Centre-State Relation related short questions pdf download

Centre-State Relation related short questions pdf download

1165. Consider the following statements and choose the correct answer from the code given below. Assertion (A): The public interest litigation permits public-minded citizens to reach the Court of Law. Reason (R): The public-minded people may seek Justice for the person who is unable to reach the Court of Law for any reasons. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


1166. Indian Constitution presents three lists for the distribution of power between centre and states. Which two Articles regulate that distribution?
(A) Article 4 and 5
(B) Article 56 and 57
(C) Article 141 and 142
(D) Article 245 and 246
Ans: (D)


1167. Consider the following statements and select the correct answer from the code given. Assertion (A): High Courts are in better position to protect rights of Indian citizens than the Supreme Court. Reason (R): Supreme Court can issue writs to protect only Fundamental Rights. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


1168. The financial relations between the Union Government and States have been discussed under
(A) Article 168 to 171
(B) Article 268 to 281
(C) Article 278 to 291
(D) Article 289 to 295
Ans: (B)


1169. Article 249 of the Indian Constitution deals with
(A) Emergency Power of the President
(B) Dissolution of the Lok Sabha
(C) Administrative Power of the Parliament
(D) Legislative Powers of the Parliament with respect to matter in the State List
Ans: (D)


1170. A resolution passed under clause
(1) of Article 249 shall remain in force for a period not exceeding
(A) One month
(B) Three months
(C) Six months
(D) One year
Ans: (D)


1171. Under which Article of the Constitution of India, Taxes are levied and collected by the centre but distributed between the centre and the States?
(A) Article 268 (B) Article 269
(C) Article 270 (D) Article 271
Ans: (C)


1172. Relation of Centre-State lies in which of the following Schedules?
(A) 7th (B) 8th
(C) 6th (D) 9th
Ans: (A)


1173. Subjects on which centre and state both can make law are mentioned in which of the following Lists?
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residual List
Ans: (C)


1174. In which part of the Indian Constitution, legislative relations between Centre and States are given?
(A) Part X (B) Part XI
(C) Part XII (D) Part XIII
Ans: (B)


1175. The distribution of legislative powers between the Centre and the States in the Constitution is given in
(A) Sixth Schedule
(B) Seventh Schedule
(C) Eighth Schedule
(D) Ninth Schedule
Ans: (B)


1176. The Indian Constitution vests the residuary powers with
(A) The Union Government
(B) The State Governments
(C) Both the Union as well as State Governments
(D) Neither the Union nor the State Governments
Ans: (A)


1177. Who is vested with the residuary powers in Indian Constitutions?
(A) President
(B) State
(C) Central Cabinet
(D) Parliament
Ans: (D)


1178. Which one of the following Articles of Indian Constitution provides that “it shall be the duty of the Union to protect every State against external aggression and internal disturbance”?
(A) Article 215 (B) Article 275
(C) Article 325 (D) Article 355
Ans: (D)


1179. In which respect have the Centre- State relations been specifically termed as municipal relation?
(A) Centre’s control of the State in the legislative sphere
(B) Centre’s control of the state in financial matters
(C) Centre’s control of the state in the administrative sector
(D) Centre’s control of the state in the planning process
Ans: (B)


1180. When was the Jharkhand Area Autonomous Council formed?
(A) 8 Aug, 1993 (B) 8 Aug, 1994
(C) 8 Aug, 1995 (D) 8 Aug, 1996
Ans: (C)


1181. Which of the following institutes are considered necessary to promote ‘Unity among diversity’ in the Indian Federalism?
(A) Inter-State Councils & National Developement Council
(B) Finance Commission & Regional Council
(C) Unitary Judicial System & All India Services
(D) All of the above
Ans: (D)


1182. What is the source of inter-state councils?
(A) Constitution
(B) Parliamentary laws
(C) Recommendation of Planning Commission
(D) Approved Resolution by C.M.
Ans: (A)


