City and Industries mcq short questions pdf

City and Industries mcq short questions pdf

983. Which of the following is not correctly matched?
(A) Detroit – Automobiles
(B) Magnitrogorsk – Iron and Steel
(C) Johannesburg – Gold Mining
(D) Birmingham – Ship building
Ans: (D)


984. Which of the following cities is known as the oil capital of Europe?
(A) Belfast (B) Aberdeen
(C) Leeds (D) Liverpool
Ans: (B)


985. Which of the given is not correctly matched?
(A) Anshan – Iron and Steel
(B) Detroit – Automobile
(C) Chelyabinsk – Ship building industry
(D) Milan – Silk textile industry
Ans: (C)


986. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Osaka – Textile Industry
(B) Yokohama – Ship building
(C) Pitsburg – Iron and Steel
(D) Houston – Automobile
Ans: (D)


987. Which city is an important centre for cotton textile industry?
(A) Sheffield
(B) Bern
(C) Osaka
(D) Johannesburg
Ans: (C)


988. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Anshan – Iron and Steel
(B) Detroit – Automobiles
(C) Moscow – Ship building
(D) Osaka – Textiles
Ans: (C)


989. Which one of the following is not correctly matched? Ship building State Centre (U.S.A.)
(A) Houston – Texas
(B) Sparrows Point – Maryland
(C) New Orleans – Louisiana
(D) Camden – Florida
Ans: (D)


990. Which one of the following is not matched properly?
(A) Detroit – Motorcar
(B) Hawana – Cigar
(C) Sheffield – Cutlery
(D) Venice – Ship building
Ans: (D)


991. Which one is the biggest wool producing country in the world?
(A) China (B) U.S.A.
(C) Australia (D) U.K.
Ans: (A)


992. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Cleveland – Iron and Steel
(B) Detroit – Motor Vehicle
(C) Mesabi Range – Coalfield
(D) Philadelphia – Ship Building
Ans: (C)


993. The leading producer of cotton textiles in the world is
(A) China (B) India
(C) U.S.A. (D) Russia
Ans: (A)


994. Which of following wool producing centre belongs to Germany?
(A) Saint Petersburg
(B) Wuppertal
(C) Bradford
(D) Prato
Ans: (B)


995. For the location of which one of the following industries, the availability of raw material is not the primary consideration?
(A) Iron and Steel
(B) Sugar
(C) Electronics
(D) Cement
Ans: (C)


996. Which one of the following is an example of ‘Footloose’ industry?
(A) Oil Refinery (B) Sugar
(C) Software (D) Aluminium
Ans: (C)


997. Which one of the following pairs is not correct?
(A) Ruhr Industrial Region – Germany
(B) Flanders Industrial Region – Belgium and France
(C) Scotland Industrial Region – Sweden
(D) New England Industrial Region – U.S.A.
Ans: (C)


998. Japan in one of the leading industrial country in the world because
(A) Japan does have abundant minerals
(B) It has abundant bio-energy resources
(C) Industrial revolution was started here
(D) Japan has high technology
Ans: (D)


999. Which country has market based locations of iron and steel industries?
(A) China (B) India
(C) Japan (D) U.K.
Ans: (C)


1000. Which woody raw material is used for making of paper pulp?
(A) Peparin (B) Poplar
(C) Bagasse (D) Rice straw
Ans: (B)


1001. Which one of the following is not true?
(A) Osaka is known as Manchester of the East
(B) Most of the iron and steel industry in Japan are located at Southern Coastal region
(C) Northern Kyushu of Japan is known for cotton textile industry
(D) South Korea is a leading country in Eastern Asia for ship building industry
Ans: (C)


1002. Which one of the following countries has a market based steel industry?
(A) Germany (B) England
(C) India (D) Japan
Ans: (D)


1003. Which one of the following is not correctly matched? Industry Location
(A) Paper – Ontario
(B) Cotton Textiles – Detroit
(C) Chemical – Texas
(D) Motor Car – Nagoya
Ans: (B)


1004. Which of the following is the largest metal trading centre?
(A) Johannesburg
(B) New York
(C) London
(D) Singapore
Ans: (C)


1005. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Centre)
(a) Pittsburg (b) Shanghai
(c) Dundee (d) Leningrad List-II (Industry)
1. Ship building
2. Iron and Steel
3. Cotton Textile
4. Jute Textile Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 3 4 1 (D) 4 3 1 2
Ans: (C)


1006. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Iron-Steel Centre)
(a) Hamilton (b) Birmingham
(c) Essen (d) Anshan List-II (Country)
1. China 2. Canada
3. U.K. 4. Germany Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2 (B) 2 1 4 3
(C) 2 3 4 1 (D) 3 4 2 1
Ans: (C)


1007. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Cities)
(a) Anshan (b) Detroit
(c) Hawana (d) Nagoya List-II (Industry)
1. Cotton Textile 2. Cigar
3. Automobile 4. Iron and Steel Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 2 4 1 3
Ans: (B)


1008. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Centres)
(a) Nagoya
(b) Salem
(c) Los Angeles
(d) Abadan List-II (Industries)
1. Iron and Steel
2. Aircraft
3. Cotton Textiles
4. Oil Refinery Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 4 2 3 1
(C) 1 4 2 3 (D) 3 1 2 4
Ans: (D)


1009. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Coalfields)
(a) Kuzbas
(b) Red Basin
(c) Bristol
(d) New South Wales List-II (Location)
1. United Kingdom
2. Russia
3. Australia
4. China Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4 (B) 2 4 1 3
(C) 3 2 4 1 (D) 4 3 1 2
Ans: (B)


1010. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Centre)
(a) Anshan (b) Glasgow
(c) Ottawa (d) Sheffield List-II (Industry)
1. Cutlery 2. Paper
3. Ship building 4. Iron and Steel Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2 (D) 2 3 1 4
Ans: (B)


1011. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Industrial Regions)
(a) Lancashire Region
(b) Ruhr Region
(c) Keihin Region
(d) Southern Appalachian List-II (Country)
1. United States of America
2. Germany
3. United Kingdom
4. Japan Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 3 4 2 1
(C) 1 2 3 4 (D) 3 2 4 1
Ans: (D)


1012. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Industrial Region)
(a) Kinki
(b) Canton
(c) Lorraine
(d) Belo Horizonte List-II (Country)
1. China 2. Japan
3. Brazil 4. France Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3 (B) 2 1 3 4
(C) 3 2 1 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (A)


1013. With reference to the usefulness of the by-products of Sugar industry, which of the following statement is/are correct?
1. Bagasse can be used as biomass fuel for the generation of energy.
2. Molasses can be used as one of the feedstocks for the production of synthetic chemical fertilizers.
3. Molasses can be used for the production of ethanol. Select correct answer using the codes given below.
(A) Only 1 (B) Only 2 and 3
(C) Only 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important Minerals in world mcq questions pdf download

Next Story

Transport system in world mcq short questions pdf

Latest from Blog