Fundamental Rights related mcq pdf

Fundamental Rights related mcq pdf

316. ‘Fundamental Rights’ are
(A) Justifiable
(B) Non-justifiable
(C) Flexible
(D) Rigid
Ans: (A)


317. Which of the following is given the power to enforce the Fundamental Rights by the Constitution?
(A) All Courts in India
(B) The Parliament
(C) The President
(D) The Supreme Court and High Courts
Ans: (D)


318. Which one of the following statements is correct?
(A) Rights are claims of the State against the citizens
(B) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a state
(C) Rights are claims of the citizens against the State
(D) Rights are privileges of a few citizens against the many
Ans: (C)


319. Which of the following is correct?
(A) The Nehru Report (1928) had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the Constitution of India
(B) The Government of India Act, 1935 referred to Fundamental Rights
(C) The August Offer, 1940, included the Fundamental Rights
(D) The Cripps Mission 1942 referred to Fundamental Rights
Ans: (A)


320. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?
(A) Rights are correlative with Duties
(B) Rights are personal and hence independent of society and Duties
(C) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen
(D) Duties, not Rights, are important for the stability of the State
Ans: (A)


321. Fundamental Rights
(A) Cannot be suspended
(B) Can be suspended by order of Prime Minister
(C) May be suspended on the will of President
(D) May be suspended during Emergency
Ans: (D)


322. Under which of the following articles, the Indian Constitution Guarantees Fundamental Rights to the citizens?
(A) Articles 12 to 35
(B) Only Articles 12 to 30
(C) Only Articles 15 to 35
(D) Only Articles 14 to 32
Ans: (A)


323. Under which Article of the Constitution of India, Fundamental Rights have been provided to citizens?
(A) Articles 112 to 115
(B) Article 12 to 35
(C) Articles 222 to 235
(D) None of the above
Ans: (B)


324. Under which article of the Constitution reservations in admission to educational institutions, including private and unaided, to OBCs/ST/ SC is made?
(A) Article 15(4) (B) Article 15(5)
(C) Article 16(4) (D) Article 16(5)
Ans: (B)


325. Which one of the following Articles of the Indian Constitution puts an absolute limitation on the legislative power?
(A) Article 14 (B) Article 15
(C) Article 16 (D) Article 17
Ans: (A)


326. The main object of Article 13 of the Indian Constitution is to secure the Paramountcy of the Constitution regarding.
(A) Directive Principles of State Policy
(B) Fundamental Rights
(C) Fundamental Duties
(D) All of the above
Ans: (B)


327. Which Article of the Constitution gives precedence to Constitutional provisions over the laws made by the Union Parliament/State Legislatures?
(A) 13 (B) 32
(C) 245 (D) 326
Ans: (A)


328. In the Indian Constitution of the ‘Right to Freedom’ is granted by four Articles which are
(A) Article – 19 to Article – 22
(B) Article – 16 to Article – 19
(C) Article – 17 to Article – 20
(D) Article – 18 to Article – 21
Ans: (A)


329. Which one of the following Articles of the Indian Constitution belongs to a different category?
(A) Article 14 (B) Article 15
(C) Article 16 (D) Article 19
Ans: (D)


330. Prohibition of discrimination on the ground of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Right classifiable under
(A) The Right to Freedom of Religion
(B) The Right against Exploitation
(C) The Cultural and Educational Rights
(D) The Right to Equality
Ans: (D)


331. Which of the following enabled the Supreme Court of India to deduce a fundamental right to equal pay for equal work?
(A) The word ‘socialist’ used in the Preamble to the Constitution
(B) (A) read with Article 14 of the Constitution
(C) (A) read with Article 16 of the Constitution
(D) (A), (B) and (C) all read together
Ans: (D)


332. Which one of the following is not included in the fundamental right to equality as enshrined in the Indian Constitution?
(A) Equality before law
(B) Social equality
(C) Equal opportunity
(D) Economic equality
Ans: (D)


333. In the Indian Constitution, the right to equality is granted by five Articles. They are
(A) Article 16 to Article 20
(B) Article 15 to Article 19
(C) Article 14 to Article 18
(D) Article 13 to Article 17
Ans: (C)


