Bhakti and Sufi Movement related mcq pdf

Bhakti and Sufi Movement related mcq pdf

256. ‘Let no man ask a man’s sect or caste’ whose dictum was this?
(A) Kabir (B) Ramananda
(C) Ramanuja (D) Chaitanya
Ans: (B)


257. The common belief of life of both Buddha and Mirabai was
(A) Following ahimsa
(B) Austerity of Nirvana
(C) The world is full of sorrow
(D) Speak of truth
Ans: (C)


258. The Bhakti culture reborn in India during
(A) Vedic age
(B) 10th century A.D.
(C) 12th century A.D.
(D) 15th-16th century A.D.
Ans: (D)


259. The Bhakti movement was started by
(A) Alwar Saints (B) Sufi Saints
(C) Surdas (D) Tulsidas
Ans: (A)


260. Vaishnavism in Kamarupa was popularised by
(A) Chaitanya
(B) Nimbarka
(C) Ramananda
(D) Shankaradeva
Ans: (D)


261. A common feature to all Bhakti Saints was that they
(A) Composed their verses in the language understood by their followers
(B) Rejected the authority of the priestly class
(C) Encouraged women to go to the temples
(D) Encouraged idol worship
Ans: (A)


262. Famous medieval saint Shankaradeva belonged to
(A) Shaiva Cult
(B) Vaishnava Cult
(C) Advaita Cult
(D) Dvaita-Advaita Cult
Ans: (B)


263. Who among the following introduced Vaishnavism in Assam and Cooch Behar?
(A) Chaitanya
(B) Madhva
(C) Shankaradeva
(D) Vallabhacharya
Ans: (C)


264. ‘Shuddha Advaitvad’ was propounded by
(A) Madhvacharya
(B) Vallabhacharya
(C) Shrikantacharya
(D) Ramanuja
Ans: (B)


265. Ramanujacharya is related to
(A) Bhakti
(B) Dvaitvad
(C) Vishistadvaita
(D) Monotheism
Ans: (C)


266. Which one of the following is correctly matched?
(A) Advaitvad – Ramanujan
(B) Vishistadvaitvad – Shankaracharya
(C) Dvaitvad – Madhvacharya
(D) Dvaitadvaitvad – Vallabhacharya
Ans: (C)


267. Where is the birthplace of ‘Mahaprabhu Vallabhacharya’?
(A) Shivarinarayan
(B) Bilaspur
(C) Ratanpur
(D) Champaranya
Ans: (D)


268. Kabir was disciple of
(A) Chaitanya (B) Ramananda
(C) Ramanuja (D) Tukaram
Ans: (B)


269. Who among the following was the first Bhakti Saint to use Hindi for the propagation of his message?
(A) Dadu (B) Kabir
(C) Ramananda (D) Tulsidas
Ans: (C)


270. Who composed ‘Bijak’?
(A) Surdas (B) Kabir
(C) Ravidas (D) Pipaji
Ans: (B)


271. Who among the following are Saints of the medieval Age India?
(A) Kumbhandas (B) Ramanand
(C) Raidas (D) Tulsidas
Ans: (B)


272. Malukdas was a saint poet of
(A) Agra (B) Ayodhya
(C) Kashi (D) Kada
Ans: (D)


273. A collection of dialogues between Kabir and Dharamdas is titled
(A) Sabad (B) Amarmul
(C) Sakhi (D) Ramaini
Ans: (B)


274. Which one of the following sequences indicates the correct chronological order?
(A) Shankaracharya – Ramanuja – Chaitanya
(B) Ramanuja – Shankaracharya – Chaitanya
(C) Ramanuja – Chaitanya – Shankaracharya
(D) Shankaracharya – Chaitanya – Ramanuja
Ans: (A)


275. What was the name of Saint Ghasidas’s father?
(A) Sukalu (B) Chaituram
(C) Visahu (D) Mahangu
Ans: (D)


276. How many Jyotirlingah are there devoted to Lord Shiva?
(A) 6 (B) 12
(C) 24 (D) 18
Ans: (B)


277. Select the correct chronological order of the Bhakti Saints from the following
(A) Kabir, Guru Nanak, Chaitanya, Mirabai
(B) Kabir, Chaitanya, Guru Nanak, Mirabai
(C) Kabir, Mirabai, Chaitanya, Guru Nanak
(D) Guru Nanak, Chaitanya, Mirabai, Kabir
Ans: (A)


278. Which of the following was the birthplace of Guru Nanak?
(A) Amritsar (B) Nabha
(C) Nankana (D) Nanded
Ans: (C)


279. The followers of Ramanuja are known as
(A) Shaiva (B) Vaishnava
(C) Advaitvadi (D) Avadhoot
Ans: (B)


280. ‘God knows man’s virtues and enquires not his caste, in the next world there is no caste ’ This was the theory of which Bhakti saint?
(A) Ramanand (B) Dadu
(C) Nanak (D) Ramanuja
Ans: (C)


281. In whose regime Guru Nanak Dev founded Sikh religion?
(A) Firuz Shah Tughluq
(B) Sikandar Lodi
(C) Humayun
(D) Akbar
Ans: (B)


282. The name of the husband of famous devotee poet Mira
(A) Rana Ratan Singh
(B) Rajkumar Bhojraj
(C) Rana Uday Singh
(D) Rana Sanga
Ans: (B)


283. Mirabai was contemporary of
(A) Tulsidas
(B) Chaitanya Mahaprabhu
(C) Guru Nanak
(D) Ramakrishna Paramhansa
Ans: (A)


284. Which one of the following leaders of the Bhakti Movement was influenced by Islam?
(A) Chaitanya
(B) Mirabai
(C) Namdev
(D) Vallabhacharya
Ans: (C)


285. Who wrote ‘Rag-Govind’?
(A) Mirabai (B) Narhari
(C) Surdas (D) Raskhan
Ans: (A)


286. Whose contemporary was Tulsidas?
(A) Akbar and Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Babur and Humayun
Ans: (A)


287. Chaitanya Mahaprabhu is related to which sect?
(A) Vaishnava (B) Shaiva
(C) Buddhist (D) Sufi
Ans: (A)


288. Which of the following is not a composition of Saint Tulsidas?
(A) Gitavali
(B) Kavitavali
(C) Vinay Patrika
(D) Sahitya Ratna
Ans: (D)


289. The book ‘Ramcharitmanas’ was written by
(A) Tulsidas (B) Valmiki
(C) Surdas (D) Ved Vyas
Ans: (A)


290. Bhakt Tukaram was a contemporary of which Mughal Emperor?
(A) Babur (B) Akbar
(C) Jahangir (D) Aurangzeb
Ans: (C)


291. Who among the following was the Saint of the Varkari Sect?
(A) Nimbarka (B) Chakradhara
(C) Namdev (D) Ramdas
Ans: (C)


292. The ‘Chishtia Sufi Order’ in India was established by
(A) Khwaja Badaruddin
(B) Khwaja Muinuddin
(C) Shaikh Ahmad Sirhind
(D) Shaikh Bahauddin Zakariya
Ans: (B)


293. Among the following, who was not a proponent of Bhakti cult?
(A) Nagarjuna
(B) Tukaram
(C) Tyagaraja
(D) Vallabhacharya
Ans: (A)


294. Who among the following was the earliest Sufi Saint to have settled at Ajmer?
(A) Shaikh Muinuddin Chishti
(B) Shaikh Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Shaikh Nizamuddin Auliya
(D) Shaikh Salim Chishti
Ans: (A)


295. The first Sufi Saint of Chishtia Sect in India was
(A) Shaikh Muinuddin Chishti
(B) Hamiduddin Chishti
(C) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(D) Nizamuddin Auliya
Ans: (A)


296. Whose disciple was Khwaja Muinuddin Chishti?
(A) Khwaja Abdal Chishti
(B) Shah Wali Ullah
(C) Mir Dard
(D) Khwaja Usman Haruni
Ans: (D)


297. Who was the founder of Chishtia Branch of Sufism?
(A) Shaikh Muhiuddin
(B) Shaikh Jiaudhin Abuljiva
(C) Khwaja Abu-Abdal
(D) Khwaja Bahaud-Din
Ans: (C)


