Disintegration of the Mughal Empire mcq pdf

Disintegration of the Mughal Empire mcq pdf

640. Who was the last Mughal Emperor to sit on Mayur Singhasan?
(A) Shah Alam I
(B) Muhammad Shah
(C) Bahadur Shah
(D) Jahandar Shah
Ans: (B)


641. Which of the following Mughal Emperors granted duty-free trading facilities to the English in Bengal?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Bahadur Shah
(D) Farrukh Siyar
Ans: (D)


642. How did the Mughal Emperor Jahandar Shah’s reign come to an early end?
(A) He was deposed by his Wazir
(B) He died due to slip while climbing down steps
(C) He was defeated by his nephew in a battle
(D) He died of sickness due to too much consumption of wine
Ans: (C)


643. Who succeeded Aurangzeb after his death in 1707 A.D.?
(A) Bahadur Shah-I
(B) Jahandar Shah
(C) Muhammad Shah
(D) Akbar-II
Ans: (A)


644. A group of eunuchs and ladies dominated in the Government under
(A) Muhammad Shah (1719-48)
(B) Ahmad Shah (1748-54)
(C) Alamgir (1754-59)
(D) Shah Alam II (1759-1806)
Ans: (A)


645. The Mughal Emperor at the time of Nadir Shah’s attack was
(A) Ahmad Shah
(B) Alamgir II
(C) Muhammad Shah
(D) Rafi-ud-Darajat
Ans: (C)


646. Which of the following Mughal emperors was not allowed to enter into Delhi by Wazir Ghaziuddin?
(A) Alamgir-II
(B) Shah Alam-II
(C) Akbar-II
(D) Bahadur Shah-II
Ans: (B)


647. Which Mughal emperor is known by the name of ‘Rangila’?
(A) Farrukh Siyar
(B) Rafi-ud-Darajat
(C) Muhammad Shah
(D) Rafi-ud-Daula
Ans: (C)


648. Who was last Mughal emperor of India?
(A) Aurangzeb
(B) Bahadur Shah Zafar
(C) Shah Alam
(D) Shah Jahan
Ans: (B)


649. The last Mughal Emperor was Bahadur Shah. His father’s name was
(A) Akbar Shah-I
(B) Akbar Shah-II
(C) Aurangzeb
(D) Shah Jahan
Ans: (B)


650. Who among the following was the first Nawab of Awadh?
(A) Asaf-ud-Daula
(B) Saadat Khan
(C) Shuja-ud-Daula
(D) Safdarjung
Ans: (B)


651. Which one of the following statements is not correct about Bahadur Shah Zafar?
(A) He was an emperor without an empire
(B) Ibrahim Zauq and Asad Ullah Khan Ghalib were his poetry teachers
(C) Hasan Askari was his spiritual guide
(D) He received less than one lakh rupees as pension from East India Company
Ans: (D)


652. Among the following who had constructed an astronomical observatory popularly known as Jantar-Mantar at Delhi?
(A) Akbar (B) Shah Jahan
(C) Suraj Mal (D) Jai Singh II
Ans: (D)


653. Who among the following was the founder of independent Kingdom of Hyderabad?
(A) Qamaruddin Khan
(B) Muhammad Amir Khan
(C) Asad Khan
(D) Chin Qilich Khan
Ans: (D)


654. Maharaja Sawai Jai Singh of Jaipur had not built the observatory at
(A) Ujjain (B) Varanasi
(C) Mathura (D) Allahabad
Ans: (D)


655. The book ‘Jiz Muhammad Shahi’ related to knowledge of Astrology produced in 1773 is written by
(A) Darbar Jaswant Singh of Jodhpur
(B) Raja Bharmal of Amber
(C) Swai Jai Singh of Jaipur
(D) Maharana Amar Singh of Udaipur
Ans: (C)


656. Where constructed observatories by Maharaja Jai Singh-II?
1. Delhi 2. Jaipur
3. Ujjain 4. Varanasi Code
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Maratha State related mcq short questions pdf

Next Story

Arrival of European Companies mcq pdf 

Latest from Blog