1183. Which Article among the following says that Indian Constitution provisions about inter-state relation?
(A) Article 262 (B) Article 263
(C) Article 264 (D) Article 265
Ans: (B)


1184. Which of the following is not matched properly?
(A) Union Parliament’s power of adjudication in Inter-State water dispute – Article 262 of the Constitution
(B) Inter-State Water dispute Act– 1956
(C) River Boards Act – 1970
(D) National Water Policy – 1987
Ans: (C)


1185. Which one of the following is not a feature of a zonal council?
(A) It is a constitutional body
(B) Five Zonal Councils have set up under the State Reorganisation Act, 1956
(C) Chandigarh although not a state, is included in Zonal Council
(D) It is an Advisory body
Ans: (A)


1186. Who among the following is empowered to establish the interstate council?
(A) Parliament
(B) President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Prime Minister
Ans: (B)


1187. The regional councils are constituted by
(A) Constitution
(B) Parliamentary Laws
(C) Resolution of Government
(D) National Development Council
Ans: (B)


1188. The recommendations of the Sarkaria Commission are related to
(A) Distribution of revenue
(B) Powers and functions of President
(C) Membership of the Parliament
(D) Centre-State relations
Ans: (D)


1189. Which of the Constitutional Provision lays down that taxes can neither be levied nor collected without the authority of law?
(A) Article 265 (B) Article 266
(C) Article 300 (D) Article 368
Ans: (A)


1190. Which Commission advocated the establishment of a Permanent Inter-State Council, called ‘Intergovernmental Council’?
(A) Punchhi Commission
(B) Sarkaria Commission
(C) Radhakrishnan Commission
(D) Moily Commission
Ans: (B)


1191. Who among the following as a member of Sarkaria Commission?
(A) V. Shankar
(B) K. Hanumanthaiah
(C) Dr. S.R. Sen
(D) O.V. Algesan
Ans: (C)


1192. Is a State of the Indian Union empowered under the Constitution to take foreign loans directly?
(A) Yes
(B) No
(C) Yes, but from international organizations only
(D) Yes, but only with the permission of the Reserve Bank of India
Ans: (B)


1193. Which one of the following is not related to Union-State relations in India?
(A) Sarkaria Commission
(B) Rajmannar Committee
(C) Indrajit Gupta Committee
(D) Punchhi Commission
Ans: (C)


1194. Which one of the following taxes is imposed and charged by the Union, but is divided into Union and the States?
(A) Corporation Tax
(B) Taxes on items except for agriculture income
(C) Taxes on railway fares and freights
(D) Custom
Ans: (B)


1195. Agriculture Income Tax is assigned to the State Government by
(A) The Finance Commission
(B) The National Development Council
(C) The Inter-State Council
(D) The Constitution of India
Ans: (D)


1196. Centre-State relations in India are dependent upon
1. Constitutional provisions
2. Conventions and practices
3. Judicial interpretations
4. Mechanisms for dialogue Select the correct answer from the codes given below.
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All the four
Ans: (D)


1197. The Centre-State relations in India are influenced by
1. Provisions of the Constitution
2. The Planning process
3. Conflict of Political interests
4. The dominance of desire to dictate Select the correct answer from the codes given below.
(A) 1 and 2 (B) 2, 3 and 4
(C) 2, 4 and 5 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


1198. Consider the following statements. In India, stamp duty on financial goods deals are
1. Imposed and collected by State Government.
2. Regulated by the Union Government. Which of the following is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) None of the above
Ans: (D)


1199. A Federal policy involves
1. Relations between Union and State
2. Relations among States
3. Mechanism for co-operation
4. Mechanism for solving disputes Select your correct answer from the code given below.
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 1, 2 and 4
(D) Only 2, 3 and 4
Ans: (A)


1200. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R). Assertion (A): There has been a growing demand for a review of Centre-State relationship. Reason (R): The States have no adequate resources to take up developmental projects. In the light of above two statements, which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

High Court related short questions pdf download

Next Story

Emergency Provisions related short questions pdf

Latest from Blog