General science multiple choice questions answer pdf Test No – 5

12 mins read

General science multiple choice questions answer pdf Test No – 5

Welcome to digital odisha , here we discuss some important multiple choice questions answer which help to your all odisha competitive exam. here we provide also its pdf . 

Science Objective Questions Answer pdf 

201. A metal which is mixed with iron to prepare stainless steel is
(a) Chromium
(b) Nickel
(c) Aluminium
(d) Zinc

Ans – A

202. The combination which gives the most nutritious food is
(a) Bajra, pulse, rice, green vegetables
(b) Milk, pulse, egg, green vegetables
(c) Milk, rice, fruit, green vegetables, pulse, sugar
(d) Sugar, pulse, bread, egg

Ans – C

203.The material which is mostly used in nuclear power plants is
(a) Plutonium
(b) Thorium
(c) Uranium-235
(d) Radium

Ans – C

204. When the water on the surface of a lake starts freezing, the temperature of water below on the surface is
(a) 0°C
(b) 6°C
(c) 4°C
(d) 2°C

Ans – C

205. ‘Acupuncture’ is
(a) A method of puncturing tyres and tubes
(b) A type of medical treatment practised in China
(c) A science of causation
(d) None of these

Ans – B

206. Which one of the following is a metal ?
(a) Mercury
(b) Iodine
(c) Diamond
(d) Chlorine

Ans – A

207. Which one of the following groups contains mainly carbohydrates ?
(a) Sugar, honey, nuts, beans
(b) Starch, rice, fish, oil
(c) Sugar, honey, potato, starch
(d) Milk, rice, fruit, vegetables

Ans – C

208.Which disease is caused by a virus ?
(a) Ringworm
(b) Cholera
(c) Tuberculosis
(d) Smallpox

Ans – D

209. Which Alternate one of the current following has revolutionised the electronic industry?
(a) Alternate current
(b) Semi conductor
(c) Direct current
(d) Insulator

Ans – B

210. During thunderstorms, the lighting is seen first and the thunder is heard later on . this is because
(a) Light travels faster than sound
(b) Sound travels faster than light
(c) Light is produced first
(d) Sound becomes feeble due to storm

Ans – A

211. The swelling of a strained foot is reduced by soaking in hot water containing a large amount of common salt. This is because of a phenomenon called
(a) Plasmolysis
(b) Osmosis
(c) Electrolysis
(d) Synthesis

Ans – A

212. Which of the following factors is mostly responsible for the spoilage of the stored foodgrains ?
(a) Environmental humidity
(b) Moisture content of the grains
(c) Aeration of the grains
(d) Environmental temperature

Ans – A

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog