Constitutional Amendment related mcq pdf download

Constitutional Amendment related mcq pdf download

1406. A bill for the amendment in Indian Constitution can be presented
(A) Only in Lok Sabha
(B) Only in Rajya Sabha
(C) Either in Lok Sabha or Rajya Sabha
(D) In the Supreme Court of India
Ans: (C)


1407. Which Article of the Constitution of India lays down the procedure for the amendment of the Constitution?
(A) 348 (B) 358
(C) 368 (D) 378
Ans: (C)


1408. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately by the special majority?
(A) Ordinary Bill
(B) Money Bill
(C) Finance Bill
(D) Constitution Amendment Bill
Ans: (D)


1409. The President’s power to veto a Bill for amendment of the Constitution has been taken away by substituting the world ‘shall give his assent’ by which amendment?
(A) 44th Amendment
(B) 23rd Amendment
(C) 24th Amendment
(D) 42nd Amendment
Ans: (A)


1410. In the event of the Upper House rejecting a Constitutional Amendment Bill passed by the Lower House.
(A) The Bill will have to be dropped
(B) A joint sitting of the both Houses of Parliament may be convened to consider and pass the Bill
(C) The Bill shall be deemed to have been passed by both the Houses of the Parliament if the Lok Sabha passes it again by a two-third majority
(D) The Bill shall be deemed to have been passed by both the Houses of the Parliament despite the disapproval of the Bill by the Upper House
Ans: (A)


1411. When was the first Bill for the amendment of the Indian Constitution presented?
(A) 1950 (B) 1951
(C) 1955 (D) 1958
Ans: (B)


1412. The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by
(A) First Amendment
(B) Eighth Amendment
(C) Ninth Amendment
(D) Forty Second Amendment
Ans: (A)


1413. The First Constitution Amendment Bill passed in 1951 was related to
(A) Security of the country
(B) Security of the Prime Minister
(C) Protection of agrarian reforms in certain States
(D) Scheduled Castes and Scheduled Tribes
Ans: (C)


1414. ‘Right to Education’ introduced through 86th Amendment came into force.
(A) 2002 (B) 2004
(C) 2008 (D) 2010
Ans: (D)


1415. The 93rd Constitution Amendment Bill deals with the
(A) Continuation of reservation for backward classes in government jobs
(B) Free and compulsory education for all children between the age of 6 and 14 years
(C) Reservation of 30% posts for women in government recruitments
(D) Allocation of more number of Parliamentary seats for recently formed States
Ans: (B)


1416. By which of the following amendments of the Indian Constitution, the term ‘Co-operative Societies’ was added in Article 19(1)(c)?
(A) 42nd Amendment Act, 1976
(B) 73rd Amendment Act, 1993
(C) 97th Amendment Act, 2011
(D) 36th Amendment Act, 1975
Ans: (C)


1417. By which Constitutional Amendment OBCs have been given 27% reservation in the admission to educational institutions?
(A) 92nd (B) 93rd
(C) 94th (D) 96th
Ans: (B)


1418. Which of the following has banned floor crossing by the member elected on a party ticket to the legislature?
(A) 52nd Constitutional Amendment Act
(B) Representation of Public Law
(C) 42nd Constitutional Amendment
(D) 44th Constitutional Amendment
Ans: (A)


1419. Which one of the following, Amendments of the Constitution of India converts the Union Territory of Delhi into the National Capital Region of Delhi?
(A) 69th Amendment
(B) 70th Amendment
(C) 73rd Amendment
(D) 74th Amendment
Ans: (A)


1420. 52nd Constitution Amendment is related to
(A) Defection
(B) Reservation
(C) Election
(D) Protection of minorities
Ans: (A)


1421. Which one of the following Constitutional Amendments introduced the anti-defection provision in the Constitution for the first time?
(A) 54th Amendment
(B) 53rd Amendment
(C) 52nd Amendment
(D) 51st Amendment
Ans: (C)


1422. Which one of the following Amendments to the Constitution is related to the Lowering of the age of voters?
(A) 61st Amendment
(B) 44th Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 24th Amendment
Ans: (A)