334. Child Rights are protected in Article …… of ICCPR.
(A) 35 (B) 24
(C) 21 (D) 23
Ans: (B)


335. Which one of the following Articles of the Constitution deals with the fundamental rights related to the exploitation of children?
(A) 17 (B) 19
(C) 24 (D) 25
Ans: (C)


336. Which Article of the Indian Constitution eradicates untouchability and prohibits its practice in any form?
(A) Article 16 (B) Article 17
(C) Article 18 (D) Article 15
Ans: (B)


337. Eradication of all types of social discrimination comes under which generation of Human Rights?
(A) First generation
(B) Second generation
(C) Third generation
(D) Fourth generation
Ans: (B)


338. A court can presume that any act constituting offence was committed on the ground of ‘untouchability’ – if such offence is committed in relation to
(A) A member of Scheduled Castes
(B) A member of Scheduled Tribes
(C) A member of any community
(D) None of the above
Ans: (A)


339. Article 17 of the Indian Constitution deals with
(A) Education
(B) Health
(C) Abolition of untouchability
(D) Food guarantee
Ans: (C)


340. Which Article of the Constitution of India is related with Freedom of the Press?
(A) Article 19 (B) Article 20
(C) Article 21 (D) Article 22
Ans: (A)


341. Which one of the following fundamental rights was amended as a result of the decision of the Supreme Court of India in ‘State of Madras Vs. Champakam Dorairajan’ case
(A) Right to equality before law
(B) Right against discrimination
(C) Right against untouchability
(D) Right to freedom of speech and expression
Ans: (B)


342. Indian Constitution does not give right to freedom of the Press, but it is included in
(A) Article 19(1)(a)
(B) Article 19(1)(b)
(C) Article 19(1)(c)
(D) Article 19(1)(d)
Ans: (A)


343. Under which Article Scheduled Castes and Scheduled Tribes have been granted fundamental, socioeconomic, political and cultural rights?
(A) Article 20 (B) Article 19
(C) Article 18 (D) Article 17
Ans: (D)


344. Freedom of News Papers in India
(A) Specially provided by Article 19(1)(a)
(B) Is secured under Article 19(1)
(b)
(C) Secured by Article 361-A
(D) Has origin by the enforcement of Rule of law
Ans: (A)


345. In which Article the Fundamental Rights to Freedom of Speech and Expression is provided in the Constitution of India?
(A) Article 14 (B) Article 19
(C) Article 21 (D) Article 22
Ans: (B)


346. By which of the following grounds, a citizen’s freedom of expression may not be subjected to restriction?
(A) Sovereignty of India
(B) Public order
(C) Contempt of Court
(D) Unbecoming criticism
Ans: (D)


347. As a part of the Right to Freedom, which one of the following does not form part of ‘Freedom to Assemble Peaceably and Without Arms’?
(A) Gherao officials not performing their duties
(B) Peaceful assembly
(C) People who assemble should not bear arms
(D) State can make a law imposing reasonable restrictions on the exercise of this Right
Ans: (A)


348. Which Article of the Indian Constitution protects person’s right to travel abroad?
(A) 14
(B) 19
(C) 21
(D) None of the above
Ans: (C)


349. Which Article of the Constitution of Indian Republic relates to the Protection of ‘Life and Personal Liberty’?
(A) Article 19 (B) Article 21
(C) Article 20 (D) Article 22
Ans: (B)


350. Which one of the following does not fall within the purview of article 21 of the Constitution?
(A) Medical aid to injured by a doctor
(B) Sexual Harassment of Women at work place
(C) Pollution of the quality of water
(D) Capital punishment
Ans: (D)


351. Which one of the following rights is available under Article 19(1)(d) read with Article 21?
(A) Right to travel abroad
(B) Right to shelter
(C) Right to privacy
(D) Right to information
Ans: (C)


352. Under which Article of Indian Constitution wearing of ‘Kripans’ by Sikh is deemed as a right to freedom of religion?
(A) Article 24 (B) Article 25
(C) Article 26 (D) Article 27
Ans: (B)


