biology short questions mcq part -3

Biology Short questions part 3

welcome to digital odisha, where we discuss some biology questions which help to your all odisha competitive exam like opsc, osssc, ossc, ct,bed, otet, odisha forest guard, ri , amin.here we discuss biology short question ( biology short questions for ct, biology short questions for bed, biology short questions for otet, biology short questions for ossc, biology short questions for osssc, biology short questions for oas, biology short questions for aso, biology short questions for odisha forest guard exam.

science biology short questions 

Q51. The element which Is the most abundant In the human

body is:

(a)Oxygen

(b) Carbon

(c) Iron

(d) Nitrogen

Ans- A

 

Q52. Oxygen liberated during photosynthesis is coming from

(a)Carbon dioxide

(b)Water

(c)Bresk down of chlorophy II

(d)Atmosphere

Ans- B

 

Q53. Which of the following is NOT included in the Technology Mission?

(a)Oil seeds

(b) Pulses

(c) Maize

(d) Vegetables

Ans- D

 

Q54. Who discovered sex hormones?

(a)Dreser

(b)Eugen Steinach

(c)Edward Calvin

(d)Samuel Cohen

Ans- B

 

Q55. Fermentation Is a process of decomposition of an organic compound by

(a)catalysts

(b) enzymes

(c) carbanions

(d) free radicals

Ans- B

 

Q56. What are the basic units from which human spare parts can be created?

(a)Nerve cells

(b) Stem cells

(c) Heart cells

(d) Kidney cells

Ans- B

 

Q57. Adherent mucoid alkaline substance covering the inner lining of stomach is to :

(a)digest starch

(b) act against bacteria

(c)prevent the action of pepsin of mucosa

(d)prevent viral Infection

Ans- C

 

Q58. The area of the human tongue sensitive to bitterness is restricted to :

(a)tip

(b) edges

(c) middle part

(d) posterior part

Ans- D

 

Q59. Amniocentesis is a method for

(a) determination of fetal health conditions

(b)determination of the amino acids sequence:

(c) inducing abortion

(d) artificial insemination

Ans- A

 

Q60. During photosynthesis the liberated gas is :

(a)Carbon dioxide

(b)Oxygen

(c) Nitrogen

(d) Hydrogen

Ans- B

 

Q61. Which of the following blood cells is compulsory for blood coagulation?

(a)Platelets

(b)Red Blood Corpuscles

(c)White Blood Corpuscles

(d)Lymphocites

Ans- A

 

Q62. Which was the first antibiotic ?

(a)Terramycin

(b) Neomycin

(c)Penicillin

(d) Streptomycin

Ans- C

 

Q63. Virus contains

(a)Protein and lipid

(b)Nucleic acid and protein

(c)Lipid and carbohydrate

(d)Carbohydrate and nucleic add

Ans- A

 

Q64. By which the sex of a child is determined before birth ?

(a)Sperms of father

(b)Foetus of mother

(c)Both

(d) and

Ans- B

 

 

Q65. What may be the cause of malfunctioning of thyroid gland ?

(a) Iodine deficiency

(b)Iron deficiency

(c)Calcium deficiency

(d)Vitamin C

Ans- A

 

Q66. How many feet has a crab got?

(a)12

(b)10

(c)8

(d)6

Ans- C

 

Q67. Which one of the following is found only in women ?

(a)Thyroid

(b)Pituitary

(c)Ovary

(d)Adenoid

Ans- C

 

Q68. Which one of the following is NOT a function of kidney ?

(a)Regulation of blood pH

(b)Removal of metabolic wastes from the body

(c)Production of antibodies

(d)Regulation of osmotic pressures of the blood

Ans- C

 

Q69. Water In plants is transported by

(a)cambium

(b) phloem

(c) epidermis

(d) xylem

Ans- D

 

Q70. Where are the Eucalyptus trees found in abundance ?

(a)Mizo Hills

(b)Naga Hills

(c)Manipur Hills

(d)Nilgiri Hills

Ans- D

 

Q71. Which of the following hormone is released in excess quantity during excitement ?

(a)Cortisone

(b) Serotonin

(c) Adrenaline

(d) Estrogen

Ans- D

 

Q72. Clove the commonly used spice is obtained from the

(a)Fruit

(b) Stem

(c) Root

(d)Flower bud

Ans- D

 

Q73. What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases ?

(a)Leucocytes

(b)Monocytes

(c)Neutrophils

(d)Lymphoctyes

Ans- A

 

Q74. Which is the gland that holds the body s thermostat?

(a)Pineal

(b) Pituitary

(c) Thyroid

(d) Hypothalamus

Ans- D

 

Q75. What is the chromosome number in a human ovum ?

