General Knowledge MCQ || GK Short Questions MCQ Part-1

General Knowledge MCQ 

(1)Offloading of government shares to private companies is known as______________.

(a)Investment

(b)Disinvestment

(c)Centralization

(d)Decentralization

Ans-b(Disinvestment)

 

(2)Which among the following comes under primary sector of Indian Economy?

(a)Sugar Industry

(b)Dairy

(c)Banking

(d)Transport of Goods

Ans-b(Dairy)

 

(3)What is moderate degree of controlled inflation called as? (a)Reflation

(b)Stagflation

(c)Hyper-inflation

(d)Disinflation

Ans-a(Reflation)

 

(4)What is the full form of ‘CARE’, the third credit rating agency in India?

(a)Credit Analysis and Rating Enterprise

(b)Credit Agency of Rating Equities

(c)Credit Agency of Rating Enterprise

(d)Credit Analysis and Research

Ans-d(Credit Analysis and Research)

 

(5)What is difference of Revenue expenditure and Revenue receipts called as?

(a)Revenue

(b)Total expenditure

(c)Revenue Deficit

(d)Total revenue

Ans-c(Revenue Deficit)

 

(6)What is the main objective of Marxism?

(a)Dictatorship

(b)Stateless society

(c)To establish strong centre

(d)Protection of weaker sections

Ans-b(Stateless society)

 

(7)In___________ government each adult citizen must have one vote and each vote must have one value.

(a)Democratic

(b)Autocratic

(c)Monarchic

(d)Authoritarian

Ans-a(Democratic)

 

(8)Who among the following gave the concept of ‘Distributive Justice’?

(a)Aristole

(b)Plate

(c)Hegel

(d)Ritchie

Ans-a(Aristole)

 

(9)Vice-President of India is also ex-officio chairman of________________.

(a)Lok Sabha

(b)Rajya Sabha

(c)Parliament

(d)Union Public Service Commission

Ans-b(Rajya Sabha)

 

(10)What are the maximum number of seats fixed for Rajya Sabha in India?

(a)245 seats

(b)252 seats

(c)260 seats

(d)250 seats

Ans-d(250 seats)

 

(11)Who appoints the Chief Minister of any of the state in India? (a)President of India

(b)Governor of the state

(c)Judge of High Court

(d)Attorney General of India

Ans-b(Governor of the state)

 

(12)High Court of Andaman and Nicobar Islands is located in which state of India?

 

(a)Tamil Nadu

(b)West Bengal

(c)Andhra Pradesh

(d)Karnataka

Ans-b(West Bengal)

 

(13)In how many ways Indian citizenship can be acquired?

 

(a)Three

(b)Four

(c)Five

(d)Six

Ans-c(Five)

 

(14)Which of the following Vedas is not a part of Vedatrayi?

 

(a)Rig Veda

(b)Yajur Veda

(c)Sama Veda

(d)Atharva Veda

Ans-d(Atharva Veda)

 

(15)Who among the following is known as ‘Bismarck of India’?

 

(a)Sardar Vallabhbhai Patel

b)Bhagat Singh

(c)Swami Vivekanand

(d)Lala Lajpat Rai

Ans-a(Sardar Vallabhbhai Patel)

 

(16)In Indus valley civilization, Lothal was famous for which of the following?

(a)The Rock cut architecture

(b)Dockyard

(c)Cotton cultivation

(d)Pottery

Ans-b(Dockyard)

 

(17)Who among the following built the Sanchi Stupa?

(a)Ashoka

(b)Gautam Buddha

(c)Cholas

(d)Pallavas

Ans-a(Ashoka)

 

(18)Lord Macaulay is generally associated for bringing________________in India.

(a)Unity in Army

(b)Economic reforms

(c)English Education

(d)Modern Technologies

Ans-c(English Education)

 

(19)Which of the following pair is INCORRECT?

(a)0° longitude – Prime Meridian

(b)0° longitude – Equator

(c)0° latitude – Equator

(d)23.5° North – Tropic of Cancer

Ans-b(0° longitude – Equator)

 

(20)What is an isthmus?

