
(D) Rajarani Temple
Ans: (C)


757. Angkor-Wat Vishnu Temple is located in
(A) Java (B) Sumatra
(C) Cambodia (D) Champa
Ans: (C)


758. The temple of Bhubaneswar and Puri were built in
(A) Nagara style
(B) Dravidian style
(C) Besara style
(D) None of the above
Ans: (A)


759. Where is Borobudur Stupa situated?
(A) Cambodia (B) Java
(C) Sumatra (D) Borneo
Ans: (B)


760. In which country is the ‘Angkor- Wat Temple’ complex located?
(A) Indonesia (B) Myanmar
(C) Sri Lanka (D) Kampuchea
Ans: (D)


761. ‘Gopuram’ the temples of Dravidian style stands for
(A) Sanctuary
(B) Paintings on the walls
(C) Pinnacle
(D) Ornamental and multi-storied structures upon the gate ways
Ans: (D)


762. The initial design and construction of which massive temple took place during the reign of Suryavarman- II?
(A) Sri Mariamman Temple
(B) Angkor Wat Temple
(C) Batu Caves Temple
(D) Kamakhya Temple
Ans: (B)


763. The Rath temples at Mahabalipuram were built by
(A) Cholas (B) Pallavas
(C) Chedis (D) Chalukyas
Ans: (B)


764. Rock-cut temples of Mahabalipuram were built by
(A) Pallavas (B) Cholas
(C) Chalukyas (D) Rashtrakutas
Ans: (A)


765. Who constructed the Ratha Temples at Mahabalipuram?
(A) Narasingh Varman-I
(B) Samudragupta
(C) Harsha
(D) Pulakesin-II
Ans: (A)


766. The Seven Ratha Temple of Mahabalipuram was built by
(A) Mahendra Varman
(B) Narasimha Varman
(C) Parmeshwar Varman
(D) Nandi Varman
Ans: (B)


767. Which of the following Rath temples is the smallest?
(A) Draupadi Rath
(B) Bhima Rath
(C) Arjun Rath
(D) Dharmaraj Rath
Ans: (A)


768. Who among the following was responsible for the creation of Ratha monuments at Mamallapuram?
(A) Cholas (B) Pallavas
(C) Pandyas (D) Chalukyas
Ans: (B)


769. Between which of the following was the ancient town of Takshashila located?
(A) Indus and Jhelum
(B) Jhelum and Chenab
(C) Chenab and Ravi
(D) Ravi and Beas
Ans: (A)


770. Which of the following pairs is correctly matched?
(A) Ellora Caves – Shakas
(B) Meenakshi Temple – Pallavas
(C) Khajuraho Temple – Chandelas
(D) Mahabalipuram Temple – Rashtrakutas
Ans: (C)


771. The historical Digambar Jain Temple of Sonagiri is in
(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa
Ans: (C)


772. Sonagiri, the highest among 108 Jain temples, lies in the proximity of
(A) Datia (B) Jhansi
(C) Orchha (D) Lalitpur
Ans: (A)


773. Dilwara Jain Temple is in
(A) Aravali mountain in Mount Abu
(B) On the bank of Indus
(C) Khajuraho
(D) Nilgiri Hills
Ans: (A)


774. Dilwara Jain Temple is situated at
(A) Palitana (B) Mount Abu
(C) Sonagiri (D) Girnarji
Ans: (B)


775. Where is the famous Virupaksha Temple located?
(A) Bhadrachalam
(B) Chidambaram
(C) Hampi
(D) Srikalahasti
Ans: (C)


776. Where is the Dilwara Jain Temple is located?
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh
Ans: (C)


777. With reference to the cultural history of India, the term ‘Panchayatan’ refers to
(A) As assembly of village elders
(B) A religious sect
(C) A style of temple construction
(D) An administrative functionary
Ans: (C)


778. The Nagara, the Dravida, the Vesara are
(A) The three main racial groups of the Indian subcontinent
(B) The three main linguistic divisions into which the languages of India can be classified
(C) The three main styles of Indian temple architecture
(D) The three main musical gharanas prevalent in India
Ans: (C)


779. With reference to the art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
(A) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
(B) Rock-cut Elephant at Dhauli
(C) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
(D) Varaha Image of Udayagiri
Ans: (B)