298. Shaikh Nizamuddin Auliya was the disciple of
(A) Shaikh Alauddin Sabir
(B) Khwaja Muinuddin Chishti
(C) Baba Farid
(D) Shaikh Ahmad Sirhindi
Ans: (C)


299. Who among the following Maratha Chieftains was the first to offer nazr (gift) at the Dargah of Khwaja Muinuddin Chishti of Ajmer?
(A) Nawab Ali Bahadur, grandson of Peshwa Balaji Rao-I (from his mistress Mastani)
(B) Raja Sahu, the grandson of Shivaji
(C) Peshwa Balaji Vishwanath
(D) Peshwa Balaji Rao
Ans: (B)


300. The Sufi saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was
(A) Muinuddin Chishti
(B) Baba Farid
(C) Sayyid Muhammad Gisudaraz
(D) Shah Alam Bukhari
Ans: (A)


301. Dargah of Sheikh Nizamuddin Auliya is situated in
(A) Agra (B) Ajmer
(C) Delhi (D) Fatehpur
Ans: (C)


302. Who among the following is called the ‘Sadi of India’?
(A) Amir Hasan
(B) Amir Khusrau
(C) Abu Talib Kalim
(D) Chandrabhan Brahman
Ans: (A)


303. Who among the following does not belong to the Chishti order?
(A) Khwaja Qutbuddin Bakhtiar Kaki
(B) Sheikh Abdul Jilani
(C) Sheikh Moinuddin
(D) Sheikh Nizamuddin Auliya
Ans: (B)


304. Which Sufi Saint was called ‘Mehboob-e-Ilahi’?
(A) Khwaja Muinuddin Chishti
(B) Baba Farid
(C) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(D) Shaikh Nizamuddin Auliya
Ans: (D)


305. Which one of the following Sultans of Delhi was refused as audience by Nizamuddin Auliya?
(A) Jalaluddin Khalji
(B) Alauddin Khalji
(C) Ghiyasuddin Tughluq
(D) Muhammad-Bin-Tughluq
Ans: (B)


306. The thought of which of the following Sufi saint have been incorporated in the religious book ‘Adi Granth’ of the Sikh?
(A) Shaikh Moinuddin Chishti
(B) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Fariduddin-Ganj-i-Shakar
(D) Shaikh Nizamuddin Auliya
Ans: (C)


307. The most reputed disciple of Shaikh Farid who had seen the reign of as many as seven sultans of Delhi was
(A) Nizamuddin Auliya
(B) Shaikh Nasiruddin Chirag
(C) Shaikh Salim Chishti
(D) None of the above
Ans: (A)


308. Who among the following was given the title of Shaikh-ul-Hind?
(A) Baba Fariduddin
(B) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(C) Khwaja Muinuddin Chishti
(D) Shaikh Salim Chishti
Ans: (D)


309. The famous saint Shaikh Salim Chishti lived in
(A) Delhi
(B) Ajmer
(C) Fatehpur Sikri
(D) Lahore
Ans: (C)


310. Which of the following Silsilas of Sufism was against music?
(A) Chishtiya
(B) Suhrawardiya
(C) Qadiriya
(D) Naqshbandiya
Ans: (D)


311. The most orthodox Sufi order was
(A) Chishti
(B) Suhrawardi
(C) Naqshbandi
(D) Qadiri
Ans: (C)


312. Which of the following Sufis regarded Krishna among the auliyas?
(A) Shah Muhammad Ghaus
(B) Shah Abdul Aziz
(C) Shah Waliullah
(D) Khwaja Mir Dard
Ans: (A)


313. From the given pairs identify the incorrect pair
(A) Chishti-Delhi and Doab
(B) Suhrawardi-Sindh
(C) Auliya-Madhya Pradesh
(D) Firdausi-Bihar
Ans: (C)


314. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by
(A) Bihari (B) Surdas
(C) Raskhan (D) Kabir
Ans: (C)


315. Which of the following is not related with Sufism?
(A) Ulema (B) Khanqah
(C) Shaikh (D) Sama
Ans: (A)


316. Who composed ‘Barahmasa’?
(A) Amir Khusrau
(B) Imami
(C) Malik Muhammad Jaisi
(D) Raskhan
Ans: (C)


317. Who of the following is not associated with the Bhakti Movement?
(A) Vallabhacharya
(B) Chaitanya
(C) Guru Nanak
(D) Amir Khusrau
Ans: (D)


318. The birthplace of Christ is
(A) Jerusalem (B) Bethlehem
(C) London (D) Babylon
Ans: (B)


319. Every year a fair is held at the tomb of famous Sufi saint Haji Waris Ali Shah at
(A) Fatehpur Sikri
(B) Kaliyar
(C) Dewa Sharif
(D) Garhmukteshwar
Ans: (C)


320. Which Christian saint is famous for the love with animal and birds?
(A) Saint Paul
(B) Saint Thomas
(C) Saint Francis of Assisi
(D) Saint Peter
Ans: (C)


321. The spirit of Christians behind the festival of Easter is
(A) Jesus preached this day
(B) Jesus departed from the world
(C) Jesus went to Nazareth
(D) The day of Resurrection of Christ
Ans: (D)


322. Consider the following statements.
1. ‘Bijak’ is a composition of Kabir.
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Vallabhacharya. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (C)


323. Why Good Friday of Christian is celebrated?
(A) Jesus Christ had died
(B) Jesus Christ was born
(C) Jesus Christ crucified
(D) A.D. was introduced
Ans: (C)


324. Arrange the following Saints in their chronological order.
1. Kabir 2. Namdev
3. Mirabai 4. Nanak Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 4, 3, 2, 1
(C) 2, 1, 4, 3 (D) 4, 1, 3, 2
Ans: (C)


325. With reference to the religious history of medieval India, the Sufi mystics were known to pursue which of the following practices?
1. Meditation and control of breath.
2. Severe ascetic exercises in a lonely place.
3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) Only 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


326. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Bhakti Saint)
(a) Namdev (b) Kabir
(c) Ravidas (d) Sena List-II (Profession)
1. Barber 2. Weaver
3. Tailor 4. Cobbler Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 3 2 4 1
(C) 3 2 1 4 (D) 2 3 4 1
Ans: (B)


327. Consider the following Bhakti Saints
1. Dadu Dayal 2. Guru Nanak
3. Tyagaraja Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
(A) 1 and 3 (B) Only 2
(C) 2 and 3 (D) 1 and 2
Ans: (B)


328. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I
(a) Khwaja Muinuddin Chishti
(b) Shaikh Ahmad Sirhindi
(c) Dara Shikoh
(d) Shaikh Shahabuddin List-II
1. Suhrawardiya
2. Qadiriya
3. Chishtiya
4. Naqshbandyia Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4 (B) 1 4 2 3
(C) 3 4 2 1 (D) 4 2 3 1
Ans: (C)


329. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). Assertion (A): The sponsor and the most prominent figure of the Chishti order of Sufis in India is Khwaja Muinuddin Chishti. Reason (R): The Chishti order takes its name from a village Chishti in Ajmer. In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


330. Who of the following saints were Sufi?
1. Rahim
2. Nizamuddin Auliya
3. Muinuddin Chishti
4. Raskhan Choose your answer from the code given below.
(A) 1 and 3 (B) 1, 2 and 3
(C) 2 and 3 (D) 2 and 4
Ans: (C)


331. With reference to Sufism in Indian history, consider the following statements.
1. Shaikh Ahmad Sirhindi was a contemporary of Ibrahim Lodi.
2. Shaikh Nasiruddin Chirag-IDehlavi was a disciple of Shaikh Nizamuddin Auliya.
3. Aurangzeb was a contemporary of Shaikh Salim Chishti.
4. The Qadiri order of Sufis was first introduced in India by Shaikh Niamatullah and Makhdum Muhammad Jilani. Which of these statements are correct?
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 2 and 4
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Provincial Dynasty of North India and Deccan Province mcq pdf

Next Story

Mughal Dynasty : Babur mcq pdf download free

Latest from Blog