cyclone related mcq short questions pdf download

cyclone related mcq short questions pdf

679. Which one of the following regions of the U.S.A. is known as ‘Tornado Alley’?
(A) Atlantic Seaboard
(B) Pacific Coast
(C) Mississippi Plains
(D) Alaska
Ans: (C)


680. The Tornadoes are very strong tropical cyclones originating in
(A) Caribbean Sea
(B) China Sea
(C) Arabian Sea
(D) Black Sea
Ans: (A)


681. To measure the intensity of Tornadoes we use
(A) Mercalli scale
(B) Fujita Scale
(C) Saffir-samson scale
(D) Richter scale
Ans: (B)


682. Which of the following would you generally associate with Tornadoes?
(A) Gulf of Mexico
(B) China Sea
(C) Indian Ocean
(D) U.S.A.
Ans: (D)


683. Willy-Willy is
(A) A type of tree grown in temperate regions
(B) A wind that blows in a desert
(C) A tropical cyclone of the North- West Australia
(D) A kind of common fish found near Lakshadweep islands
Ans: (C)


684. Which of the following area is more susceptible to typhoon cyclone?
(A) Australia (B) China Sea
(C) Asia (D) America
Ans: (B)


685. A sudden fall of Mercury in Barometer indicates
(A) Fair weather
(B) Stormy weather
(C) Cold weather
(D) Hot weather
Ans: (B)


686. Which of the following scales is used to measure the damage by a hurricane?
(A) Safir-Simpson Scale
(B) Mercalli Scale
(C) Fujita Scale
(D) Richter scale
Ans: (A)


687. In the South Atlantic and South- Eastern Pacific regions in tropical latitudes, cyclone does not originate. What is the reason?
(A) Sea surface temperatures are low
(B) Inter-Tropical Convergence Zone seldom occurs
(C) Coriolis force is too weak
(D) Absence of land in those regions
Ans: (A)


688. Which of the following cyclones did not affect India?
(A) Aila
(B) Nargis
(C) Thane
(D) Neelam
Ans: (B)


689. Which one of the areas marked as (a), (b), (c) and (d) in the given figure of the cyclone, witnesses heavy torrential short duration rainfall accompanied by thunderstorms? c d b a
(A) a (B) b
(C) c (D) d
Ans: (D)


690. Assertion (A): The surface winds spiral inwards upon the centre of the cyclone. Reason (R): Air descends at the centre of the cyclone. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


691. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Willy-Willy
(b) Hurricanes
(c) Typhoons
(d) Baguio List-II
1. U.S.A. 2. Australia
3. Philippines 4. China Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 1 2 4 3 (D) 2 1 3 4
Ans: (B)


692. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Australia (b) China
(c) India (d) U.S.A. List-II
1. Hurricanes
2. Willy-Willy
3. Typhoons
4. Cyclones Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 3 4 1
(C) 3 2 1 4 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)

693. Assertion (A): The amount of moisture in the atmosphere is associated with latitude. Reason (R): The ability to keep the moisture in the form of water vapour is related to temperature.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


694. Humid heat is experienced in summer when the weather is
(A) Raw (B) Keen
(C) Scorching (D) Muggy
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

world Insolation related mcq pdf download

Next Story

Air Pressure related mcq pdf download

Latest from Blog