Chemistry gk quiz test PDF

chemistry gk quiz test -1 

1. The main constituent of biogas is
(a) oxygen
(b) methane
(c) acetic acid
(d) methyl alcohol
Ans- B

2. Aspirin is chemically known as
(a) methyl salicylate
(b) hydroxysalicylate
(c) acetylsalicylic acid
(d) alkylsalicylicacid
Ans-C

3. The most abundant element in the human body is
(a) carbon
(b) iron
(c) nitrogen
(d) oxygen
Ans- D

4. A mixture of water and alcohol can be separated by
(a) Filtration
(b) Evaporation
(c) Decantation
(d) Distillation
Ans- D

5. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by
(a) oxides of carbon and nitrogen
(b) oxides of nitrogen and sulphur
(c) oxides of nitrogen and phosphorous
(d) None of these
Ans- B

6. Which of the following is biodegradable?
(a) Paper
(b) D.D.T.
(c) Aluminium
(d) Plastic
Ans- A

7. The ‘Green House effect’ is produced due to the presence of excess amount of
(a) Sulphur dioxide
(b) Nitrogen dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Methane
Ans- D

8. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is
(a) thorium
(b) radium
(c) plutonium
(d) uranium
Ans- C

9. Chloroform can be used as
(a) Analgesic
(b) Anaesthetic
(c) Antimalarial
(d) Antibiotic
Ans- C

10. The manufacture of iron from iron ore involves the process of
(a) oxidation
(b) reduction
(c) fractional distillation
(d) electrolysis
Ans- B

11. Which of the following is caused by the higher concentration of Nitrogen and Phosphorous?
(a) Eutrophication
(b) Hardness
(c) Alkalinity
(d) Acidity
Ans- A

12. Earth’s atmosphere is an envelope of gases extending to a height of
(a) 100 km
(b) 150 km
(c) 200 km
(d) 300 km
Ans- C

13. In its reaction with silver nitrate, shows
(a) Oxidising property
(b) Reducing property
(c) Basic property
(d) Acidic property
Ans- D

14.The main source of carbon monoxide is
(a) Industrial process
(b) Fuel combustion
(c) Transportation
(d) Solid waste disposal
Ans- C

15. ‘Aerosol’ is
(a) Suspended solid particles in air
(b) Pollutant gas, present in air
(c) Microbes, present in air
(d) Green house gas present in air
Ans- A

16. Philosopher’s Wool is
(a) Zinc carbonate
(b) Zinc sulphate
(c) Zinc oxide
(d) Zinc blende
Ans- C

17. Synthetic detergents are made from
(a) Sodium stearate
(b) Sodium salt of benzene sulphonicacid
(c) Sodium salt of benzene car¬ boxylic acid
(d) Sodium palmitate
Ans- B

18.The sewage obtained from water closets and urinals is known as (a) Sanitary waste
(b) Industrial waste
(c) Garbage
(d) Sullage
Ans- A

19. Maximum permissible concentration of total hardness in drinking water is
(a) 50
(b) 100
(c)200
(d) 500
Ans- C

20. Electric fuse is an alloy of
(a) tin and lead
(b) zinc and lead
(c) copper and iron
(d) carbon and tin
Ans- A

21. The chemical used for cloud seeding for artificial rains is
(a) Silver Nitrate
(b) Potassium Bromide
(c) Silver Iodide
(d) Potassium Nitrate
Ans- C

22. Which among the following is liquid non-metal?
(a) Mercury
(b) Bromine
(c) Water
(d) Alcohol
Ans- B

23. In silvery paints, the main constituent present is
(a) Aluminium powder
(b) Silver powder
(c) Lead powder
(d) White lead
Ans- A

24. Which one of the following is a greenhouse gas?
(a) Nitrogen
(b) Helium
(c) Carbon dioxide
(d) Sulphur dioxide
Ans- C

25. Which of the following is a method/process of disposing of solid waste which cannot be reused or recycled?
(a) Landfills
(b) Incineration
(c) pyrolysis and Gasification
(d) All the above
Ans- D

26. Laughing gas is
(a) Nitric oxide
(b) Nitrous oxide
(c) Nitrogen trioxide
(d) Nitrogen pentoxide
Ans- B

27. Ozone layer in the upper parts of the atmosphere serves as a protective shield against harmful
(a) solar ultraviolet radiation
(b) solar infrared radiation
(c) CO2 in the air
(d) SO2 in the air
Ans- A

28. Which of the following is not a greenhouse gas?
(a) Hydrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitric oxide
(d) Chlorofluorocarbon
Ans- A

29. Wax used for making candle is chemically a mixture of
(a) aliphatic hydrocarbons
(b) aromatic hydrocarbons
(c) cyclic hydrocarbons
(d) aliphatic and aromatic hydrocarbons
Ans- A

Also Read History MCQ Important Questions

30. Litmus is obtained from
(a) a bacterium
(b) a fungus
(c) an alga
(d) lichen
Ans- D

31. Vinegar made by fermentation from cane sugar contains
(a) palmitic acid
(b) lactic acid
(c) citric acid
(d) acetic acid
Ans- D

32. Photo oxidation process is initiated by
(a) light
(b) heat
(c) oxygen
(d) catalyst
Ans- A

33. Ultraviolet radiation striking the earth is due to the depletion of
(a) carbon monoxide
(b) carbon dioxide
(c) ozone
(d) oxygen
Ans- C

34. Major gaseous pollutant of the thermal power station is
(a) HjS
(b) NH3
(c) N02
(d) S02
Ans- D

35. The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as
(a) Sedimentation
(b) Filtration
(c) Flocculation
(d) Water softening
Ans- D

 

 

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

General Knowledge MCQ || GK Short Questions MCQ Part-1

Next Story

History MCQ Short Question set-4

Latest from Blog