Brahmaputra Drainage System related gk mcq pdf download

Brahmaputra Drainage System related gk mcq pdf download

366. Manas is the tributary of river.
(A) Godawari (B) Mahanadi
(C) Krishna (D) Brahmaputra
Ans: (D)


367. Near Mansarowar lake in Tibet, there is the source of river.
(A) Brahmaputra
(B) Satluj
(C) Indus
(D) All of the above
Ans: (D)


368. In India, ‘Yarlung Zangbo River’ is known as
(A) Ganga
(B) Indus
(C) Brahmaputra
(D) Mahanadi
Ans: (C)


369. The Brahmaputra, Irrawaddy and Mekong Rivers originate in Tibet narrow and flow in parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a ‘U’ turn in its course to flow into India. This ‘U’ turn is due to
(A) Uplift of folded Himalayan ranges
(B) Syntaxial bending of geologically young Himalayas
(C) Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains
(D) Both (A) and (B)
Ans: (B)


370. In Tibet, Brahmaputra river is known as
(A) Padma (B) Chakmudung
(C) Himjug (D) Tsangpo
Ans: (D)


371. Which of the following rivers have almost the same point of beginning?
(A) Brahmaputra and Ganga
(B) Tapi and Beas
(C) Brahmaputra and Indus
(D) Indus and Ganga
Ans: (C)


372. Which of the following is/are tributary/ tributaries of Brahmaputra?
1. Dibang 2. Kameng
3. Lohit Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 (B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


373. The catchment area of river Brahmaputra is
(A) Tibet, Bangladesh, India
(B) India, China, Bangladesh, Tibet
(C) India, Pakistan, Bangladesh, Sikkim
(D) Bangladesh, West Bengal, Bhutan, Nepal
Ans: (A)


374. Consider the following rivers.
1. Barak 2. Lohit
3. Subansiri Which of the above flow/flows through Arunachal Pradesh?
(A) Only 1 (B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

 Ganges Drainage System related gk mcq pdf

Next Story

South Indian Rivers related gk mcq pdf download

Latest from Blog