Atmosphere related mcq questions pdf

Atmosphere related mcq questions pdf

652. Generally, where are coral reefs found?
(A) In temperature climate above 18ºC
(B) Between tropics of cancer and tropics of capricorn coastal areas
(C) On both East and West coast of continents and islands only
(D) On colder sea coasts
Ans: (B)


653. The correct sequence of different layers of the atmosphere from the surface of the Earth upwards is
(A) Troposphere, Stratosphere, Ionosphere, Mesosphere
(B) Stratosphere, Troposphere, Ionosphere, Mesosphere
(C) Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Ionosphere
(D) Stratosphere, Troposphere, Mesosphere, Ionosphere
Ans: (C)


654. The largest Coral reef in the world is found near the coast of which one of the following countries?
(A) Australia (B) Cuba
(C) Ghana (D) Philippines
Ans: (A)


655. The atmosphere is a mixture of several gases. Near the Earth surface it contains mainly
(A) Nitrogen and oxygen
(B) Nitrogen and carbon dioxide
(C) Oxygen and carbon dioxide
(D) Ethane and oxygen
Ans: (A)


656. Most weather activity occurs in which atmospheric layer?
(A) Ozonosphere
(B) Ionosphere
(C) Troposphere
(D) Exosphere
Ans: (C)


657. The stratosphere is said to be ideal for flying jet aircrafts. This is because
(A) This layer is rich in ozone which reduces fuel consumption
(B) The temperature is constant and ideal for aircraft engine efficiency
(C) This layer is out of the firing range of antiaircraft guns
(D) The absence of the clouds and other weather phenomena
Ans: (D)


658. Which gas has maximum percentage in atmosphere?
(A) Carbon (B) Nitrogen
(C) Oxygen (D) Hydrogen
Ans: (B)


659. Which of the following protects life on Earth from the harmful radiations of the Sun?
(A) Troposphere
(B) Ionosphere
(C) Ozone layer
(D) Mist
Ans: (C)


660. The ozone layer lies in the
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) Photosphere
Ans: (C)


661. Ozone layer refers to
(A) The atmospheric condition of Antarctica
(B) Modern invention done on the planet saturn
(C) The layer about 10-20 km below the surface of Earth
(D) The layer of atmosphere of 15-20 km above the surface of Earth
Ans: (D)


662. Function of ozone layer in stratosphere is
(A) To stabilize the global temperature
(B) To reduce the frequency of Earthquake
(C) To avoid failure of monsoons
(D) To prevent ultra-violet radiation effect on ground
Ans: (D)


663. Which one of the following layers of the atmosphere is responsible for the deflection of radio waves?
(A) Troposphere (B) Stratosphere
(C) Mesosphere (D) Ionosphere
Ans: (D)


664. The height of ozone layer above the surface of Earth is
(A) 15-20 km (B) 40-50 km
(C) 70-80 km (D) 110-120 km
Ans: (A)


665. Wireless communication is reflected to Earth’s surface by
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Ionosphere
(D) Exosphere
Ans: (C)


666. Which layer of atmosphere is responsible for Aurora Borealis?
(A) Troposphere
(B) Thermosphere
(C) Ionosphere
(D) Exosphere
Ans: (C)


667. In which atmospheric layer are communication satellites located?
(A) Exosphere (B) Stratosphere
(C) Ionosphere (D) Troposphere
Ans: (A)


668. Which layer of Atmosphere is used for Telecommunication?
(A) Troposphere
(B) Thermosphere
(C) Stratosphere
(D) Ionosphere
Ans: (D)


669. Arrange the following atmospheric zones in terms of the distance from the Earth’s surface in increasing order and select the correct answer from the code given below.
1. Thermosphere
2. Troposphere
3. Stratosphere
4. Mesosphere Code
(A) 1, 3, 4, 2 (B) 2, 3, 1, 4
(C) 3, 4, 2, 1 (D) 2, 3, 4, 1
Ans: (D)


670. The four layers of the atmosphere are
1. Ionosphere 2. Mesosphere
3. Stratosphere 4. Troposphere Their correct ascending order in terms of height is Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 2, 1, 4, 3
(C) 4, 3, 2, 1 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (C)


671. Which of the following are correct in matching the layer of atmosphere and its characteristics?
1. Troposphere – Weather Phenomena
2. Stratosphere – Ozone layer
3. Ionosphere – Radio waves reflected to Earth’s surface
4. Mesosphere – Aurorae Code
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2 and 3
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important coral reefs in world mcq pdf download

Next Story

world Insolation related mcq pdf download

Latest from Blog