Climate related mcq short questions pdf

Climate related mcq short questions pdf

740. Main factor which determines the climate of any area is
(A) Altitude
(B) Latitude
(C) Type of vegetation
(D) Proximity to the sea
Ans: (B)


741. “Each day is more or less the same, the morning is clear and bright with a sea breeze; as the Sun climbs high in the sky, heat mounts up, dark clouds form, then rain comes with thunder and lightning. But rain is soon over”. Which of the following regions is described in the above passage?
(A) Savannah
(B) Equatorial
(C) Monsoon
(D) Mediterranean
Ans: (B)


742. By which of the following is the maximum percentage of Earth covered?
(A) Arid Region
(B) Semi arid Region
(C) Sub-humid land
(D) Humid Region
Ans: (A)


743. Which among the following countries doesn’t come under the category of equatorial climate?
(A) Congo (B) Ethiopia
(C) Gabon (D) Zaire
Ans: (B)


744. Which of the following continents has all types of climatic zones?
(A) South America
(B) North America
(C) Australia
(D) Asia
Ans: (D)


745. Mediterranean climate is not found in which among the following town?
(A) Los Angeles (B) Rome
(C) Cape Town (D) New York
Ans: (D)


746. Which one of the following is the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?
(A) Rainfall throughout the year
(B) Rainfall in winter only
(C) An extremely short dry Season
(D) A definite dry and wet Season
Ans: (D)


747. Which of the following pair matchings is correct?
(A) Mediterranean Sea Zone – Summer rain
(B) Equatorial Zone – Rain with thunder in the noon
(C) Monsoon Zone – Heavy rain throughout the year
(D) Desert zone – Winter rain
Ans: (B)


748. “Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders”. The above statement best describes which of the following regions?
(A) African Savannah
(B) Central Asian Steppe
(C) North American Prairie
(D) Siberian Tundra
Ans: (B)


749. Which one of the following is correctly matched?
(A) Wet winter dry summer – Italy
(B) Wet throughout the year – Sudan
(C) Wet summer dry winter – Iran
(D) Dry throughout the year – Chile
Ans: (A)


750. In which among the following countries, rainfall occurs in winter season?
(A) China
(B) Norway
(C) Brazil
(D) Nigeria
Ans: (B)


751. The world’s wettest place is
(A) Cherrapunji (B) Mawsynram
(C) Singapore (D) Waialeale
Ans: (B)


752. When do Mediterranean regions receive heavy rainfall?
(A) Summer (B) Spring
(C) Winter (D) None of these
Ans: (C)


753. For short-term climatic predictions, which one of the following events, detected in the last decade, is associated with occasional weak monsoon rains in the India subcontinent?
(A) La Nina
(B) Movement of Jet Streams
(C) El-Nino and Southern Oscillations
(D) Green house effect on global level
Ans: (C)


754. The coldest place on the Earth is
(A) Halifax (B) Chicago
(C) Siachin (D) Verkhoyansk
Ans: (D)


755. Hekistotherms are plants growing in
(A) bright light
(B) high temperature
(C) very low temperature
(D) very low light
Ans: (C)


756. El-Nino develops in the
(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Mediterranean Ocean
(D) Atlantic Ocean
Ans: (A)


757. The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas. What is/are the reason/reasons?
1. Thermal difference between land and water.
2. Variation in altitude between continents and oceans.
3. Presence of strong winds in the interior.
4. Heavy rains in the interior as compared to coasts. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 (B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (A)


758. Variations in the length of day and night time from season-to-season are due to
1. The Earth’s rotation on its axis.
2. The Earth’s revolution round the Sun in an elliptical manner.
3. Latitudinal position of the place.
4. Revolution of the Earth on axis. Which of the above mentioned statement/statements is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) Only 1 and 3
Ans: (B)


759. A geographic region has the following distinct characteristics.
1. Warm and dry climate.
2. Mild and wet winter.
3. Evergreen oak trees. The above features are the distinct characteristics of which one of the following regions?
(A) Mediterranean
(B) Eastern China
(C) Central Asia
(D) Atlantic coast of North America
Ans: (A)


760. Given below are two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Areas lying within five to eight degree latitude on either side of the equator receive rainfall throughout the year. Reason (R): High temperature and high humidity cause convectional rainfall mostly in the noon near the equator. By using the code given below, select the correct answer. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


761. Consider the map given below. 1 2 3 4 World Of the four shaded areas in the map, that which is characterised by hot dry summer, mild and moist winters and seasonal reversal of winds is the areas labelled.
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans: (A)


762. Assertion (A): The environment of the equatorial regions is conducive for plants not for humans. Reason (R): The average annual temperature difference is very low in equatorial regions. By using the code given below, select the correct answer.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


763. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Type of Climate)
(a) Equatorial
(b) Mediterranean
(c) Monsoon
(d) Savannah List-II (Region)
1. California 2. Bangladesh
3. Sudan 4. Congo Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3 (B) 2 3 1 4
(C) 1 2 3 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (A)


764. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Region)
(a) California
(b) West Australia
(c) Bangladesh
(d) Siberia List-II (Types of Climate)
1. Mediterranean
2. Tropical Monsoon
3. Cold Temperate
4. Hot Desert Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 1 4 2 3
(C) 2 3 4 1 (D) 2 4 1 3
Ans: (B)


765. Assertion (A): The Mediterranean regions have rainy winters. Reason (R): During winter they lie in the belt of the Westerlies. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


766. Consider the following statements.
1. In Equatorial regions, the year is divided into four main seasons.
2. In Mediterranean region, summer receives more rain.
3. In China type climate, rainfall occurs throughout the year.
4. Tropical highlands exhibit vertical zonation of different climates. Which of these statements are correct?
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2 and 4 (D) 3 and 4
Ans: (D)


767. The temperature and rainfall record of a meterological station are given below. Months Tempera- Rainfall ture (0º C) (cm) J 9.4 12.2 F 10.6 9.1 M 11.7 7.9 A 12.2 2.5 M 13.3 1.8 J 13.9 0.3 J 13.9 – A 14.4 – S 15.6 0.8 O 15.0 2.5 N 13.3 6.1 D 10.6 11.7 Average Temperature : 12.8ºC Average Rainfall : 54.9 cm per annum Identify the region having the above climatic pattern from amongst the following.
(A) Mediterranean region
(B) Monsoon region
(C) Steppe region
(D) North-West European region
Ans: (A)


768. Assertion (A): The ports of North-West Europe are open throughout the year. Reason (R): The South Westerly winds blow over North-West Europe throughout the year. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


769. Which one of the following is the correct sequence of the climatic regions while going from Zaire to Netherlands?
1. Equatorial climate
2. Mediterranean climate
3. Hot desert climate
4. West European climate Code
(A) 1, 3, 2, 4 (B) 1, 4, 2, 3
(C) 2, 3, 4, 1 (D) 3, 2, 1, 4
Ans: (A)


770. Which one of the following climates are associated with the shifting of the pressure belts?
1. Equatorial climate
2. Mediterranean climate
3. Monsoon climate
4. Western European climate Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 2 and 4
Ans: (C)


771. La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nina different from El Nino?
1. La Nina is characterized by unusually cold ocean temperature in equatorial Indian Ocean whereas El Nino is characterized by unsually warm ocean temperature in the equatorial Pacific Ocean.
2. El Nino has adverse effect on South-West monsoon on India, but La Nina has no effect on monsoon climate. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


772. Match the correctly. List-I
(a) The hottest (b) The coldest
(c) The wettest (d) The driest List-II
1. Chile 2. Cherrapunji
3. Antarctica 4. Sahara Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 3 1 4 (D) 3 2 4 1
Ans: (B)


773. Consider the following climatic conditions (Northern Hemisphere). Months Tempera- Rainfall ture (0º C) (cm) J 3.9 4.7 F 4.4 5.7 M 8.3 8.2 A 14.4 9.2 M 20.0 9.2 J 23.3 17.7 J 27.8 14.5 A 27.8 14.0 S 22.3 12.7 O 18.3 7.0 N 12.2 5.0 D 6.7 3.5 These are most likely to be found in the natural regions of
(A) China Type
(B) Equatorial Type
(C) Hot desert type
(D) Monsoon type
Ans: (A)


774. Analyse the following statistical date of temperature and rainfall. Month Tempera- Rainfall ture (0º C) (cm) January 6.7 14.0 February 6.7 13.2 March 7.2 11.4 April 8.9 11.4 May 11.1 8.1 June 13.9 8.1 July 15.0 9.6 August 15.0 12.2 September 13.9 10.4 October 11.1 14.4 November 8.9 14.0 December 7.8 16.8 The climate, to which this data is related to, is
(A) St. Lawrence Type
(B) China Type
(C) Western European Type
(D) Mediterranean Type
Ans: (C)


775. The graph given below shows the mean average monthly temperatures (in ºC) and mean monthly rainfall (in cm) of a place. This graph is indicative of which one of the climatic zones of the world?
(A) Wet and dry tropical
(B) Rainy tropical
(C) Semi-arid tropical
(D) Temperate marine
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Important forest in the world mcq pdf download

Next Story

Important Soil in the world mcq pdf download

Latest from Blog