biology short questions mcq part -4

biology short questions mcq

welcome to digital odisha, here we discuss some biology short questions which hlep to your all competitive exam for opsc, oas, aso, ossc, osssc, odisha forest guard, ri , amin , railway group d , ntpc exam, biology short questions for ct, biology short questions for bed, biology short questions for otet, biology short questions for osssc, biology short questions for ossc, biology short questions for odisha forest guard exam.

biology short questions mcq

Q100. Which vitamin helps in blood coagulation?

(a)Vitamin-A

(b) Vitamin-C

(c) Vitamin-K

(d) Vitamin-E

Ans- C

 

Q101. A substance that stimulates the production of antibodies when Introduced into a living organism is known as

(a)carcinogen

(b)androgen

(c)antigen

(d)estrogen

Ans- C

 

Q102. Darwin finches refer to a group of

(a)Fishes

(b)Lizards

(c)Birds

(d)Amphibians

Ans- C

 

Q103. The tissue in man where no cell division occurs after birth Is

(a)skeletal

(b) nerves

(c) connective

(d) germinal

Ans- B

 

 

Q104. The source of oxygen generated during photosynthesis is :

(a)water

(b)carbon dioxide

(c)chlorophyll

(d)mesophyll cells

Ans- A

 

Q105. Which one of the following elements is associated with teeth disorder?

(a)Chlorine

(b) Fluorine

(c) Bromine

(d) Iodine

Ans- B

 

Q106. Which one of the following is an abnormal constituent of urine ?

(a)Creatinine

(b) Urea

(c) Uric acid

(d) Ketone bodies

Ans-D

 

Q107. Which one of the following cells produces antibodies ?

(a)Eosinophil

(b) Monocyte

(c) Basophil

(d) Lymphocytes

Ans- D

 

Q108. The Vitamin which helps In clotting of blood is :

(a)A

(b) D

(c) B

(d) K

Ans- D

 

Q109. At very high altitude the Red Blood Corpuscles In the human body will:

(a)increase In size

(b)decrease in size

(c)increase in number

(d)decrease in number

Ans- A

 

Q110. A test tube baby means :

(a)a baby grown in a test tube.

(b)embryo fertilised in uterus and developed in test tube.

(c)embryo fertilised and developed in uterus.

(d)fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus.

Ans- D

 

Q111. The metal present in insulin is

(a) Copper

(b) iron

(c)Zinc

(d) Magnesium

Ans- C

 

Q112. Roundworm Is a human parasite found in the

(a) Small Intestine

(b) Liver

(c) Stomach

(d)Large intestine

Ans- D

 

Q113. Which of the following is a rich source of Vitamin B12?

(a)Cashew nut

(b)milk

(c)Apple

(d)Watermelon

Ans- B

 

Q114. What is the number of chromosomes in a normal human

body

(a)43

(b)44

(c)45

(d)46

Ans- D

 

Q115. xerophthalmia Is a deficiency disease caused by lack of

(a)Vitamin A

(b) Vitamin B

(c)Vitamin C

(d) Vitamin D

Ans- A

 

Q116. Out of the following glands which is referred to as the master gland

(a)Thyroid

(b) Adrenal gland

(c) Pituitary

(d) Pancreas

Ans- C

 

Q117. What is an antibiotic?

(a)A chemical compound produced by a living

organism(that inhibits the growth of other organisms

(b)A compound synthesized by a living organism that inhibits the growth of microbes

(c)A synthetic compound inhibiting the growth of other organisms

(d) A synthetic compound inhibiting the growth of bacteria

Ans- D

 

Q118. Carbohydrate is stored in the body as

(a)glucose

(b) starch

(c) glycogen

(d) sucrose

Ans- C

 

Q119. Which was the first enzyme isolated in pure crystalline form ?

(a)Amylase

(b)Catalase

(c)Lipase

(d)Clrease

Ans- A

 

Q120. Process of digestion is helped by

(a)Enzyme

(b)Hormone

(c)Mineral

(d) Vitamin

Ans- A

 

Q121. Which is the organ that excretes water fat and various catabolic wastes?

(a)Kidney

(b) Skin

(c)Spleen

(d)Salivary glands

Ans- A

 

Q122. The animal which uses sounds as its eyes is

(a) Dog

(b) Cat

(c) Snake

(d) Bat

Ans- D

 

Q123. Pregnant women usually become deficient in

(a)Sodium and Calcium

(b)Iron and Sodium

(c)Calcium and Iron

(d)Magnesium and Iron

Ans- C

 

Q124. Which components of light area absorbed by chlorophyll ?