(a)A water body separating two land masses

(b)A narrow strip of land separating two water bodies

(c)Deep penetration of a water body in land

(d)None of these

Ans-b(A narrow strip of land separating two water bodies)

 

(21)’Red Indians’ are natives of which of the following country? (a)India

(b)Pakistan

(c)North America

(d)West Africa

Ans-c(North America)

 

(22)What is the time difference between Indian Standard Time [IST] and Greenwich Mean Time [GMT]?

(a)7 hours 30 minutes

(b)6 hours 30 minutes

(c)5 hours 30 minutes

(d)4 hours 30 minutes

Ans-c(5 hours 30 minutes)

 

(23)Which of the following is also known as ‘Doctor winds’?

  1. Foehn
  2. Harmattan

III. Chinook

(a)I and III

(b)Only II

(c)Only III

(d)I and II Both

Ans-b(Only II)

 

(24)Which of the following drug is used to get pain relief in muscles?

(a)Analgesics

(b)Antibiotic

(c)Antiseptics

(d)Antidotes

Ans-a(Analgesics)

 

(25)Which of the following protein is found in hair?

(a)Histone

(b)Keratin

(c)Elastin

(d)Actin

Ans-b(Keratin)

 

(26)Which among the following is an example of dicot seed? (a)Rice

(b)Wheat

(c)Pulses

(d)Maize

Ans-c(Pulses)

 

(27)Which liquid is contained inside the nucleus of a cell?

(a)Cytoplasm

(b)Protoplasm

(c)Nucleoplasm

(d)Nucleosome

Ans-c(Nucleoplasm)

 

(28)Which of the following is a communicable disease?

  1. Malaria
  2. Tuberculosis

III. Measles

(a)Only II

(b)Both I and III

(c)Both II and III

(d)Only III

Ans-c(Both II and III)

 

(29)The chicory powder which is mixed with coffee powder is obtained from which of the following part of plant?

(a)Stem

(b)Fruit

(c)Flower

(d)Root

Ans-d(Root)

 

(30)Match the following.

Quantity                  SI Unit

  1. Frequency a.Ohm
  2. Force b.Hertz
  3. Resistance c.Newton

(a)1 – b, 2 – c, 3 – a

(b)1 – a, 2 – c, 3 – b

(c)1 – c, 2 – b, 3 – a

(d)1 – b, 2 – a, 3 – c

Ans-a(1 – b, 2 – c, 3 – a)

 

(31)Energy in the foods can be measured in which units?

(a)Kelvin

(b)Joule

(c)Calorie

(d)Celsius

Ans-c(Calorie)

 

(32)Ability to distinguish two closely placed objects is______________.

(a)Resolving power

(b)Video power

(c)Distinguish power

(d)Magnifying power

Ans-a(Resolving power)

 

(33) _______________are used for communication in artificial satellites.

(a)Infrared waves

(b)Radio waves

(c)Ultraviolet (UV) rays

(d)Amplitude Modulation (A.M.) waves

Ans-b(Radio waves)

 

(34)Multicasting is______________.

(a)sending a frame to a group of stations

(b)sending a frame to a single station

(c)sending a frame to minimum 100 group of stations

(d)not sending a frame to any group of station

Ans-a(sending a frame to a group of stations)

 

(35)Which of the following pair is INCORRECT?

  1. Touch Pad – Locator device
  2. Microphone – Output device

III. Monitor – Output device

(a)I and II

(b)I and III

(c)Only II

(d)All options are correct.

Ans-c(Only II)

 

(36)Which among the following is used in fire extinguisher?

  1. Carbon dioxide
  2. Oxygen

III. Sulphur dioxide

(a)Only I

(b)Only II

(c)Only III

(d)All options are correct.

Ans-a(Only I)

 

(37)Which of the following is used as coolant in Atomic reactor?

(a)Water

(b)Uranium

(c)Graphite

(d)Boron

Ans-a(Water)

 

(38)Which of the following metal is the heaviest?

(a)Iron

(b)Silver

(c)Nickel

(d)Osmium

Ans-d(Osmium)

 

(39)Which of the following is an example of sublimation?

  1. Dry ice
  2. Camphor

III. Ice

(a)I and II

(b)I, II and III

(c)Only I

(d)Only II

Ans-a(I and II)

 

(40)Which of the following is an artificial ecosystem?

