Fundamental Duties related indian polity mcq pdf

Fundamental Duties related indian polity mcq pdf

461. With reference to the Constitution of India, consider the following.
1. Fundamental Rights
2. Fundamental Duties
3. Directive Principles of State Policy Which of the above provisions of the Constitution of India fulfilled the National Social Assistance Programme launched by the Government of India?
(A) Only 1 (B) Only 3
(C) Only 1 and 3 (D) All 1, 2 and 3
Ans: (B)


462. The provisions relating to Fundamental Duties in the Constitution of India were added on the recommendation of
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Iyengar Committee
(C) Swaran Singh Committee
(D) Thakkar Commission
Ans: (C)


463. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R). Assertion (A): MGNREGA is providing employment to atleast one member of the eligible household for a minimum period of 100 days in a year. Reason (R): Right to employment is enumerated in Part III of the Constitution. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


464. The Fundamental Duty to uphold and protect the Sovereignty, Unity and Integrity of India is mentioned at number
(A) Four (B) One
(C) Two (D) Three
Ans: (D)


465. When were the Fundamental Duties incorporated in the Constitution?
(A) 1976 (B) 1979
(C) 1975 (D) 1978
Ans: (A)


466. The Fundamental Duties are mentioned in which of the following part of the Constitution of India?
(A) Part III (B) Part IV
(C) Part IVA (D) Part VI
Ans: (C)


467. Under which Articles of Indian Constitution, provision for Fundamental Duties has been made by the 42nd Constitutional Amendment Act?
(A) Article 50 (B) Article 51A
(C) Article 52 (D) Article 53
Ans: (B)


468. Which Amendment Act included the Fundamental Duties of citizens in the Indian Constitution?
(A) 42nd Amendment Act
(B) 56th Amendment Act
(C) 73rd Amendment Act
(D) 98th Amendment Act
Ans: (A)


469. By which Constitutional Amendment, ten Fundamental Duties were added in the Constitution for Indian citizens?
(A) 24th (B) 38th
(C) 44th (D) 42nd
Ans: (D)


470. The 42nd Amendment Act
(1976) has incorporated into the Constitution of India a new chapter on
(A) Administration of Union Territories
(B) Formation of Inter-State Councils
(C) Fundamental Duties
(D) None of the above
Ans: (C)


471. The 10 commandments, which were added by 42nd Amendment Act in Constitution of India, are called as
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Panchayati Raj Principles
(D) Directive Principles of State Policy
Ans: (B)


472. Which of the following statements regarding Fundamental Duties is not true?
(A) They can be enforced by writs
(B) They can be promoted only by constitutional methods
(C) They can be used for interpreting ambiguous statutes
(D) The performance of any particular duty comes within the sphere of constitutional law which court has to decide
Ans: (A)


473. In which year Fundamental Duties of Citizens were introduced by 42nd Amendment?
(A) 1976 (B) 1975
(C) 1978 (D) 1980
Ans: (A)


474. The Fundamental Duties of a citizen do not include duty
(A) To protect and improve the natural environment
(B) To cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom
(C) To strive towards abolition of untouchability
(D) To develop scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
Ans: (C)


475. Which one of the following is a Fundamental Duty in India?
(A) Separation of judiciary from executive
(B) To value and preserve the rich heritage of our composite culture
(C) Free and compulsory education
(D) Abolition of Untouchability
Ans: (B)


476. Protection of which one of the following is a Fundamental Duty of an Indian citizen?
(A) Village Panchayat
(B) National Flag
(C) Scheduled Castes/Scheduled Tribes
(D) Wildlife
Ans: (D)


477. Which one of the following is not a part of Fundamental Duties under Indian Constitution?
(A) To defend the country and render national service
(B) To value and preserve the rich heritage of our composite culture
(C) To help in organizing Village Panchayats
(D) To safeguard public property and to abjure violence
Ans: (C)


478. Which one of the following is incorrect?
(A) Fundamental Duties are the part of the Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties are not a part of Fundamental Rights
(C) Fundamental Duties are enumerated in Part IVA of the Indian Constitution
(D) Article 51A explains the duties of every citizen of India
Ans: (A)


479. “It shall be the duty of every citizen of India to protect and improve the natural environment”. The above statement refers to which of the following Articles of the Constitution of India?
(A) Article 21
(B) Article 48A
(C) Article 51A
(D) Article 56
Ans: (C)


480. How many Fundamental Duties are there in the Indian Constitution?
(A) Nine (B) Eleven
(C) Twelve (D) Twenty
Ans: (B)


481. Which one of the following is not a Fundamental Duty?
(A) To respect the National Anthem
(B) To safeguard public property
(C) To protect monuments and places of public importance
(D) To protect and improve the natural environment
Ans: (C)


482. Under the Constitution of India, which one of the following is not a Fundamental Duty?
(A) To vote in public elections
(B) To develop scientific temper
(C) To safeguard public property
(D) To abide by the Constitution and respect its ideals
Ans: (A)


483. Which one of the following is not provided in Part IV A (Fundamental Duties) of the Indian Constitution?
(A) To respect the National Flag
(B) To promote spirit of brotherhood amongst all people of India
(C) To respect our parents and teachers
(D) To preserve the rich heritage of our composite culture
Ans: (C)


484. Which one of the following is not correctly matched? Parts of the Subject Constitution
(A) Part II – Citizenship
(B) Part III – Fundamental Rights
(C) Part IV – Directive Principles of State Policy
(D) Part V – Fundamental Duties
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Directive Principles of State Policy related mcq pdf

Next Story

The President related mcq pdf download

Latest from Blog