Articles and Schedules in the Constitution of India MCQ

Articles and Schedules in the Constitution of India MCQ

110. Total numbers of Articles and Schedules in Constitution, calculation or numbering wise is
(A) 390 Articles, 5 Schedules
(B) 395 Articles, 12 Schedules
(C) 395 Articles, 10 Schedules
(D) 444 Articles, 12 Schedules
Ans: (B)


111. There were originally how many Articles in the Constitution of India?
(A) 420
(B) 380
(C) 395
(D) 270
Ans: (C)


112. How many parts, Articles and Schedules was there in the original Indian Constitution?
(A) 22 Parts, 395 Articles and 8 Schedules
(B) 24 Parts, 450 Articles and 12 Schedules
(C) 22 Parts, 390 Articles and 8 Schedules
(D) 24 Parts, 425 Articles and 12 Schedules
Ans: (A)


113. Indian Constitution consists of
(A) 300 Articles
(B) 350 Articles
(C) More than 400 Articles
(D) 500 Articles
Ans: (C)


114. Total number of Schedules in the Constitution is
(A) 12 (B) 16
(C) 8 (D) 10
Ans: (A)


115. The Indian Constitution comprises of
(A) 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules
(B) 371 Articles, 21 Parts and 11 Schedules
(C) 372 Articles, 20 Parts and 7 Schedules
(D) 381 Articles, 23 Parts and 8 Schedules
Ans: (A)


116. Which part of Constitution contains provisions relating to citizenship?
(A) Part I (B) Part III
(C) Part II (D) Part IV
Ans: (C)


117. The Indian Constitution is divided into
(A) 16 Parts (B) 22 Parts
(C) 24 Parts (D) 25 Parts
Ans: (B)


118. Which part of our Constitution envisages a three tier system of Panchayats?
(A) Part IX (B) Pat X
(C) Part XI (D) Part XII
Ans: (A)


119. Which one of the following is not matched correctly?
(A) Citizenship – Part II of Constitution
(B) Fundamental Rights – Part III of Constitution
(C) Fundamental Duties – Part VI-A of Constitution
(D) State – Part VI of Constitution
Ans: (C)


120. Which one of the following Schedules of the Indian Constitution lists the names of states and specifies their territories?
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (A)


121. Which part and chapter of the Indian Constitution deal with the legislative relation between the Union and the States?
(A) Part XI and Chapter I
(B) Part XI and Chapter II
(C) Part XII and Chapter I
(D) Part XII and Chapter II
Ans: (A)


122. If a new state of the Indian Union is to be created, which one of the following Schedules of the Constitution must be amended?
(A) First (B) Second
(C) Third (D) Fourth
Ans: (A)


123. Fourth Schedule of the Constitution of India deals with
(A) Allocation of seats for the Council of States
(B) Political defection
(C) Panchayat system
(D) Languages
Ans: (A)


124. Under the Constitution of India, Economic Planning is a subject
(A) In the State List
(B) In the Union List
(C) In the Concurrent List
(D) Not specified in any list
Ans: (C)


125. To give constitutional protection, state land reforms laws have been included in the
(A) 7th Schedule
(B) 9th Schedule
(C) 8th Schedule
(D) 10th Schedule
Ans: (B)


126. Which of the following Entry is subject of Concurrent List?
(A) Population control and family planning
(B) Public health and sanitation
(C) Per-person Tax
(D) Treasure Travel
Ans: (A)


127. Which of the following is the subject of Concurrent List?
(A) Police
(B) Criminal Matters
(C) Radio and Television
(D) Foreign Affairs
Ans: (B)


128. Education which was initially a state subject was transferred to the Concurrent List by the
(A) 24th Amendment
(B) 25th Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 44th Amendment
Ans: (C)


129. Which of the following subject lies in the Concurrent List?
(A) Agriculture (B) Education
(C) Police (D) Defence
Ans: (B)


130. Which one of the following Schedules of the Constitution of India contains provisions regarding Anti-defection Act?
(A) Second Schedule
(B) Fifth Schedule
(C) Eighth Schedule
(D) Tenth Schedule
Ans: (D)


131. Which one of the given Subjects is not correctly matched with their list? Subject List
(A) Forest Concurrent
(B) Stock Exchange Concurrent
(C) Post Office Union Saving Bank
(D) Public Health State
Ans: (B)


132. Which one of the following is not included in the Union List in the Seventh Schedule of the Indian Constitution?
(A) Banking (B) Insurance
(C) Census (D) Gas
Ans: (D)


133. Constitution’s Tenth Schedule relates to
(A) National Language of India
(B) Administration of SC’s and ST’s Area
(C) Judicial Review
(D) Anti-defection Law
Ans: (D)


134. Which one of the following is included in the State List under Seventh Schedule of Indian Constitution?
(A) Education
(B) Electricity
(C) Railway Police
(D) Forest
Ans: (C)


135. Which one of the following is not included in the ‘Union List’ of the Constitution of India?
(A) Defence
(B) Foreign Affairs
(C) Railways
(D) Agriculture
Ans: (D)