(a)Aquarium

(b)Zoo

(c)Sanctuary

(d)National Park

Ans-a(Aquarium)

 

(41)Which of the following primarily causes Mercury Pollution?

(a)CFL Lamp

(b)Automobile Battery

(c)Polymer

(d)Diesel Engine

Ans-a(CFL Lamp)

 

(42)Dodo is a bird categorized under_________.

(a)Extinct

(b)Endangered

(c)Critically endangered

(d)Rare

Ans-a(Extinct)

 

(43)The first UDAN flight under ‘Regional Connectivity Scheme’ was flagged off between which of the following two cities?

(a)Guntoor-Chennai

(b)Shimla-Hyderabad

(c)Nanded-Mumbai

(d)Kadapa-Chennai

Ans-b(Shimla-Hyderabad)

 

(44)Who invented electric motor?

(a)Michael Faraday

(b)Guglielmo Marconi

(c)James Watt

(d)Isaac Newton

Ans-a(Michael Faraday)

 

(45)Winter Olympics 2018 will be hosted by which country? (a)Japan

(b)Vietnam

(c)China

(d)South Korea

Ans-d(South Korea)

 

(46)Match the following.

Monument                                     Country

  1. Great Pyramid of Giza a. Mexico
  2. Great wall of china b. Italy
  3. Colosseum c. Egypt
  4. Chichen Itza d. China

(a)1-b, 2-d, 3-a, 4-c

(b)1-c, 2-d, 3-b, 4-a

(c)1-a, 2-d, 3-b, 4-c

(d)1-b, 2-a, 3-d, 4-c

Ans-b(1-c, 2-d, 3-b, 4-a)

 

(47)Who among the following is a recipient of Nobel Prize 2016 in the field of Physiology or medicine?

(a)Bengt Holnstrom

(b)Bob Dyla

(c)Yoshinori Ohsumi

(d)Juan Mannuel Santos

Ans-c(Yoshinori Ohsumi)

 

(48)Which Lok Sabha speaker has authored the book ‘Matoshree’? (a)Sumitra Mahajan

(b)Meira Kumar

(c)Somnath Chatterjee

(d)Manohar Joshi

Ans-a(Sumitra Mahajan)

 

(49)How many agreements have been signed by India and Cyprus on 28 April 2017?

(a)3

(b)4

(c)5

(d)6

Ans-b(4)

 

(50)Farraka barrage is a major reason for contention between India and______________.

(a)Bangladesh

(b)Pakistan

(c)China

(d)Nepal

Ans-a(Bangladesh)

 

(1)What is the full form of GNI?

(a)Gross National Interest

(b)Gross National Income

(c)Gross Net Interest

(d)Gross Net Income

Ans-b(Gross National Income)

 

(2)Which among the following is an apex institution in the sphere of Agriculture credit in India?

(a)NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) (b)SIDBI (Small Industries Development Bank of India)

(c)EXIM Bank

(d)NAFED (National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd.)

Ans-a(NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development))

 

(3)Which organisation measures Gross Domestic Product in India? (a)Reserve Bank of India

(b)NITI Aayog

(c)State Bank of India

(d)Central Statistics Office

Ans-d(Central Statistics Office)

 

(4)Who among the following suggested the ‘Rolling Plan’?

(a)John W. Miller

(b)D. T. Lakdawala

(c)Gunnar Myrdal

(d)Sukhmay Chakarborty

Ans-c(Gunnar Myrdal)

 

(5)Why was ‘Tendulkar Committee’ constituted?

(a)To measure unemployment

(b)To measure growth rate

(c)To measure poverty

(d)To measure agricultural produce

Ans-c(To measure poverty)

 

(6)Which of the following is not a branch of federal form of government?

(a)Judiciary

(b)Executive

(c)Legislative

(d)Media

Ans-d(Media)

 

(7)What is meant by ‘defection’?

(a)Changing party after winning election

(b)Changing party before winning election

(c)Changing party after losing election

(d)Changing party before losing election

Ans-a(Changing party after winning election)

 

(8)Who among the following said that ‘Democracy is the government of the people, for the people and by the people’?

