Delhi Sultanate : Slave Dynasty mcq pdf

Delhi Sultanate : Slave Dynasty

31. What is ‘Adhai Din Ka Zhonpda’?
(A) Mosque (B) Temple
(C) Saint’s hut (D) Tower
Ans: (A)


32. Who was the founder of Slave dynasty?
(A) Iltutmish
(B) Alauddin Khalji
(C) Balban
(D) Qutbuddin Aibak
Ans: (D)


33. Who among the following did not contribute to building the famous ‘Qutub-Minar’?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Iltutmish
(C) Ghiyasuddin Tughluq
(D) Firuz Shah Tughluq
Ans: (C)


34. The capital of Qutbuddin Aibak was
(A) Lahore (B) Delhi
(C) Ajmer (D) Lakhnauti
Ans: (A)


35. Which Sultan of Delhi Sultanate is known as ‘Lakh Baksh’?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Muhammad-Bin-Tughluq
(D) Qutbuddin Aibak
Ans: (D)


36. Who among the following established Delhi as the capital of Sultanate?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Iltutmish
(C) Razia
(D) Muizzuddin Ghori
Ans: (B)


37. How did Sultan Qutbuddin Aibak die?
(A) He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles
(B) He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab
(C) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later
(D) He died after a fall from his horse while playing Chaugan
Ans: (D)


38. Which one of the following was the capital of the Sultanate during the reign of Iltutmish?
(A) Agra (B) Lahore
(C) Badaun (D) Delhi
Ans: (D)


39. Who was the first Sultan of Delhi who introduced regular coins and declared Delhi the capital of his empire?
(A) Nasiruddin Mahmud
(B) Iltutmish
(C) Aram Shah
(D) Balban
Ans: (B)


40. Who was the first Muslim ruler of Delhi?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Iltutmish
(C) Razia
(D) Balban
Ans: (B)


41. Who amongst the following Sultans of the Sultanate was the first to shift his capital to Delhi?
(A) Aram Shah
(B) Balban
(C) Iltutmish
(D) Qutbuddin Aibak
Ans: (C)


42. Who of the following was the first woman ruler of medieval India?
(A) Razia Sultan (B) Chand Bibi
(C) Durgavati (D) Noorjahan
Ans: (A)


43. Who was called ‘a slave of a slave’?
(A) Mohd. Ghori
(B) Qutbuddin Aibak
(C) Balban
(D) Iltutmish
Ans: (D)


44. Which Sultan of Delhi was a contemporary of the Mongol Leader Genghis Khan?
(A) Iltutmish
(B) Razia
(C) Balban
(D) Alauddin Khalji
Ans: (A)


45. During whose reign Mongol invader Genghis Khan came through the North-West Frontier of India?
(A) Alauddin Khalji
(B) Iltutmish
(C) Balban
(D) Qutbuddin Aibak
Ans: (B)


46. The Mongols under Genghis Khan invaded India during the reign of
(A) Balban
(B) Firuz Tughluq
(C) Iltutmish
(D) Muhammad-Bin-Tughluq
Ans: (C)


47. In whose reign Mongols were seen on the bank of Indus river for the first time?
(A) Balban
(B) Iltutmish
(C) Qutbuddin Aibak
(D) Razia
Ans: (B)


48. Iltutmish appointed his first Subedar in Bihar to
(A) Aivaj
(B) Nasiruddin Mahmud
(C) Alimardan
(D) Malik-Jani
Ans: (D)


49. The original name of Changez
(Genghis) Khan was
(A) Khasul Khan
(B) Yesugai
(C) Temuchin (Temujin)
(D) Ogadi
Ans: (C)


50. The full name of Sultan of Delhi Balban was
(A) Jalaluddin
(B) Iltutmish
(C) Ghiyasuddin
(D) Qutbuddin
Ans: (C)


51. Who was behind the dethroning of Razia Begum?
(A) Afghans
(B) Mongols
(C) Turks
(D) Arabs
Ans: (C)


52. After consolidating his power, Balban assumed the grand title of
(A) Tuti-e-Hind
(B) Kaiser-I-Hind
(C) Zil-I-Ilahi
(D) Din-I-Ilahi
Ans: (C)


53. Which Sultan of Delhi is said to have followed the policy of ‘blood and iron’?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Jalaluddin Firuz Khalji
(D) Firuz Shah Tughluq
Ans: (B)


54. Which one of the following statements is not true about Balban?
(A) He propounded the theory of Niyabat-e-Khudai
(B) He introduced the Iqtadari System
(C) He eliminated the power of Turkan-e-Chahalgani
(D) He quelled down the revolt of Bengal
Ans: (B)


55. Who among the following introduced the famous Persian festival ‘Navroz’ in India?
(A) Balban
(B) Iltutmish
(C) Firuj Tughluq
(D) Alauddin Khalji
Ans: (A)


56. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R). Assertion (A): Balban made his government firm stable and centralised all authority in his hands. Reason (R): He wanted to protect North-West frontier against Mongol invasions. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is fals e, but (R) is true
Ans: (B)


57. Which of the following Sultans has called himself the ‘Helper of a Caliph’ in his inscription on the walls of the Mosque at Garhmukteshwar?
(A) Balban
(B) Kaiqubad
(C) Jalaluddin Khalji
(D) None of the above
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Muslim Invasion of India mcq pdf

Next Story

Khalji Dynasty related mcq pdf

Latest from Blog