136. Which one of the following subject is in List-III Concurrent List of the Seventh Schedule of the Constitution of India?
(A) Criminal Procedure
(B) Police
(C) Prisons
(D) Public Order
Ans: (A)


137. In which list of the Indian Constitution the ‘Panchayati Raj’ subject is included?
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residuary List
Ans: (B)


138. The right of the government to impose taxes and fees is provided in which List of Constitution?
(A) VI Schedule (B) VII Schedule
(C) IX Schedule (D) XI Schedule
Ans: (B)


139. ‘Marriage’, ‘Divorce’ and ‘Adoption’ are an entry in the Seventh Schedule of the Constitution under the following.
(A) List I – Union List
(B) List II – State List
(C) List III – Concurrent List
(D) None of the above three lists
Ans: (C)


140. Land Reform comes under the subjects of
(A) Union List
(B) Concurrent List
(C) State List
(D) None of the above
Ans: (C)


141. Which one of the following is in the State List?
(A) Railway Police
(B) Corporation Tax
(C) Census
(D) Economic and Social Planning
Ans: (A)


142. Provisions of Schedule Six of the Constitution does not apply to which of these state?
(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Tripura
(D) Manipur
Ans: (D)


143. Which Schedule of the Constitution of India contains special provisions for the administration and control of Schedule Areas in several states?
(A) Third (B) Fifth
(C) Seventh (D) Ninth
Ans: (B)


144. The provisions of the Fifth and Sixth Schedule in the Constitution of India are made to
(A) Protect the interests of Scheduled Tribes
(B) Determine the boundaries between States
(C) Determine the powers, authority and responsible of Panchayats
(D) Protect the interests of all the border States
Ans: (A)


145. The Sixth Schedule of the Constitution of India deals with the administration of tribal areas of which of the following States?
(A) Bihar, Chhattisgarh, Goa
(B) Meghalaya, Tripura and Mizoram
(C) Uttarakhand, Manipur, Jharkhand
(D) Nagaland, Arunachal, Tripura
Ans: (B)


146. The Eleventh Schedule of the Constitution is related to which of the following?
(A) Municipality
(B) Panchayati Raj
(C) Centre-State relationship
(D) Removal of corruption
Ans: (B)


147. The Constitutional status has been given to Panchayats under Article
(A) 226 (B) 243
(C) 239 (D) 219
Ans: (B)


148. Special provision regarding Financial Bills is given under
(A) Article 117 (B) Article 119
(C) Article 121 (D) Article 123
Ans: (A)


149. The provision that “no bill imposing tax can be introduced in the Legislature except on the recommendation of the President” is covered in the Constitution of India under
(A) Article 117 (B) Article 266
(C) Article 306 (D) Article 307
Ans: (A)


150. Which one of the following pairs
(Institutions and Articles of the Constitution) is properly matched?
(A) Supreme Court of India – Article 318
(B) Election Commission of India – Article 324
(C) Union Public Service Commission – Article 332
(D) Attorney General – Article 351
Ans: (B)


151. Which one of the following articles of the Indian Constitution provides for All Indian Services?
(A) Article 310 (B) Article 311
(C) Article 312 (D) Article 313
Ans: (C)


152. Which one of the following is matched correctly?
(A) Article 17 – Equality before Law
(B) Article 78 – Establishment of Parliament
(C) Article 192 – Salaries and Allowances of Parliament Members
(D) Article 352 – Proclamation of Emergency
Ans: (D)


153. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Article 39A – Equal Justice and Free Legal Aid
(B) Article 40 – Organisation of Village Panchayats
(C) Article 44 – Uniform Civil Code
(D) Article 48 – Separation of Judiciary from Executive
Ans: (D)


154. Which of the following is not correctly matched under the Constitution of India?
(A) The Panchayats – Part IX
(B) The Municipalities – Part IX-A
(C) The Co-operative Societies – Part IX-B
(D) Tribunals – Part X
Ans: (D)


155. Which of the following is correctly matched?
(A) Part-II of the Constitution – Fundamental Rights
(B) Part-III of the Constitution – Citizenship
(C) Part-IV(A) of the Constitution – Fundamental Duties
(D) Part-V of the Constitution – Directive Principles of the State Policy
Ans: (C)


156. Which of the following are enshrined in the third schedule of the Indian Constitution?
1. Form of oath of office for a Minister for the Union.
2. Form of oath to be made by the Chief Justice of Supreme Court.
3. Form of oath of office for the President of India.
4. Form of oath to be made by a Member of Parliament. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


157. Consider the following statements.
1. The Constitution of India has 20 parts.
2. There are 390 Articles in the Constitution of India in all.
3. Ninth, Tenth, Eleventh and Twelfth Schedules were added to the Constitution of India by Constitution (Amendment) Acts. Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 and 2
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


158. Which of the following provisions of the Constitution of India have a bearing on Education?
1. Directive Principles of State Policy
2. Rural and Urban Local Bodies
3. Fifth Schedule
4. Sixth Schedule
5. Seventh Schedule Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3, 4 and 5
(C) Only 1, 2 and 5
(D) 1, 2, 3, 4 and 5
Ans: (D)


