Continents related mcq pdf download

Continents related mcq pdf download

250. Which one of the following is smallest continent?
(A) Antarctica (B) Asia
(C) Europe (D) Australia
Ans: (D)


251. Which one of the following continents has the largest number of countries?
(A) Africa
(B) Europe
(C) Asia
(D) South America
Ans: (A)


252. The two smallest Continents of the world are
(A) Australia and Antarctica
(B) Antarctica and Europe
(C) Australia and Europe
(D) Australia and South America
Ans: (C)


253. Which one of the following is the correct sequence of the given continents in the descending order of their percentage of Earth’s land?
(A) North America – Africa – South America – Europe
(B) Africa – North America – South America – Europe
(C) North America – Africa – Europe – South America
(D) Africa – North America – Europe – South America
Ans: (B)


254. As per area which of the following is the largest continent?
(A) Europe (B) Africa
(C) N. America (D) S. America
Ans: (B)


255. Which one of the following is the Continent with the highest mean elevation in the world?
(A) Antarctica
(B) North America
(C) Asia
(D) South America
Ans: (A)


256. Which of the following Continents has maximum per capita land?
(A) Asia (B) Europe
(C) N,. America (D) Australia
Ans: (D)


257. Which one of the following pairs is correctly matched? Geographical Region Feature
(A) Abyssinian – Arabia Plateau
(B) Atlas – North-Western Mountains Africa
(C) Guiana – South-Western Highlands Africa
(D) Okavango – Patagonia Basin
Ans: (B)


258. Which one of the following Continents has the highest percentage of plains in its total area?
(A) Asia
(B) Europe
(C) North-America
(D) South-America
Ans: (B)


259. From the code given below select the correct sequence of the following continents in terms of their area in descending order.
1. Europe
2. Australia
3. Africa
4. South America Code
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 4, 1, 3, 2
(C) 2, 1, 4, 3
(D) 3, 4, 1, 2
Ans: (D)


260. In the given figure the physical area marked with 1, 2, 3 and 4 are respectively. 3 4 2 1
(A) Andes, Brazilian shield, Guiana highland and Amazon basin
(B) Andes, Guiana highland, Brazilian shield and Amazon basin
(C) Amazon basin, Guiana highland, Brazilian shield and Andes
(D) Guiana highland, Brazilian shield, Andes and Amazon basin
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Earthquake related mcq pdf download free

Next Story

World Mountain Ranges mcq pdf download

Latest from Blog