780. Naimisharanya famous pilgrimage is located in which of the following district?
(A) Ujjain (B) Mathura
(C) Sitapur (D) Jabalpur
Ans: (C)


781. Match List-I with List-II and select the correct answer from the given code. List-I
(a) Nalanda (b) Sarnath
(c) Sanchi (d) Konark List-II
1. Ashoka Pillar 2. University
3. Sun Temple 4. Stupa Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3 (B) 2 1 4 3
(C) 1 2 3 4 (D) 2 3 4 1
Ans: (B)


782. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Historical Sites)
(a) Bhimbetka (b) Shore temple
(c) Hampi (d) Manas List-II (States)
1. Assam
2. Madhya Pradesh
3. Tamil Nadu
4. Karnataka Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 1 3 4 2 (D) 4 2 3 1
Ans: (B)


783. Ellora cave temples are related to
1. Hinduism 2. Buddhism
3. Jainism Choose right answer from code.
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) 1 and 2 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


784. The ancient monuments of Elephanta are mostly
1. Buddhist 2. Jain
3. Shaivite 4. Vaishnavite Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) 1 and 3
Ans: (D)


785. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements.
1. The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) Only 3 (D) All of these
Ans: (C)


786. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (Gupta Temple)
(a) Brick-built Temple
(b) Dasavatara Temple
(c) Shiva Temple
(d) Vishnu Temple List-II (Location)
1. Eran 2. Deogarh
3. Bhitargaon 4. Bhumara
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 3 2 4 1
(C) 2 1 3 4 (D) 1 3 2 4
Ans: (B)


787. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?
1. Both were built in the same period.
2. Both belong to the same religious denomination.
3. Both have rock-cut monuments. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) Only 1 and 3
(D) None of the statements given above is correct
Ans: (B)


788. Consider the following historical places
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa Which of the above places is/are also known for mural paintings?
(A) Only 1 (B) 1 and 2
(C) 1, 2 and 3 (D) None of these
Ans: (B)


789. Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli 2. Amarakantak
3. Omkareshwar Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


790. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below. List-I
(a) Hampi
(b) Nagarjunakonda
(c) Shishupalgarh
(d) Arikamedu List-II
1. Puducherry
2. Karnataka
3. Andhra Pradesh
4. Odisha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 3 2 4 1
(C) 1 3 2 4 (D) 4 2 3 1
Ans: (A)


791. Match List-I with List-II and choose the right answer from given code. List-I (Place)
(a) Baijnath Dham
(b) Sarnath
(c) Dilwara
(d) Badrinath List-II (Monument)
1. Jain Temple
2. Shiva Temple
3. First sermon place of Buddha
4. Vishnu Temple Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 1 2 3 4
(C) 1 4 2 3 (D) 4 1 3 2
Ans: (A)


792. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists. List-I (Place)
(a) Elephanta
(b) Shravanabelagola
(c) Khajuraho
(d) Sanchi List-II (Monument)
1. Stupa 2. Temple
3. Cave 4. Statue Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 3 4 2 1
(C) 2 4 3 1 (D) 3 2 4 1
Ans: (B)


793. With reference to the Indian history of art and culture, consider the following pairs Famous work of : Site sculpture
1. A grand image of Buddha’s Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures of his followers below : Ajanta
2. A huge image of Varaha Avatar
(boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and shaotic waters, sculpted on rock : Mount Abu
3. ‘Arjuna’s Penance’/Descent of Ganga Sculpted on the surface of huge boulders : Mamallapuram Which of the pairs given above is/ are correctly matched?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3
(C) Only 1 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


794. Match the following. List-I
(a) Sun Temple
(b) Lingaraja Temple
(c) Hawa Mahal
(d) Statue of Gomateshwara List-II
1. Karnataka
2. Konark
3. Jaipur
4. Bhubaneswar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 2 4 1 3
(C) 4 2 1 3 (D) 3 1 2 4
Ans: (A)


795. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below. List-I
(a) Gandhar Art
(b) Junagarh rock inscription
(c) Milinapanho
(d) Taxila inscriptions List-II
1. Menander
2. Patika
3. Kushanas
4. Rudradaman I Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2 (B) 2 4 3 1
(C) 3 4 1 2 (D) 2 1 3 4
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Gupta and Post-Gupta Period short questions pdf

Next Story

South India (Chola, Chalukya, Pallava and Sangam Period)

Latest from Blog