159. Match the following. List-I
(a) Union List (b) State List
(c) Concurrent List List-II
1. 97 entries 2. 47 entries
3. 66 entries Code
(a) (b) (c)
(A) 1 2 3 (B) 1 3 2
(C) 2 3 1 (D) 3 2 1
Ans: (B)


160. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Formation of new states
(b) Citizenship
(c) Fundamental Rights
(d) Setting of Administrative Tribunals List-II
1. Part-2 of the Constitution of India
2. Article 3 of the Constitution of India
3. Article 323-A of the Constitution of India
4. Part-3 of the Constitution of India Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 1 2 3 4
(C) 3 4 1 2 (D) 4 2 1 3
Ans: (A)


161. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Part XV of the Constitution
(b) Part XVI of the Constitution
(c) Part XVII of the Constitution
(d) Part XVIII of the Constitution List-II
1. Emergency Provisions
2. Official Language
3. Special Provisions regarding certain classes
4. Elections Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4 (D) 2 1 4 3
Ans: (B)


162. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) 7th Schedule
(b) 8th Schedule
(c) 9th Schedule
(d) 10th Schedule List-II
1. Languages
2. Disqualification on ground of defection
3. Distribution of legislative powers
4. Validation of certain Acts Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 1 4 2 (D) 4 2 1 3
Ans: (C)


163. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Schedules of the Constitution)
(a) 4th (b) 6th
(c) 8th (d) 9th List-II (Subject-matter)
1. Land Reforms
2. Language
3. Council of States
4. Tribal Areas Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1 (D) 4 2 1 3
Ans: (C)


164. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Article of the Constitution)
(a) 124 (b) 5
(c) 352 (d) 245 List-II (Subject)
1. Union Judiciary
2. Citizenship
3. Emergency Provisions
4. Distribution of Legislative Powers Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 4 3 2 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (A)


165. Match the following. List-I
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary Subject List-II
1. Police and Public Order
2. Space Research
3. Census
4. Population Control and Family Planning Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 2 3 1 4
(C) 1 2 3 4 (D) 4 1 2 3
Ans: (A)


166. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) To admit new state by law
(b) The right to equality
(c) Protection against arrest and detention
(d) The power of the President to assent the Bill List-II
1. Article 14 2. Article 2
3. Article 111 4. Article 22 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 3 4 2 1 (D) 4 3 1 2
Ans: (B)


167. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Article 14 (b) Article 36
(c) Article 74 (d) Article 368 List-II
1. Amendment procedure
2. Council of Ministers
3. Right to Equality
4. Directive Principles Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 4 1 3 2
(C) 1 2 3 4 (D) 3 4 2 1
Ans: (D)


168. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Article 323-A
(b) Article 324
(c) Article 330
(d) Article 320 List-II
1. Election
2. Administration Tribunals
3. Functions of Public Service Commissions
4. Reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3 (D) 3 4 1 2
Ans: (C)


169. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Article of the Constitution)
(a) Article 54 (b) Article 75
(c) Article 155 (d) Article 164 List-II (Content)
1. Election of the President of India
2. Appointment of the Prime Minister and Cabinet
3. Appointment of the Governor of State
4. Appointment of the Chief Minister and Council of Ministers of a State
5. Composition of Legislative Assemblies Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 1 2 4 5
(C) 2 1 3 5 (D) 2 1 4 3
Ans: (A)


170. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Institution)
(a) Comptroller and Auditor General of India
(b) Finance Commission
(c) Administrative Tribunal
(d) Union Public Service Commission List-II (Articles)
1. Article 315
2. Article 280
3. Article 148
4. Article 323(A) Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1 (B) 3 4 2 1
(C) 1 2 4 3 (D) 4 1 3 2
Ans: (A)


171. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Constitutional Amendments
(b) Finance Commission
(c) Financial Emergency
(d) All India Services List-II
1. Article 360 2. Article 312
3. Article 280 4. Article 368 Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 4 3 1 2
(C) 3 4 1 2 (D) 1 2 3 4
Ans: (B)


172. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Article 76 (b) Article 148
(c) Article 75(I) (d) Article 131 List-II
1. Comptroller and Auditor General of India
2. Jurisdiction of Supreme Court
3. Attorney General of India
4. Appointment of Union Ministers Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 1 4 2
(C) 4 1 2 3 (D) 2 3 4 1
Ans: (B)


173. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Articles of Constitution)
(a) 215 (b) 222
(c) 226 (d) 227 List-II (Provision)
1. Transfer of Judge from one High Court to another
2. Powers of superintendence over all courts by the High Court
3. Power of High Court to issue certain writs
4. High court to be court of Record Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2 (B) 2 1 3 4
(C) 1 4 3 2 (D) 4 2 3 1
Ans: (A)


174. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Part IX of the Indian Constitution
(b) Part VIII of the Indian Constitution
(c) Part IV A of the Indian Constitution
(d) Part IXA of the Indian Constitution List-II
1. Union Territories
2. Municipalities
3. Panchayats
4. Fundamental Duties Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 1 2 3 4
(C) 2 4 1 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Foreign Impact on the Constitution MCQ PDF

Next Story

The Preamble related Questions MCQ free pdf download

Latest from Blog