Computer Short Questions PDF in Odia || part – 5

13 mins read

Computer Short Questions PDF in Odia

Welcome to Digital Odisha, here we discuss some computer short questions which help to your all odisha competitive exam, like RAILWAY, NTPC, ODISHA FOREST GUARD, RI, AMIN, OSSC, OSSSC Junior clerk exam. 

(Tag- computer short questions pdf odia, odia computer question, computer gk odia, odia computer short questions for ossc, computer short questions for odisha forest guard exam.)

Computer Gk pdf odia

1. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer
Ans : A ( Universal Automatic Computer )

2. The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation
B) Logical operation
C) Storage and relative
D) All the above
Ans : D ( All the above )

3. The two major types of computer chips are
A) External memory chip
B) Primary memory chip
C) Microprocessor chip
D) Both b and c
Ans : D ( Both b and c )

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation
Ans : D ( Fourth Generation )

5.What is the main difference between a mainframe and a super computer?
A) Super computer is much larger than mainframe computers
B) Super computers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.
Ans : C (Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently )

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems.
What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
Ans : A ( Extended Binary Coded Decimal Interchange Code )

7. The brain of any computer system is
A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit
Ans : C (CPU )

8. Storage capacity of magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in disk surface
D) All of above
Ans : D ( All of above )

9. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above
Ans : C ( ROM and RAM )

10.A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address
Ans : B ( Buffer )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog