Foreign Impact on the Constitution MCQ PDF

86. The concept of ‘Judicial Review’ in India has been adopted from the Constitution of
(A) U.K. (B) U.S.A.
(C) U.S.S.R. (D) Australia
Ans: (B)


87. In Indian political system which one is supreme?
(A) The Supreme Court
(B) The Constitution
(C) The Parliament
(D) Religion
Ans: (B)


88. The concept of ‘A Union of States in the Indian Constitution’ has been derived from
(A) The American Declaration of Independence
(B) The Australian Constitution
(C) The British North-American Act
(D) The Swiss Constitution
Ans: (C)


89. The idea of the Preamble has been borrowed in Indian Constitution from the Constitution of
(A) Italy (B) Canada
(C) France (D) U.S.A.
Ans: (D)


90. The Indian Parlimentary System is different from the British Parliamentary System in that India has
(A) Both a real and a nominal executive
(B) A system of collective responsibility
(C) Bi-cameral legislature
(D) The system of judicial review
Ans: (D)


91. The feature of Federal system of Indian Constitution is inspired by the constitution of
(A) Canada
(B) United Kingdom
(C) U.S.A.
(D) Ireland
Ans: (A)


92. Which of the following characteristics is common between the Federal system of India and America?
(A) A Single Citizenship
(B) Three lists in the Constitution
(C) Dual Judicial System
(D) A Federal Supreme Court for Interpretation of the Constitution
Ans: (D)


93. The system of judicial review exists in
(A) India only
(B) U.S.A. only
(C) India and U.S.A.
(D) U.K. only
Ans: (C)


94. Concurrent List included in Indian Constitution is given by
(A) The Soviet Union
(B) Australia
(C) Italy
(D) Canada
Ans: (B)


95. Which of the following statements is true?
(A) The Federal form of Government is in United States of America
(B) The government of India is federal and unitary both
(C) The government of France is of federal form
(D) The Prime Minister of Pakistan is appointed by the people
Ans: (A)


96. The framers of the Constitution of India borrowed the concept of the Concurrent List described in the Seventh Schedule from the Constitution of
(A) Canada (B) Australia
(C) Italy (D) South Africa
Ans: (B)


97. The idea of Concurrent List in the Indian Constitution has been borrowed from
(A) U.S.A. (B) Switzerland
(C) Australia (D) U.S.S.R.
Ans: (C)


98. In giving representation to talent, experience and service in the composition of the Council of States, the Constitution makers of India were influenced by the example of
(A) Irish Republic
(B) Canada
(C) U.S.A.
(D) Australia
Ans: (A)


99. Indian Constitution has taken a certain feature of the Constitution of other countries, which country has contributed to the framing of the ‘Directive Principles of State Policy’?
(A) France (B) Ireland
(C) Japan (D) U.S.A.
Ans: (B)


100. The concept of Fundamental Rights, as incorporated in the Indian Constitution has been adopted from
(A) France
(B) Britain
(C) United States of America
(D) Russia
Ans: (C)


101. The concept of Fundamental Duties has been taken from
(A) American Constitution
(B) British Constitution
(C) Russian (Former Soviet Union) Constitution
(D) French Constitution
Ans: (C)


102. Of the following political features, which is/are common to India and the USA?
1. Residuary powers vested in the centre.
2. Residuary powers vested in the states.
3. President has the power of pocket veto.
4. The upper house has some nominated members.
(A) Only 3
(B) Only 3 and 4
(C) Only 2, 3 and 4
(D) Only 1, 3 and 4
Ans: (A)


103. The tradition of written Constitution began from which of the following countries?
(A) Japan (B) India
(C) Britain (D) America
Ans: (D)


104. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Feature of Constitution of India)
(a) Fundamental Rights
(b) Parliamentary System
(c) Emergency Provisions
(d) Directive Principles of State Policy List-II (Borrowed from which country)
1. United Kingdom
2. United States
3. Ireland
4. Germany
5. Canada Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 5 1 (B) 5 1 3 4
(C) 2 1 4 3 (D) 1 2 4 3
Ans: (C)


105. Given below are two statements. Assertion (A): The scope of Judicial review is limited in India. Reason (R): Indian Constitution has some borrowed items. Select the right answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


106. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Constitutional Provisions)
(a) Rule of Law
(b) Procedure established by Law
(c) Reserving of bill by Governor for President’s consideration
(d) Concurrent List List-II (Sources)
1. Australia 2. England
3. Japan 4. Canada Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4 (D) 2 3 4 1
Ans: (D)


107. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(Constitutional Provision)
(a) Fundamental Rights
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Cabinet Government
(d) Union State Relations List-II (Source)
1. British Constitution
2. Canadian Constitution
3. Irish Constitution
4. U.S. Bill of Rights Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 4 2 3 1
(C) 4 1 3 2 (D) 4 3 1 2
Ans: (D)


108. Assertion (A): The Constitution of India has become the longest one. Reason (R): The chapter on Fundamental Rights has been borrowed from the model of American Constitution. Choose the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


109. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Directive Principles of State Policy
(b) Fundamental Rights
(c) Concurrent List for Union-State Relations
(d) India as a Union of States with greater powers to the Union List-II (Country from which it was derived)
1. Australia
2. Canada
3. Ireland
4. United Kingdom
5. United States of America Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 4 1 2 (B) 3 5 2 1
(C) 5 4 2 1 (D) 3 5 1 2
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Constitutional Development of India MCQ PDF

Next Story

Articles and Schedules in the Constitution of India MCQ

Latest from Blog