353. According to Article 25 of the Constitution ‘Right to Freedom of Religion’ is not subjected to
(A) Public Order (B) Health
(C) Morality (D) Humanism
Ans: (D)


354. Which one of the following is not properly matched?
(A) Article 23 – Prohibition of traffic in human and forced labour
(B) Article 24 – Prohibition of employment of children in factories
(C) Article 26 – Freedom to manage religious affairs
(D) Article 29 – Freedom of establishment and administration of educational institutions by minorities
Ans: (D)


355. Article 25 of the Indian Constitution refers to
(A) Right to Equality
(B) Right to Property
(C) Freedom of Religion
(D) Protection of Minorities
Ans: (C)


356. Which Article of the Constitution protects the ‘Right of minorities to establish and administer educational institutions of their choice’?
(A) 19 (B) 26
(C) 29 (D) 30
Ans: (D)


357. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Prohibition of traffic in human beings and forced labour – Article 23
(B) Protection of interests of minorities – Article 29
(C) Right to constitutional remedies – Article 32
(D) Right of minorities to establish and administer educational institutions – Article 31
Ans: (D)


358. Which one of the following statements is not correct?
(A) K.M. Munshi was one of the members of the drafting committee of the Constitution
(B) The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly
(C) The Pachayati Raj was recommended by Balwant Rai Mehta Committee Report-1957
(D) The President of India is the Guardian of Fundamental Rights under the Constitution
Ans: (D)


359. Which of the following rights can be enforced under Article 32 of the Indian Constitution?
(A) Constitutional Rights
(B) Fundamental Rights
(C) Statutory Rights
(D) All of the above
Ans: (B)


360. Under the Indian Constitution who amongst the following is considered to be the guardian of the fundamental rights?
(A) Parliament
(B) President
(C) Judiciary
(D) Prime Minister
Ans: (C)


361. Under the Indian Constitution who is the guardian of the fundamental rights?
(A) Parliament
(B) President
(C) Supreme Court
(D) Cabinet
Ans: (C)


362. Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘Heart and Soul of the Constitution’?
(A) Right to Freedom of Religion
(B) Right to Property
(C) Right to Equality
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans: (D)


363. Which one of the following is regarded as the protector of fundamental rights of citizens and Guardian of the Constitution of India?
(A) The Parliament
(B) The Attorney General
(C) The Supreme Court
(D) The President
Ans: (C)


364. Which one of the following writs can be issued by a High Court to secure the liberty of the individual?
(A) Mandamus
(B) Quo-warranto
(C) Habeas Corpus
(D) Prohibition
Ans: (C)


365. Which one of the following Articles was termed as the ‘Heart and Soul of the Constitution’ by Dr. B.R. Ambedkar?
(A) Article 14 (B) Article 25
(C) Article 29 (D) Article 32
Ans: (D)


366. The Supreme Court of India has propounded the ‘Doctrine of Basic Structure’ of the Constitution in which of the following cases?
(A) Golaknath Vs. Punjab State
(B) Sajjan Singh Vs. Rajasthan State
(C) Keshvanand Bharti Vs. Kerala State
(D) Shankari Prasad Vs. Indian Union
Ans: (C)


367. By which of the following case Parliament got the right to amend Fundamental Rights?
(A) Keshvanand Bharti Case
(B) Rajnarayan Vs. Indira Gandhi Case
(C) Golaknath’s Case
(D) Sajjan Singh Case
Ans: (A)


368. By which of the following Right to Property has been omitted?
(A) 40th Amendment of Constitution
(B) 42nd Amendment of Constitution
(C) 44th Amendment of Constitution
(D) 46th Amendment of Constitution
Ans: (C)


369. Right to Property is a
(A) Fundamental Right
(B) Natural Right
(C) Statutory Right
(D) Legal Right
Ans: (D)


370. By which amendment the Right to Property was abolished?
(A) 24th
(B) 44th
(C) 25th
(D) 42nd
Ans: (B)


371. When was the Fundamental Right to property abolished?
(A) In 1978, by 44th Constitutional Amendment
(B) In 1982, by 46th Constitutional Amendment
(C) In 1973, by 31st Constitutional Amendment
(D) None of the above
Ans: (A)


