East India Company and Nawab of Bengal mcq pdf

East India Company and Nawab of Bengal

44. Who was the founder of British Empire in India?
(A) Warren Hastings
(B) Lord Amherst
(C) Lord Robert Clive
(D) Lord William Bentinck
Ans: (C)


45. Sirajuddaula was defeated by Lord Clive in the battle of
(A) Plassey (B) Buxer
(C) Munger (D) Wandiwash
Ans: (A)


46. Which was the following war consolidated British supremacy over India?
(A) Battle of Buxar
(B) Battle of Plassey
(C) Third battle of Mysore
(D) Independence struggle of 1857
Ans: (B)


47. Which one of the following was the last Governor of Bengal appointed by the Mughal emperor?
(A) Sarfaraz Khan
(B) Murshid Quli Khan
(C) Alivardi Khan
(D) Shujauddin Muhammad Khan
Ans: (B)


48. The battle field of Plassey is situated in
(A) Bihar
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) West Bengal
Ans: (D)


49. Who among the following has been called as a ‘Heaven Born General’?
(A) Albuquerque
(B) Robert Clive
(C) Francois Dupleix
(D) Lord Cornwallis
Ans: (B)


50. Which of the following shifted his capital from Murshidabad to Munger?
(A) Alivardi Khan
(B) Siraj-ud-Daula
(C) Mir Jafar
(D) Mir Qasim
Ans: (D)


51. The Battle of Plassey was fought in the year
(A) 1761 (B) 1757
(C) 1760 (D) 1764
Ans: (B)


52. Who was the ruler of Delhi at the time of the battle of Buxar?
(A) Aurangzeb
(B) Shah Alam I
(C) Bahadur Shah Zafar
(D) Shah Alam II
Ans: (D)


53. The most decisive battle that led to the establishment of supremacy of the British in India was
(A) The battle of Buxar
(B) The battle of Plassey
(C) The battle of Wandiwash
(D) The third battle of Panipat
Ans: (A)


54. Which one of the following rulers had granted Diwani to the East India Company?
(A) Farukhsiyar
(B) Shah Alam I
(C) Shah Alam II
(D) Shuja-ud-Daula
Ans: (C)


55. Who was the Nawab of Bengal when the Battle of Buxar was fought?
(A) Siraj-ud-Daula
(B) Mir Jafar
(C) Mir Qasim
(D) Najmuddaula
Ans: (C)


56. In which Governor’s tenure, Diwani rights of Bengal, Bihar and Orissa was granted to East India Company by Emperor Shah Alam?
(A) Lord Clive
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Wellesley
(D) Lord William Bentinck
Ans: (A)


57. Who granted the Diwani of Bengal to the East India Company in 1765?
(A) Nawab of Bengal
(B) Mughal Emperor
(C) British Monarch
(D) The Afghan King
Ans: (B)


58. Who was appointed Deputy Diwan of Murshidabad by Robert Clive after the Allahabad Treaty?
(A) Mohd. Raza Khan
(B) Shitab Rai
(C) Rai Durlabh
(D) Syed Ghulam Hussain
Ans: (A)


59. Emperor Shah Alam II gave the Diwani of Bengal-Bihar and Orissa to East India Company on
(A) 12 August, 1765
(B) 18 August, 1765
(C) 29 August, 1765
(D) 21 August, 1765
Ans: (A)


60. Which one of the following is the correct chronological order of the battles fought in India in the 18th Century?
(A) Battle of Wandiwash – Battle of Buxar – Battle of Ambur – Battle of Plassey
(B) Battle of Ambur – Battle of Plassey – Battle of Wandiwash – Battle of Buxar
(C) Battle of Wandiwash – Battle of Plassey – Battle of Ambur – Battle of Buxar
(D) Battle of Ambur – Battle of Buxar – Battle of Wandiwash – Battle of Plassey
Ans: (B)


61. With which one of the following mountain tribes did the British first come into contact with after the grant of Diwani in year 1765?
(A) Garo (B) Khasi
(C) Kuki (D) Tipperah
Ans: (B)


62. In the Battle of Wandiwash (1760)
(A) French defeated British
(B) British defeated British
(C) British defeated French
(D) Dutch defeated British
Ans: (C)


63. Name the French Commander who was defeated in the battle of Wandiwash in 1760.
(A) Count Lally
(B) Francis Martin
(C) Dupleix
(D) None of the above
Ans: (A)


64. Which of the following opposed British in India vigorously?
(A) Maratha (B) Mughal
(C) Rajputana (D) Sikh
Ans: (A)


65. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Battle of Buxar – Mir Jafar vs. Clive
(B) Battle of Wandiwash – French vs. East India Company
(C) Battle of Chilianwala – Dalhousie vs. Marathas
(D) Battle of Khurda – Nizam vs. East India Company
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Arrival of European Companies mcq pdf 

Next Story

Regional States : Punjab and Mysore mcq pdf

Latest from Blog