Delhi Sultanate : Art and Architecture

Delhi Sultanate : Art and Architecture

174. The first true arch in the Sultanate memorial could be seen in
(A) Iltutmish’s tomb
(B) Tomb of Balban
(C) Alai Darwaza
(D) Quwwat-ul-Islam Mosque
Ans: (B)


175. Who amongst the following Sultans built the fifth storey of Qutb Minar?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Iltutmish
(C) Firuz Shah Tughluq
(D) Sikandar Lodi
Ans: (C)


176. Who among the following did not contribute to the construction of Qutb Minar?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Iltutmish
(C) Alauddin Khalji
(D) Firuz Shah Tughluq
Ans: (C)


177. Which Sultan built Alai Darwaza?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Firuz Tughluq
Ans: (C)


178. The Horse-Shoe arch was first introduced in the
(A) Tomb of Iltutmish
(B) Tomb of Ghiyas-ud-din Tughlaq
(C) Alai Darwaza
(D) Quwwat-ul-Islam Mosque
Ans: (C)


179. India’s first tomb constructed in the Indo-Islamic style was
(A) Humayun’s Tomb
(B) Balban’s Tomb
(C) Aybak’s Tomb
(D) Alauddin’s Tomb
Ans: (B)


180. ‘Kirti-Stambha’ of Chittor was constructed during the rule of
(A) Rana Kumbha
(B) Rana Hammir
(C) Rana Ratan Singh
(D) Rana Sangram Singh
Ans: (A)


181. The composer of ‘Kirti-Stambh Prashasti’ was
(A) Somdev (B) Jaita
(C) Napa (D) Abhi Kavi
Ans: (D)


182. Consider the following.
1. Tughluqabad
2. Lodi Garden
3. Qutb Minar
4. Fatehpur Sikri The correct chronological order in which they were built is
(A) 3, 1, 4, 2 (B) 3, 1, 2, 4
(C) 1, 3, 2, 4 (D) 1, 3, 4, 2
Ans: (B)


183. Which of the following is not correctly matched?
(A) Ajmer – Quwwat-ul-Islam
(B) Jaunpur – Atala Masjid
(C) Malwa – Jahaz Mahal
(D) Gulberga – Jama Masjid
Ans: (A)


184. Match the following. List-I (Architectural Style)
(a) ‘Lotus bud’ fringe on the underside of the arch
(b) Emergence of octagonal tomb
(c) Use of Bodegoi in the Pillar
(d) Massive entrance gate with inclined walls List-II (Associated Dynasty)
1. Sharqis
2. Vijayanagara
3. Khaljis
4. Tughluq Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1 (B) 3 1 4 2
(C) 2 1 4 3 (D) 1 2 4 3
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Delhi Sultanate : Administration mcq pdf download

Next Story

Delhi Sultanate : Literature mcq pdf

Latest from Blog