Aurangzeb related mcq short questions pdf

Aurangzeb related MCQ short questions pdf

489. Aurangzeb defeated Jaswant Singh, the King of Jodhpur in the battle of Dharmat in 1658. Dharmat situated in which state?
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Gujarat
(D) Uttar Pradesh
Ans: (B)


490. The battle of Dharmat was fought between
(A) Muhammad Ghori and Jai Chand
(B) Babur and Afghans
(C) Aurangzeb and Dara Shikoh
(D) Ahmad Shah Durrani and the Marathas
Ans: (C)


491. Mughal Prince who took refuge in Srinagar Garhwal
(A) Murad
(B) Aurangzeb
(C) Dara Shikoh
(D) Sulaiman Shikoh
Ans: (D)


492. Which son of Aurangzeb revolted against his father, weakening his father’s position against the Rajputs?
(A) Azam (B) Akbar
(C) Muazzam (D) Kam Baksh
Ans: (B)


493. Who of the following Mughal emperor was coronated twice?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (D)


494. Which Mughal Emperor was known as ‘Zinda Peer’?
(A) Akbar (B) Aurangzeb
(C) Shah Jahan (D) Jahangir
Ans: (B)


495. With which Mughal General did Shivaji sign the Treaty of Purandar is 1665?
(A) Diler Khan
(B) Jai Singh
(C) Jaswant Singh
(D) Shaista Khan
Ans: (B)


496. When Aurangzeb got the victory of Bijapur?
(A) 1685 (B) 1686
(C) 1687 (D) 1684
Ans: (B)


497. Which European traveller came to India during the region of Shah Jahan?
(A) William Hawkins
(B) Thomas Roe
(C) Antonia Monserrate
(D) Peter Mundi
Ans: (D)


498. Which one of the following emperors had the highest number of Hindu Generals in the Mughal army?
(A) Humayun (B) Akbar
(C) Nizamuddin (D) Aurangzeb
Ans: (D)


499. Two of the following states, which Aurangzeb had conquered in Deccan, were
(A) Ahmadnagar and Bijapur
(B) Bidar and Bijapur
(C) Bijapur and Golconda
(D) Golconda and Ahmadnagar
Ans: (C)


500. The meaning of ‘Jihad’ carried on by Aurangzeb is
(A) Darul-Harb (B) Dar-ul-Islami
(C) Holy War (D) Jizya
Ans: (B)


501. Who re-imposed Jizya?
(A) Akbar (B) Aurangzeb
(C) Jahangir (D) Humayun
Ans: (B)


502. Which one of the following tombs is called the ‘Second Taj Mahal’?
(A) Tomb of Anarkali
(B) Tomb of Itmad-ud-Daula
(C) Tomb of Rabia-ud-Daurani
(D) None of the above
Ans: (C)


503. Creator of ‘Bibi Ka Maqbara/Tomb of Bibi’ was
(A) Humayun (B) Shah Jahan
(C) Akbar II (D) Aurangzeb
Ans: (D)


504. To whom Aurangzeb bestowed upon the title of ‘Sahibat-uz- Zamani’?
(A) Shaista Khan (B) Amin Khan
(C) Jahan Ara (D) Roshan Ara
Ans: (C)


505. Who among the following was the daughter of Emperor Aurangzeb?
(A) Jahan Ara (B) Roshan Ara
(C) Gauhar Ara (D) Mehrunnisa
Ans: (D)


506. Moti Masjid in the Red Fort at Delhi was built by
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (D)


507. Saint Ramdas is associated with the period of rule of
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Shah Jahan (D) Aurangzeb
Ans: (D)


508. The given map refers to the kingdom of
(A) Akbar at the time of capture of Khandesh in 1601
(B) Akbar at the time of his death in 1605
(C) Aurangzeb at the time of capture of Hyderabad
(D) Aurangzeb at the time of his death in 1707
Ans: (D)


509. Assertion (A): Aurangzeb succeeded Shah Jahan to the Mughal throne. Reason (R): The law of primogeniture was followed. Select the correct answer from the coding scheme given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Shah Jahan related mcq short questions pdf

Next Story

Mughal Administration related mcq pdf

Latest from Blog