1423. The authoritative text of the Indian Constitution in Hindi was authorized to be published by which of the following Constitutional Amendments?
(A) 57th Amendment, 1987
(B) 58th Amendment, 1987
(C) 59th Amendment, 1988
(D) 60th Amendment, 1988
Ans: (B)


1424. Which Constitutional Amendment makes provision for the reservation of seats for SC’s and ST’s in Lok Sabha and State Assemblies?
(A) 76th (B) 77th
(C) 78th (D) 79th
Ans: (D)


1425. The 79th Amendment of the Indian Constitution is related to
(A) Centre-State Relation
(B) Establishment of two political parties
(C) Fundamental Rights
(D) Reservation of SCs and STs in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies
Ans: (D)


1426. The Keshavanand Bharti Case is important because
(A) It sets aside the orders of the executive
(B) The Supreme Court interpreted the basic features of the Constitution
(C) It brought the Union Government in the dock
(D) None of the above
Ans: (B)


1427. The basis structure theory of the Constitution of India implies that
(A) Certain features of the Constitution are so essential to it that they cannot be abrogated
(B) Fundamental rights cannot be abridged or taken away
(C) The Constitution cannot be amended except in accordance with the procedure laid down in Article 368
(D) The Preamble of the Constitution cannot be amended for it is not a part of the Constitution and at the same time represents it real spirit
Ans: (A)


1428. In India, who is competent to amend Fundamental Rights of the citizens?
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Parliament
(D) Supreme Court
Ans: (C)


1429. The Supreme Court of India enunciated the doctrine of ‘Basic Structure of the Constitution’ in
(A) The Golaknath case in 1967
(B) The Sajjan Singh case in 1965
(C) The Shankari Prasad case in 1951
(D) The Keshavanand Bharti case in 1973
Ans: (D)


1430. Which of the following Constitutional Amedment Acts was termed as Mini Constitution?
(A) 42nd (B) 44th
(C) 46th (D) 50th
Ans: (A)


1431. In which of the following cases the Supreme Court limited the power of Parliament to amend the Constitution for the first time?
(A) A.K. Gopalan Vs. The State of Madras
(B) Golaknath Vs. The State of Punjab
(C) Keshavanand Bharti Vs. The State of Kerala
(D) Minerva Mills Vs. The Union of India
Ans: (B)


1432. Which of the following Constitutional Amendment is related to the Fundamental Duties?
(A) 42nd (B) 44th
(C) 46th (D) 50th
Ans: (A)


1433. Which Amendment of the Constitution provides that no law passed to give effect to Directive Principles of State Policy contained in Articles 39(b) and (c) shall be deemed to be void on the ground that it abridges the rights conferred by Articles 14 and 19?
(A) 25th Amendment
(B) 28th Amendment
(C) 42nd Amendment
(D) 44th Amendment
Ans: (A)


1434. When were the Fundamental Duties mentioned in the Constitution?
(A) At the time of framing of Constitution
(B) On 26th January, 1950
(C) In the 42nd Constitutional Amendment
(D) In the 41st Constitutional Amendment
Ans: (C)


1435. Which Constitutional Amendment bifurcated the Combined National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes into two separate bodies?
(A) 42nd Amendment
(B) 44th Amendment
(C) 89th Amendment
(D) 93rd Amendment
Ans: (C)


1436. 97th Constitutional Amendment Act of 2012 is concerned with
(A) Free and compulsory education for children upto the age of 14 years
(B) Organization and working of co-operative societies
(C) Stringent measures to deal with terrorism
(D) Provision of Lokpal to prevent corruption
Ans: (B)


1437. The Constitution (98th Amendment) Bill is related to
(A) Empowering the centre to levy and appropriate service tax
(B) Constitution of the National Judicial Commission
(C) Readjustment of electoral constituencies on the basis of the population census 2001
(D) The demarcation of new boundaries between States
Ans: (B)


1438. Which of the following Amendments of the Indian Constitution limits the size of the Union Ministry?
(A) 78th Amendment
(B) 91st Amendment
(C) 88th Amendment
(D) 90th Amendment
Ans: (B)