(a)24

(b) 46

(c) 48

(d) None of these

Ans- B

Q76. Hashish is obtained from a plant. From which part of the plant is it obtained ?

(a)Leaves

(b)Stem

(c)Exudate from leaves and female inflorescences.

(d)Exudate from stem and male inflorescences.

Ans- C

 

Q77.Which organ of the body never(rest

(a)Eyes

(b)Pancreas

(c) Liver

(d)Heart

Ans- D

 

Q78. The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell?

(a) Chloroplasts

(b)Cell wall

(c)Cell membrane

(d) Nucleus

Ans- A

 

Q79. The branch of agriculture which deals with the feeding shelter health and breeding of the domestic animals is called

(a)Dairy Science

(b)Veterinary Science

(c)Poultry

(d) Animal Husbandry

Ans- B

 

Q80. Edward Jenner is associated with

(a)Cholera

(b)Typhoid

(c)Smallpox

(d)Paralysis

Ans- C


[su_button url=”https://odiagk.in/chemistry-short-questions/” target=”blank” style=”stroked” background=”#053469″]Chemistry Multiple choice questions [/su_button]


Q81. A plant with compound leaves is

(a)Papaya

(b)Coconut

(c)Peepal

(d)Hibiscus

Ans- B

 

Q82. The scientist who explained about blood circulation for the first time was

(a)Antonyvan Leewen Hock

(b)William Harvey

(c)Gregor-Mendel

(d)Ronald Ross

Ans- B

 

Q83. Which one of the following is not a digestive enzyme ?

(a)Pepsin

(b) Renin

(c) Insulin

(d) Amylopsin

Ans- C

 

Q84. The Theory of Evolution was put forward by

(a)Louis Pasteur

(b)Aristotle

(c)Gregor Mendel

(d)Charles Darwin

Ans- D

 

Q85. In a human body the longest bone is In the

(a)vertebral column

(b)thigh

(c) rib cage

(d)arm

Ans- B

 

Q86. Which of the following food crops has the maximum

content of proteins ?

(a)Cassava

(b)Soyabeen

(c)Wheat

(d)Maize

Ans- B

 

Q87. Where did the new form of pneumonia “SARS” start ?

(a)Canada

(b)Singapore

(c)China

(d)Thailand

Ans- C

 

Q88. The total number of vertebrae in a human being is

(a)26

(b)30

(c)29

(d)33

Ans- D

 

Q89. On the average what percentage of human body has the element of oxygen ?

(a)65

(b)25

(c)10

(d)5

Ans- A

 

 

Q90. BCG vaccination is to be given to a newborn child

(a)immediately after birth

(b)within 48 hours

(c)within seven days

(d)within six months

Ans- B

 

Q91. The hybrid between horse and donkey is called

(a)Pony

(b)Colt

(c)Mule

(d)Zebra

Ans- C

 

Q92. Glaucoma is a disease of the

(a)Skin

(b)Lungs

(c)Liver

(d)Eyes

Ans- D

 

Q93. The chemical used for destroying Fungi in water tanks is

(a)Copper sulphate

(b)Magnesium sulphate

(c)Zinc sulphate

(d)Nitric acid

Ans- A

 

 

Q94. Human kidney disorder is caused by the pollution of

(a)Cadmium

(b)Iron

(c)Cobalt

(d)Carbon

Ans- A

 

Q95. Dehydration in human body is caused due to the deficiency of

(a)Vitamin

(b)Salt

(c)Hormone

(d)Water

Ans- D

 

Q96. Who among the following analysed DNA for the first time ?

(a)Arthur Comberg

(b)Hargobind Khurana

(c)M. W. Nirenberg

(d)Watson and Krick

Ans- D

 

Q97. Which among the following bears smallest living cell

(a)Bacterium

(b)Mollusk plasma

(c)Virus

(d)Yeast

Ans- A

 

Q98. Yawning occurs

(a)due to excess concentration of C02 in blood

(b)due to excess concentration of CO2 in lungs

(c)due to excess concentration of C02 in lungs

(d)None of these

Ans- A

 

Q99. Which among the following living being has respiratory organ but does not have brain ?

(a) crab

(b)starfish

(c)blood succor

(d)silverfish

Ans- B

 

Q100. Which vitamin helps in blood coagulation?

(a)Vitamin-A

(b) Vitamin-C

(c) Vitamin-K

(d) Vitamin-E

Ans- C

[su_button url=”https://sarkareresults.com/biology-short-questions-hindi-2/” target=”blank” style=”stroked” background=”#e80a30″]click here to read in hindi[/su_button]

 

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Biology Multiple Choice Questions Odia 2

Next Story

biology short questions mcq part -4

Latest from Blog