372. Right to property according to the Constitution of India is a
(A) Fundamental Right
(B) Directive Principle
(C) Legal Right
(D) Social Right
Ans: (C)


373. The 44th amendment to the Constitution of India removed the following right from the category of Fundamental Rights.
(A) Freedom of Speech
(B) Constitutional Remedies
(C) Property
(D) Freedom of Religion
Ans: (C)


374. Which one of the following is not among the six fundamental rights provided by the Constitution of India?
(A) Right to Equality
(B) Right to Protest
(C) Right Against Exploitation
(D) Right to Freedom of Religion
Ans: (B)


375. The ‘Right to Property’ was deleted from the list of fundamental rights guaranteed to the citizens of India by
(A) Forty-second Amendment
(B) Forty-third Amendment
(C) Forty-fourth Amendment
(D) Forty-fifth Amendment
Ans: (C)


376. Indian Constitution does not grant which of the following rights?
(A) Right of Equal Shelter
(B) Right to Equality
(C) Right to Freedom of Religion
(D) Right to Liberty
Ans: (A)


377. Which one of the following is not a fundamental right?
(A) Right to Freedom
(B) Right to Equality
(C) Right to Property
(D) Right Against Exploitation
Ans: (C)


378. Which of the following is not a fundamental right granted by the Indian Constitution to the citizens?
(A) Right to Settle in any part of the Country
(B) Right to Gender Equality
(C) Right to Information
(D) Right Against Exploitation
Ans: (C)


379. The ‘Right to Equality’ is granted by 5 Articles in the Indian Constitution. These are
(A) Article 13-17 (B) Article 14-18
(C) Article 15-19 (D) Article 16-20
Ans: (B)


380. A British citizen staying in India cannot claim right to
(A) Freedom of Trade and Profession
(B) Equality before the Law
(C) Protection of Life and Personal Liberty
(D) Freedom of Religion
Ans: (A)


381. Which one of the following rights is available to all persons under the Indian Constitution?
(A) Right to Equal Protection of the Law
(B) Right Against Discrimination
(C) Right to Liberty
(D) Cultural and Educational Rights
Ans: (A)


382. Which of the following fundamental rights is not available to foreign citizens?
(A) Equality Before Law
(B) Right of Freedom of Expression
(C) Right of Freedom of Life and Body
(D) Right Against Exploitation
Ans: (B)


383. The Supreme Court has held that hoisting the National Flag atop the private buildings is a fundamental right of every citizen under
(A) Article 14 of the Constitution
(B) Article 19(1)(a) of the Constitution
(C) Article 21 of the Constitution
(D) Article 25 of the Constitution
Ans: (B)


384. Which of the following rights conferred by the Constitution of India is also available to noncitizens?
(A) Right to Constitutional Remedies
(B) Freedom of Speech
(C) Freedom to Move and Settle in any Part of the Country
(D) Freedom to Acquire Property
Ans: (A)


385. Which one of the following Articles of the Constitution of India is related to equality before law?
(A) Article 16 (B) Article 15
(C) Article 14 (D) Article 13
Ans: (C)


386. Which of the following Articles of the Indian Constitution guarantees equality of opportunity to all citizens of India in matters relating to public employment?
(A) Article 15
(B) Article 16(1) and 16(2)
(C) Article 16(3)
(D) Article 16(3), (4) and (5)
Ans: (B)


387. Which of the following Article/ Articles read with the word ‘Socialist’ used in the Preamble of the Indian Constitution enabled the Supreme Court to deduce a fundamental right to Equal Pay for Equal Work?
(A) Article 14
(B) Articles 14 and 15
(C) Articles 14, 15 and 16
(D) Articles 14 and 16
Ans: (D)


388. The Constitution of India recognizes
(A) Only religious minorities
(B) Only linguistic minorities
(C) Religious and linguistic minorities
(D) Religious, linguistic and ethnic minorities
Ans: (C)


