Delhi Sultanate : Miscellaneous related mcq pdf

Delhi Sultanate : Miscellaneous

210. The earliest reference of the use of magnetic compass in the Indian seas was by
(A) Marco Polo
(B) Ibn Battuta
(C) Sadruddin Muhammad ‘Aufi’
(D) Nicolo Conti
Ans: (C)


211. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Bahadur Shah – Gujarat
(B) Chand Bibi – Awadh
(C) Raziya Sultan – Delhi
(D) Baz Bahadur – Malwa
Ans: (B)


212. Who were called ‘Dastar-Bandan’?
(A) Sufi Saint (B) Khan
(C) Malik (D) Ulema
Ans: (D)


213. The game of Polo was introduced in India by
(A) Unani (B) Britishers
(C) Turks (D) Mughals
Ans: (C)


214. Who among the following medieval scholars/writers belonged to the Jain religion?
(A) Maladhar Vasu
(B) Hemchandra Suri
(C) Parthasarthi
(D) Sayan
Ans: (B)


215. Which of the following started during the Rajput period?
(A) Sati Practice
(B) Child-marriage
(C) Johar Practice
(D) None of the above
Ans: (C)


216. In medieval India, the designations ‘Mahattaka’ and ‘Pattakila’ were used for
(A) Military officers
(B) Village headmen
(C) Specialists in Vedic rituals
(D) Chiefs of craft guilds
Ans: (B)


217. During the 13th and 14th centuries A.D. the Indian peasants did not cultivate
(A) Wheat (B) Barley
(C) Rice (D) Maize
Ans: (D)


218. Consider the following events.
1. Reign of Krishna Deva of Vijayanagara
2. Construction of Qutub Minar
3. Arrival of Portuguese in India
4. Death of Firuz Tughluq The correct chronological sequence of these events is
(A) 2, 4, 3, 1 (B) 2, 4, 1, 3
(C) 4, 2, 1, 3 (D) 4, 2, 3, 1
Ans: (A)


219. Which of the following rulers got the Jahaj Mahal of Mandu constructed?
(A) Mahmud Shah Khalji
(B) Alauddin Khalji
(C) Bhoj Parmar
(D) Ghiyasuddin Khalji
Ans: (D)


220. Which one of the following pairs of kings of Ancient and Medieval periods of Indian History and the works by them is correctly matched?
(A) Krishnadevaraya : Samaranganasutradhar
(B) Mahendravarman : Mattavilasaprahasana
(C) Bhojadeva : Manasollasa
(D) Somesvara : Amuktamalyada
Ans: (B)


221. Under the following passage. In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries and put behind him a total distance of approximately 73,000 miles. The world’s greatest traveller of pre-modern times to whom the above passage refers is
(A) Megasthenes (B) Fa-Hien
(C) Marco Polo (D) Ibn Battuta
Ans: (D)


222. What is the sequence of arrival of these travellers?
1. Ibn Battuta 2. Tavernier
3. Al-Biruni 4. Manucci Code
(A) 1, 2, 3, 4 (B) 3, 1, 2, 4
(C) 2, 3, 4, 1 (D) 4, 1, 2, 3
Ans: (B)


223. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I
(a) Firuz Tughluq (b) Balban
(c) Alauddin (d) Jahangir List-II
1. Diwan-i-Riyasat
2. Nauroz
3. Construction of Canals
4. Sir Thomas Roe Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (B)


224. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below. List-I
(a) Battle of Plassey
(b) Battle of Kalinga
(c) Battle of Haldighati
(d) Battle of Tarain List-II
1. 261 B.C. 2. 1576 A.D.
3. 1192 A.D. 4. 1757 A.D. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 3 4
(C) 4 1 2 3 (D) 3 4 1 2
Ans: (C)


225. The following persons ruled in India at different periods of time. Select the correct chronological order of their rule from the coding scheme given at the end.
1. Sher Shah
2. Akbar
3. Alauddin Khalji
4. Razia Sultan Code
(A) 4, 1, 3, 2 (B) 1, 2, 3, 4
(C) 4, 3, 1, 2 (D) 3, 4, 1, 2
Ans: (C)


226. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I
(a) Akbar
(b) Muhammad Tughluq
(c) Iltutmish
(d) Sher Shah List-II
1. Sadak-i-Azam
2. Chahalghani nobles
3. Ain-i-Dahsala
4. Token currency Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 4 2 1
(C) 2 3 1 4 (D) 4 1 3 2
Ans: (B)


227. Match the following texts with their authors and select the correct options. List-I
(a) Haqaiq-i-Hindi
(b) Tahdhibul Akhlaq
(c) Kunzal Tijar
(d) Jawamiul Hikayat List-II
1. Ibn Miskawayh
2. Sadruddin Muhammad ‘Aufi’
3. Abdul Wahid Bilgrami
4. Bailaq al Qabayaki Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2 (B) 2 4 1 3
(C) 3 1 2 4 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Delhi Sultanate : Literature mcq pdf

Next Story

Provincial Dynasty of North India and Deccan Province mcq pdf

Latest from Blog