Ganges Drainage System related gk mcq pdf

Ganges Drainage System related gk mcq pdf

343. River Ganga, after entering Bangladesh is known by which of the following names?
(A) Lohit
(B) Padma
(C) Kaliganga
(D) Nabaganga
Ans: (B)


344. The Ganga river is example of
(A) The Antecedent Drainage
(B) Consequent Drainage System
(C) Superimposed Drainage System
(D) Subsequent Drainage System
Ans: (A)


345. Sunderban Delta is formed by the rivers
(A) Ganga and Brahmaputra
(B) Ganga and Jhelam
(C) Sindhu and Jhelam
(D) Ganga and Sindhu
Ans: (A)


346. The depth of Gangetic alluvial soil below the land surface is about
(A) 6000 metre (B) 600 metre
(C) 800 metre (D) 100 metre
Ans: (A)


347. In Bangladesh River Ganges is known as
(A) Meghana (B) Padma
(C) Bhagirathi (D) Mahaganga
Ans: (B)


348. With which drainage system or main river is Mandakini associated?
(A) Alaknanda
(B) Bhagirathi
(C) Yamuna
(D) Dhauli Ganga
Ans: (A)


349. Which of the following is the place of confluence of the Alaknanda and the Bhagirathi?
(A) Vishnu Prayag
(B) Karna Prayag
(C) Rudra Prayag
(D) Dev Prayag
Ans: (D)


350. Along which of the following river’s bank, famous temple of Badrinath is located?
(A) Alaknanda
(B) Bhagirathi
(C) Mandakini
(D) Ganga
Ans: (A)


351. Name the river which flows between Kedarnath and Rudra Prayag.
(A) Bhagirathi
(B) Alaknanda
(C) Saryu
(D) Mandakini
Ans: (D)


352. The Bhagirathi river originates from
(A) Gomukh
(B) Gangotri
(C) Tapovan
(D) Vishnu Prayag
Ans: (A)


353. The longest flowing river in India is
(A) Mahaadi
(B) Godawari
(C) Ganga
(D) Narmada
Ans: (C)


354. Which one of the following rivers is not a tributary of Yamuna?
(A) Betwa
(B) Chambal
(C) Ken
(D) Ram Ganga
Ans: (D)


355. Identify the only tributary of River Ganges which rises in the plains.
(A) Son
(B) Sharda or Saryu
(C) Gomti
(D) Ram Ganga
Ans: (C)


356. Which of the following rivers does not fall into river Yamuna?
(A) Ken
(B) Betwa
(C) Son
(D) Chambal
Ans: (C)


357. The river Yamuna originates from
(A) Chaukhamba
(B) Bandar Poonch
(C) Nanda Devi
(D) Neelkanth
Ans: (B)


358. Which of the following tributaries of the Ganga system flows Northwards?
(A) Kosi
(B) Ghaghra
(C) Son
(D) Gandak
Ans: (C)


359. Betwa river joins the
(A) Ganga
(B) Yamuna
(C) Brahamaputra
(D) Son
Ans: (B)


360. Which range acts as a water divide between Yamuna and Son?
(A) Bhander
(B) Kaimur
(C) Maikal
(D) Mukundwara
Ans: (B)


361. Which river among the following does not join the Ganga river from left?
(A) Gomti
(B) Ghaghra
(C) Kosi
(D) Son
Ans: (D)


362. Examine the following statements and select the correct answer by using code given below.
1. Devprayag is located at the confluence of the Bhagirathi and Alaknanda rivers.
2. Rudraprayag is located at the confluence of the Mandakini and Alaknanda rivers.
3. Alaknanda flows from Badrinath.
4. Kedarnath is considered as biggest seat established by Adi Shankaracharya. Code
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (A)


363. Assertion (A): The Ganga is a highly polluted river. Reason (R): The holier the river, the more polluted it is. Select the correct answer from the following code.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


364. Assertion (A): Yamuna becomes a dead river between Delhi and Agra most of the year. Reason (R): Yamuna is a nonperennial river. Select the correct answer from the code given below.
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


365. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists. List-I (Place)
(a) Rudraprayag
(b) Karnaprayag
(c) Devprayag List-II (Confluence of Rivers)
1. Bhagirathi – Alaknanda
2. Mandakini – Alaknanda
3. Alaknanda – Pindar Code
(a) (b) (c)
(A) 1 3 2 (B) 2 3 1
(C) 3 2 1 (D) 2 1 3
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

indian Languages related gk mcq pdf download

Next Story

Brahmaputra Drainage System related gk mcq pdf download

Latest from Blog