(a)Violet and red

(b)indigo and orange

(c)Blue and red

(d)Violet and yellow

Ans- A


[su_button url=”https://sarkareresults.com/biology-short-questions-hindi-2/” target=”blank” style=”stroked” background=”#1f8a07″ size=”5″]click here to read chemistry quiz [/su_button]


 

Q125. Ginger is a stem and not a root because

(a)It stores food material

(b)It grows horizontal in the soil

(c)It has nodes and internodes

(d)It lacks chlorophyll

Ans- C

Q126. Eyes of potato are useful for

(a)Nutrition

(b) reproduction

(c)Reproduction

(d)Vegetative propagation

Ans- D

 

Q127. Taenia sodium (Tape worm) lives as a parasite in

(a)Pig

(b)Abdomen of man/ woman

(c)Intestine of man/woman

(d)Liver of man/woman

Ans- C

Q128. An ant can see the objects all around it due to the

presence of

(a)Simple Eyes

(b)Eyes over the head

(c)Well-developed eyes

(d)Compound eyes

Ans- D

 

Q129. What is the approximate time required for a heartbeat ?

(a) 5 second

(b) 8 second

(c) 5 minute

(d) 0 minute

Ans- B

Q130. Which of the following elements is obtained from the sea algae ?

(a)Argon

(b)Sulpher

(c)Vanadium

(d)Iodine

Ans- D

 

Q131. Which of the following is not a component of chlorophyll ?

(a) Hydrogen

(b) Magnesium

(c) Carbon

(d) Calcium

Ans- D

 

Q132. Which of the following is the largest living bird ?

(a)Peacock

(b)Ostrich

(c)Dodo

(d)Turkey

Ans- B

 

Q133. In which of the following generally hormone is not found ?

(a)Rat

(b)Monkey

(c)Bacteria

(d)Cat

Ans- D

 

Q134. The causative organism of dengue fever is

(a)Fungus

(b)Bacteria

(c)Protozoa

(d)Virus

Ans- D


[su_button url=”https://sarkareresults.com/https://odiagk.in/biology-gk-for-ossc/biology-short-questions-hindi-2/” target=”blank” style=”stroked” background=”#7c078a” size=”5″]click here to biology short questions [/su_button]


 

Q135. Which of the following is considered to be the best cholesterol ?

(a)VLDL

(b)LDL

(c) HDL

(d)Triglycerides

Ans- C

 

Q136. Thalassemia is a hereditary disease. It affects

(a)Blood

(b)Spleen

(c)Lungs

(d)Heart

Ans- A

 

Q137. Which of the following represents a food chain involving a producer a vegetarian and a non vegetarian?

(a)Grass – Insect – Elephant

(b)Plant – Rabbit – Tiger

(c)Fish – Insect – Whale

(d)Tiger – Rabbit – Owl

Ans- B

 

Q138. Which of the following makes the skin layer impervious to water ?

(a)Collagen

(b) Melanin

(c) Keratin

(d) Chitin

Ans- C

 

Q139. Two richest known sources of edible protein are

(a)meat and eggs

(b)milk and vegetables

(c)soybean and groundnut

(d)some type of algae and other micro-organisms

Ans- C

 

Q140. Which of the following weeds has been found useful to check water pollution caused by industrial affluent ?

(a)Parthenium

(b)Elephant grass

(c)Water hyacinth

(d)Both

Ans- C

 

Q141. Which of the following is correlated with blood pressure ?

(a) Liver

(b) Testis

(c) Pancreas

(d) Adrenal

Ans- D

 

Q142. Which of the following structures present in mammalian skin directly helps in keeping the body warm?

(a)Pigmented cells

(b)Sweat glands

(c)Lymph vessels

(d)Blood capillaries

Ans- C

 

Q143. Which from the following diseases usually spreads through milk? ”

(a)Tuberculosis

(b)Jaundice

(c)Diphtheria

(d)Cholera

Ans- A

 

Q144. Which are the largest fixator of solar energy ?

(a)Bacteria

(b) Protozoa

(c) Fungi

(d) Green plants

Ans- D

 

Q145. Which of the following is a correct description of tissue culture ?

(a)Conservation of forests and plantation

(b)Growth and propagation of horticultural crops

(c)Science of cultivating animal tissue in artificial medium

(d)Protection of wild animals

Ans- C

Q146. Study of field crops is called

(a)Pomology

(b) Agronomy

(c) Olericulture

(d) Floriculture

Ans- B

 

Q147. Carrot is orange in colour because

(a)It grows in the soil

(b)It is not exposed to sunlight

(c)It contains carotene

(d)The entire plant is orange in colour

Ans- C

 

Q148. Select the bio fertilizer in the following :

(a)Compost

(b)Ammonium sulphate

(c) Cattle dung –

(d) Algae and blue-green algae

Ans- D

 

Q149. Full form of the infectious disease SARS is

(a)Syndrome Associated with Respiratory Symptoms

(b)Severe Acute Respiratory Syndrome

(c)Severe Asthmatic Respiratory Syndrome

(d)Syndrome Alarm on Respiratory System

Ans- B

 

Q150. Insects responsible for transmitting diseases are called

(a)Vector

(b) Transmitter

(c)Drones

(d) Conductor

Ans- A


[su_button url=”https://sarkareresults.com/biology-short-questions-hindi-3/” target=”blank” style=”stroked” background=”#1c65d1″ size=”5″]click here to read in hindi [/su_button]


 

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

biology short questions mcq part -3

Next Story

General knowledge MCQ Questions PDF Set-1

Latest from Blog