1439. By which Constitutional Amendment the number of Central Ministers has been limited to 15% of the total number of the members of the Lok Sabha?
(A) 91st Amendment
(B) 92nd Amendment
(C) 90th Amendment
(D) None of the above
Ans: (A)


1440. Mizoram has been granted the status of a State by which of the following Constitutional Amendment?
(A) 53rd (B) 54th
(C) 55th (D) 52nd
Ans: (A)


1441. Sikkim became a new State by
(A) 30th Amendment of the Constitution
(B) 34th Amendment of the Constitution
(C) 35th Amendment of the Constitution
(D) 36th Amendment of the Constitution
Ans: (D)


1442. Consider the following statements.
I. Through 44th Constitutional Amendment, 1978 all the Directive Principles of State Policy have been given preference over Fundamental Rights mentioned in Articles 14 and 19. II. Supreme Court has laid down in its verdict in Minerva Mills Case, 1980 that the preference given only to Directive Principles of State Policy mentioned in Article 39(b) and
(c) over Fundamental Rights mentioned in Articles 14 and 19 is constitutional.
(A) Neither 1 nor II is correct
(B) Only I is correct
(C) Only II is correct
(D) Both I and II are correct
Ans: (C)


1443. Which Amendment to the Constitution inserted a new Article 21A in the Constitution providing Right to Education?
(A) 86th Amendment
(B) 87th Amendment
(C) 88th Amendment
(D) 89th Amendment
Ans: (A)


1444. According to the Indian Constitution, the Constitutional amendment of the following topics requires consent of atleast half of State legislatures.
1. Federal provision of the Constitution
2. Rights of the Supreme Court
3. The process of Constitutional Amendment
4. Formation of new States or transformation in the borders and names of the states Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (A)


1445. An amendment to the Constitution of India can be initiated by the
1. Lok Sabha
2. Rajya Sabha
3. State Legislatures
4. President Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1 alone (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) 1 and 2
Ans: (D)


1446. Consider the following statements.
1. An amendment to the Constitution of India can be initiated by introduction of a Bill in the Lok Sabha only.
2. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislatures of all the States of India. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


1447. Which of the following are the matters on which a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislatures of not less than one-half of the states?
1. Election of the President
2. Representation of the States in Parliament
3. Any of the Lists in the 7th Schedule
4. Abolition of the Legislature Council of a State Code
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Ans: (A)


1448. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Amendments to the Constitution)
(a) The Constitution (Sixty ninth Amendment) Act, 1991
(b) The Constitution (Seventy fifth Amendment) Act, 1994
(c) The Constitution (Eightieth Amendment) Act, 2000
(d) The Constitution (Eighty third Amendment) Act, 2000 List-II
1. Establishment of state level Rent Tribunals
2. No reservation for Scheduled Castes in Panchayats in Arunachal Pradesh
3. Constitution of Panchayats at Villages or at another local level
4. Accepting the recommendations of the Tenth Finance Commission
5. According the status of National Capital Territory to Delhi Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 1 4 2 (B) 1 5 3 4
(C) 5 1 3 4 (D) 1 5 4 2
Ans: (A)


1449. Consider the following statements regarding Constitutional Amendments.
1. In Article 368, two methods of Constitutional Amendment are mentioned.
2. Constitutional Amendment Bill can be initiated only in Lok Sabha.
3. In case of any dispute between two Houses of Parliament on Constitutional Amendment Bill, Joint sitting of both Houses can be summoned.
4. The President cannot veto a Constitutional Amendment Bill. Which of the statements given above are correct?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1 and 4
(C) Only 2 and 4
(D) Only 2, 3 and 4
Ans: (B)


1450. Match the following Constitutional Amendments. List-I
(a) 13th Amendment
(b) 18th Amendment
(c) 39th Amendment
(d) 52nd Amendment List-II
1. Nagaland
2. Anti-defection law
3. Clarified the ‘state’
4. The election of President, Speaker and Prime Minister cannot be challenged Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3 (B) 4 3 2 1
(C) 3 2 1 4 (D) 1 3 4 2
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Political Parties related mcq pdf download free

Next Story

Official Language related mcq pdf free download

Latest from Blog