(a)Aristotle

(b)Plato

(c)Abraham Lincoln

(d)George Bush

Ans-c(Abraham Lincoln)

 

(9)How many types of emergencies can be proclaimed in India?

(a)Five

(b)Six

(c)Two

(d)Three

Ans-d(Three)

 

(10)Indian Constitution contains how many Parts?

(a)Twelve Parts

(b)Twenty-two Parts

(c)Eighteen Parts

(d)Twenty Parts

Ans-b(Twenty-two Parts)

 

(11)Money bill can be introduced first in which house of Parliament?

(a)Only in Lok Sabha

(b)Only in Rajya Sabha

(c)Both in Lok Sabha and Rajya Sabha

(d)Either in Lok Sabha or in Rajya Sabha

Ans-a(Only in Lok Sabha)

 

(12)In how many ways Indian citizenship can be lost?

(a)One

(b)Two

(c)Three

(d)Four

Ans-c(Three)

 

(13)Who of the following appoints the Prime Minister of India? (a)President of India

(b)Chief Justice of India

(c)Attorney General of India

(d)Governor

Ans-a(President of India)

 

(14)Who among the following was one of the discoverers of Indus Valley Civilization?

(a)Lord Wooley

(b)Daya Ram Sahni

(c)V. S. Agarwal

(d)A. L. Basham

Ans-b(Daya Ram Sahni)

 

(15)When was Delhi declared as the capital of India?

(a)1901

(b)1911

(c)1913

(d)1921

Ans-b(1911)

 

(16)Magical charms and spells are given in which of the following Vedas?

(a)Rig Veda

(b)Sama Veda

(c)Yajurveda Veda

(d)Atharva Veda

Ans-d(Atharva Veda)

 

(17)In Indus valley civilization, Dholavira is famous for which of the following?

(a)Rock cut architecture

(b)Sea port

(c)Water Conservation

(d)Pottery

Ans-c(Water Conservation)

 

(18)Who was the founder of Arya Samaj?

(a)Mula Shankar

(b)Bal Gangadhar Tilak

(c)Swami Dayanand Saraswati

(d)Rabindra Nath Tagore

Ans-c(Swami Dayanand Saraswati)

 

(19)Which of the following pair is CORRECT?

(a)23.5° South – Tropic of Cancer

(b)23.5° South – Tropic of Capricorn

(c)23.5° North – Tropic of Capricorn

(d)66° North – Antarctic Circle

Ans-b(23.5° South – Tropic of Capricorn)

 

(20)Which of the following sea has highest salanity?

(a)Red Sea

(b)Black Sea

(c)Dead Sea

(d)Arabian Sea

Ans-c(Dead Sea)

 

(21)Ox-bow lakes are formed when river is_________.

(a)Fast moving

(b)At steep slope

(c)At very low gradient

(d)At near point of origin

Ans-c(At very low gradient)

 

(22)In which country Cape Comorin is located?

(a)India

(b)Pakistan

(c)South Africa

(d)South America

Ans-a(India)

 

(23)Which among the following is a green house gas?

  1. Methane
  2. Carbon dioxide

III. Nitrogen dioxide

(a)I and II

(b)I and III

(c)II and III

(d)All options are correct.

Ans-a(I and II)

 

(24)Which of the following cell organelle is present only in plant cell?

(a)Mitochondria

(b)Cell wall

(c)Cell membrane

(d)Vacuole

Ans-b(Cell wall)

 

(25)Which of the following is a vestigial organ in human body? (a)Wisdom teeth

(b)Spleen

(c)Thyroid

(d)Gall bladder

Ans-a(Wisdom teeth)

 

(26)Which of the following enzyme is essential for clotting of blood?

(a)Amylase

(b)Thrombin

(c)Pepsin

(d)Renin

Ans-b(Thrombin)

 

(27)Which of the following is a genetic disease?

(a)Down syndrome

(b)Elephantisis

(c)Asthama

(d)Night blindness

Ans-a(Down syndrome)

 

(28)Onion is an example of bulb, which is a modified_______________.

