Capitals and their Countries mcq pdf download

Capitals and their Countries MCQ pdf download

391. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Bahamas – Nassau
(B) Costa Rica – San Jose
(C) Nicaragua – Balmopan
(D) Dominican Republic – Santo Domingo
Ans: (C)


392. What is the new Administrative capital proposed for Myanmar?
(A) Bassein
(B) Mandalay
(C) Myitkyina
(D) Pyinmana
Ans: (D)


393. Which one of the following cities is not a former capital of the given country (Country given in the brackets)?
(A) Karachi (Pakistan)
(B) Auckland (New Zealand)
(C) Kyoto (Japan)
(D) Brisbane (Australia)
Ans: (D)


394. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Slovenia – Bratislava
(B) Seychelles – Victoria
(C) Sierra Leone – Freetown
(D) Uzbekistan – Tashkent
Ans: (A)


395. Vienna is the capital of which Country?
(A) Canada (B) Somalia
(C) Austria (D) Australia
Ans: (C)


396. The capital of Peru is
(A) Lisbon (B) Lima
(C) Madrid (D) Caracas
Ans: (B)


397. Which one of the following pairs
(Country and Capital) is not properly matched?
(A) China – Beijing
(B) Japan – Kyoto
(C) Austria – Vienna
(D) Spain – Madrid
Ans: (B)


398. Which one of the following pairs
(Nations and Capitals) is not correctly matched?
(A) Chile – Santiago
(B) Argentina – Buenos Aires
(C) North Korea – Seoul
(D) Ethiopia – Addis Ababa
Ans: (C)


399. Pisa famous for leaning tower is located in
(A) Australia (B) France
(C) Italy (D) Spain
Ans: (C)


400. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ghana – Accra
(B) Kenya – Nairobi
(C) Namibia – Windhoek
(D) Nigeria – Rabat
Ans: (D)


401. Which one of the following pair is not correctly matched?
(A) Amman – Jordon
(B) Bishkek – Tajikistan
(C) Ulan Bator – Mongolia
(D) Sana’a – Yemun
Ans: (B)


402. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Copenhagen – Denmark
(B) Berlin – Germany
(C) Paris – France
(D) Oslo – Norway
Ans: (B)


403. Which one of the following is not correctly matched?
(A) China – Shanghai
(B) Canada – Ottawa
(C) Australia – Camberra
(D) Russia – Moscow
Ans: (A)


404. Which of the following pair is correctly matched?
(A) Cyprus – Baghdad
(B) Lebanon – Beirut
(C) Turkey – Ashkhabad
(D) Ukraine – Akmola
Ans: (B)


405. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Budapest – Hungary
(B) Kinshasa – Zaire
(C) Nairobi – Kenya
(D) Christ Church – New Zealand
Ans: (D)


406. Which one of the following is not a correct match?
(A) Finland – Helsinki
(B) Bolivia – La Paz
(C) Ethiopia – Lusaka
(D) Ukraine – Kiev
Ans: (C)


407. Which of the following is not a capital city of a country?
(A) Canberra (B) Sydney
(C) Wellington (D) Riyadh
Ans: (B)


408. Which one of the following is not a national capital?
(A) Bonn (B) Canberra
(C) New York (D) Beijing
Ans: (C)


409. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Fizi – Suva
(B) Finland – Oslo
(C) Guyana – George Town
(D) Lebanon – Beirut
Ans: (B)


410. Helsinki is the capital of
(A) Denmark (B) Finland
(C) Norway (D) Sweden
Ans: (B)


411. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Guinea Bissau – Bissau
(B) Taiwan – Taipei
(C) Nicaragua – Managua
(D) Maldives – Malabo
Ans: (D)


412. Which one of the following pairs is correctly matched? Country City
(A) Venezuela – Bogota
(B) New Zealand – Caracas
(C) Colombia – Wellington
(D) Cyprus – Nicosia
Ans: (D)


413. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Kenya (b) Uganda
(c) Uzbekistan (d) Ukraine List-II
1. Tashkent 2. Nairobi
3. Kiev 4. Kampala Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3 (B) 2 4 1 3
(C) 2 4 3 1 (D) 4 2 3 1
Ans: (B)


414. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Windhoek (b) Accra
(c) Nairobi (d) Lusaka List-II
1. Kenya 2. Namibia
3. Ghana 4. Zambia Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 1 4
(C) 3 2 4 1 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


415. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Country)
(a) Burundi (b) Kazakhstan
(c) Laos (d) Mali List-II (Capital)
1. Astana 2. Bamako
3. Bujumbura 4. Vientiane Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 4 1 2 3
(C) 3 1 4 2 (D) 1 3 4 2
Ans: (C)


416. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Country)
(a) Bulgaria
(b) Georgia
(c) Iceland
(d) Norway List-II (Capital)
1. Oslo 2. Reykjavik
3. Sofia 4. Tbillsi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 4 2 3 1
(C) 3 4 1 2 (D) 4 2 1 3
Ans: (A)


417. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Country)
(a) Brazil (b) Cuba
(c) Kenya (d) Zambia List-II (Capital)
1. Havana 2. Brasilia
3. Lusaka 4. Nairobi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 2 3 1 4 (D) 3 4 1 2
Ans: (B)


418. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Country)
(a) Azerbaijan (b) Gambia
(c) Kazakhastan (d) Latvia List-II (Capital)
1. Banjul 2. Riga
3. Baku 4. Astana Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 3 4 1 2
(C) 4 1 2 3 (D) 1 2 4 3
Ans: (A)


419. Match the following. List-I
(a) Sri Lanka (b) Maldives
(c) Burma (d) Zimbabwe
(e) Mauritius List-II
1. Male 2. Rangoon
3. Colombo 4. Harare
5. Port Louis Code
(a) (b) (c) (d) (e)
(A) 3 1 2 4 5 (B) 3 2 1 4 5
(C) 3 1 4 2 5 (D) 5 4 3 1 2
Ans: (A)


420. Match the following. List-I
(a) Brazil (b) Costa Rica
(c) Peru (d) Ivory Coast List-II
1. Yamoussoukro
2. San Jose
3. Rio-De-Janeiro
4. Lima Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 1 2 3 4
(C) 3 2 4 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (C)


421. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Australia (b) Tajikistan
(c) Tanzania (d) Switzerland List-II
1. Dodoma 2. Bern
3. Dushanbe 4. Canberra Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 4 1 2
(C) 4 3 1 2 (D) 4 2 3 1
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

International Border Lines mcq pdf free

Next Story

World important Towns mcq pdf download

Latest from Blog