389. The provisions of reservation of O.B.C. is made in the Constitution under which Articles?
(A) Articles 13(II) & 14
(B) Articles 14 & 15
(C) Articles 15(IV) & 16(IV)
(D) Articles 17 & 18
Ans: (C)


390. When was the Right to Education added through the amendment in the Constitution of India?
(A) 1st April, 2010
(B) 1st August, 2010
(C) 1st October, 2010
(D) 1st December, 2010
Ans: (A)


391. Right to education to all children between the age group of 6 to 14 years is
(A) Included in the Directive Principles of State Policy
(B) A Fundamental Right
(C) A Statutory Right
(D) None of the above
Ans: (B)


392. Which one of the following rights cannot be suspended or restricted even during National Emergency?
(A) Right to reside and settle in any part of the country
(B) Right to life and personal liberty
(C) Right to move freely throughout the territory of India
(D) Right to carry on any profession or business
Ans: (B)


393. Which one of the following is a human right as well as a fundamental right under the Constitution of India?
(A) Right to Information
(B) Right to Work
(C) Right to Education
(D) Right to Housing
Ans: (C)


394. An accused of any offence cannot be compelled to be a witness against himself, which Article of Indian Constitution provides for this?
(A) Article 20(3) (B) Article 21
(C) Article 22 (D) Article 74
Ans: (A)


395. The word ‘Hindu’ in Article 25 of the Constitution of India does not include
(A) Buddhists (B) Jains
(C) Parsis (D) Sikhs
Ans: (C)


396. “No person shall be prosecuted and punished for the same offence more than once”. Under which Article, the above preservation of conviction for crime is given?
(A) Article 19 (B) Article 20
(C) Article 21 (D) Article 22
Ans: (B)


397. Which Article of the Constitution provides protection to the accused regarding conviction from doublebar and self-incrimination?
(A) Article 19 (B) Article 22
(C) Article 21 (D) Article 20
Ans: (D)


398. Which Article gives safeguard to the Fundamental Rights of arrested person?
(A) Article 15 (B) Article 17
(C) Article 21 (D) Article 22
Ans: (D)


399. In which Article of Indian Constitution Doctrine of Due Process of Law is included?
(A) 11 (B) 16
(C) 21 (D) 26
Ans: (C)


400. Which one of the following writs is regarded as the greatest safeguard for the liberty of a person?
(A) Mandamus
(B) Habeas Corpus
(C) Certiorari
(D) Prohibition
Ans: (B)


401. Under the Preventive Detention Act, a person can be arrested without trial for
(A) 1 month (B) 3 months
(C) 6 months (D) 9 months
Ans: (B)


402. The child labour was prohibited in hazardous employment by
(A) Indian Constitution
(B) The judgement of Supreme Court on December 10, 1996
(C) United Nations Charter
(D) All of the above
Ans: (D)


403. Bonded Labour was abolished in India, by an Act of Parliament enacted in the year
(A) 1971 (B) 1976
(C) 1979 (D) 1981
Ans: (B)


404. Consider the following statements about the Fundamental Rights in India.
1. They are a guarantee against state action.
2. They are enumerated in Part III of the Constitution.
3. They ensure social, economic and political justice.
4. They are unlike Bill of Rights in the U.S.A. Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1, 3 and 4 are correct
(D) 2, 3 and 4 are correct
Ans: (A)


405. …….. without duties are like men without shadows.
(A) Belief (B) Rights
(C) Moral (D) Work
Ans: (B)


406. Prohibition and abolishment of untouchability may be achieved by
1. Making laws
2. Improving Education
3. Public Awareness
4. Providing Jobs/Services Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 2 (D) 2 and 4
Ans: (A)


407. The Right to Equality is given by
1. Article 13 2. Article 14
3. Article 15 4. Article 16 Use the code given below to choose the correct answer. Code
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All of these
Ans: (C)


408. The provision of ‘Right to Freedom of Religion’ includes
1. Freedom of propagation of religion
2. Right to wear and carry ‘Kripans’ by Sikhs
3. State’s right to make laws for social reforms
4. Right to conversion of religion of people by religious bodies Choose the correct answer from given code. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 3 and 4 (D) All of these
Ans: (A)


409. Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India?
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Abolition of untouchability
3. Protection of the interests of minorities
4. Prohibition of employment of children in factories and mines Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1, 2 and 4
(B) Only 2, 3 and 4
(C) Only 1 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


410. Choose the fundamental rights available to Indian Citizen but not to aliens.
1. Freedom of Speech and Expression
2. Equality Before the Law
3. Right to Minorities
4. Protection of Life and Liberty
(A) 1 and 3 (B) 1 and 4
(C) 2 and 4 (D) 2 and 3
Ans: (A)


411. Consider the following statements.
1. Article 301 is related to Right to Property.
2. Right to Property is a statutory right but not a Fundamental Right.
3. Article 300-A was inserted in Indian Constitution by 44th Amendment during the period of Congress Government. Which of aforesaid statement is/are correct?
(A) Only 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


412. Consider the following statements. No one can be compelled to sing the National Anthem since
1. It will be violation of the Right to Freedom of Speech and Expression.
2. It will be violation of the Right to Freedom of Conscience and Practice and Propagation of Religion.
3. There is no legal provision obliging anyone to sing the National Anthem. In these statements
(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1, 2 and 3 are correct
(D) None is correct
Ans: (C)


413. Which of the following has been recognized as a fundamental rights by the Supreme Court of India?
1. Right to Shelter
2. Right to Travel Abroad
3. Right to Equal Pay for Equal Work Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (A)


414. In India, if a religious sect/ community is given the status of a national minority, what special advantages is it entitled to
1. It can establish and administer exclusive educational institutions.
2. The President of India automatically nominates a representative of the community to Lok Sabha.
3. It can derive benefits from the Prime Minister’s 15-Point Programme. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


415. Which of the following rights are not available to all persons in India?
1. Equality Before the Law
2. Right Against Discrimination
3. Freedom to Move Freely throughout the Country
4. Right to Contest Election Select your answer by using the code given below. Code
(A) 1, 3 and 4
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans: (D)


416. Consider the following statements. Assertion (A): Dr. Ambedkar had described Article 32 of the Constitution as the very soul of it. Reason (R): Article 32 provides an effective remedy against the violation of fundamental rights. Select the correct answer using the codes given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


417. Assertion (A): The State can treat unequal differently with the objective of creating a level playing field in the social, economic and political spheres. Reason (R): Among equals the law should be equal and equally administered. In the context of above statements select the correct answer.
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are true, but
(R) is the correct explanation of
(A)
Ans: (D)


418. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Fundamental Duties
(b) Parliament can amend Fundamental Rights
(c) Doctrine of Basic Structure
(d) Prohibition of Trafficking in Human Beings List-II
1. Minerva Mills Case
2. Article 23 of the Constitution
3. 42nd Amendment of the Constitution
4. Keshvanand Bharti Case Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2 (B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3 (D) 1 2 3 4
Ans: (A)


419. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Article of Indian Constitution)
(a) Article 16(2)
(b) Article 29(2)
(c) Article 30(1)
(d) Article 31(1) List-II (Provisions)
1. No person shall be deprived of his property save by the authority of law.
2. No person can be discriminated against in the matter of public appointment on the ground of race, religion or caste.
3. All minorities whether based on religion or language shall have right to establish and administer educational institutions of their choice.
4. No citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by the State, or receiving State aid, on the grounds of religion, race, caste, language or any of them. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1 (B) 3 1 2 4
(C) 2 1 3 4 (D) 2 4 2 1
Ans: (A)


420. Assertion (A): The state shall provide free and compulsory education to all children of the age group of six to fourteen years. Reason (R): In a democratic society, right to education is indispensable in the interpretation of the right to development as a human right. In the context of above statements select the correct answer. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


421. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I
(a) Abolition of Titles
(b) Freedom to manage Religious Affairs
(c) Protection of Language of Minorities
(d) Right to Education List-II
1. Article 29 2. Article 21-A
3. Article 18 4. Article 26 Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4 (B) 4 3 2 1
(C) 2 3 4 1 (D) 3 4 1 2
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Citizenship related short questions pdf

Next Story

Directive Principles of State Policy related mcq pdf

Latest from Blog