(a)Stem

(b)Root

(c)Leaf

(d)Flower

Ans-a(Stem)

 

(29)Which of the following gives colour to human skin? (a)Adenosine

(b)Thymine

(c)Melanin

(d)Guanine

Ans-c(Melanin)

 

(30)A flying jet possesses_________________.

(a)Potential energy

(b)Kinetic energy

(c)Wind energy

(d)Both kinetic and potential energy

Ans-d(Both kinetic and potential energy)

 

(31)Direction of heat flow depends on__________.

(a)Density

(b)Energy

(c)Mass

(d)Temperature

Ans-d(Temperature)

 

(32)Which of the following phenomena is involved in Kaleidoscope?

(a)Refraction

(b)Reflection

(c)Total Internal reflection

(d)Diffraction

Ans-b(Reflection)

 

(33)In a magnifying glass____________lens is used.

(a)Convex

(b)Concave

(c)Plano concave

(d)Plano convex

Ans-a(Convex)

 

(34)Which of the following is also termed as main memory of computer?

(a)RAM

(b)ROM

(c)Hard disk

(d)Compact disk

Ans-a(RAM)

 

(35)BIT is also known as_____________.

(a)Binary language

(b)Binary digit

(c)Binary Number

(d)Gigabyte

Ans-b(Binary digit)

 

(36)Match the following.

Nature                 Substance

  1. Acidic a. Distill water
  2. Basic b. Carbonated drink
  3. Neutral c. Soap

(a)1-a, 2-c, 3-b

(b)1-b, 2-c, 3-a

(c)1-a, 2-b, 3-c

(d)1-c, 2-a, 3-b

Ans-b(1-b, 2-c, 3-a)

 

(37)Which of the following is radioactive in nature?

(a)Helium

(b)Sodium

(c)Thorium

(d)Platinum

Ans-c(Thorium)

 

(38)Which of the following is used as fuel rods in Atomic reactor? (a)Sodium

(b)Uranium

(c)Graphite

(d)Boron

Ans-b(Uranium)

 

(39)Bleaching action of Chlorine is due to which reaction? (a)Oxidation

(b)Hydrolysis

(c)Redox

(d)Decomposition

Ans-a(Oxidation)

 

(40)Which of the following is a major component of water pollution in Bengal Basin?

(a)Chromium

(b)Arsenic

(c)Calcium

(d)Potassium

Ans-b(Arsenic)

 

(41)Identify correct type of food chain:

Dead animal —> maggots —> frog —> snake

(a)Decomposer food chain

(b)Detritus food chain

(c)Grazing food chain

(d)Parasitic food chain

Ans-b(Detritus food chain)

 

(42)In which of the following ecosystem pyramid of biomass is upright?

(a)Pond ecosystem

(b)Grassland ecosystem

(c)Fresh water ecosystem

(d)Forest ecosystem

Ans-b(Grassland ecosystem)

 

(43)Ministry of Health and family welfare has launched the ‘Test and Treat Policy’ for ________________ patients.

(a)Polio

(b)HIV

(c)Malaria

(d)Cancer

Ans-b(HIV)

 

(44)Karl Landsteiner is known for the discovery of which one of the following?

(a)Cresco graph

(b)Radioactivity

(c)Blood group

(d)X-rays

Ans-c(Blood group)

 

(45)National sport of Malaysia is_____________.

(a)Badminton

(b)Hockey

(c)Table Tennis

(d)Chess

Ans-a(Badminton)

 

(46)Lotus Temple is known for which religion?

(a)Judaism

(b)Buddhism

(c)Bahai

(d)Taoism

Ans-c(Bahai)

 

(47)Who is the recipient of Padma Shri for the year 2016 in the field of sports – Cricket along with Virat Kohli?

(a)Polly Umrigar

(b)Amit Bhandari

(c)Shekhar Naik

(d)Bishan Singh Bedi

Ans-c(Shekhar Naik)

 

(48)Who has written the book named ‘The People’s President: Dr. A.P.J. Abdul Kalam’?

(a)S. M. Khan

(b)Sourabh Duggal

(c)Tarun Vijay

(d)Shri Vijay Kumar

Ans-a(S. M. Khan)

 

(49)Which country has opened its consulate in Chennai on 28 April 2017?

(a)Kazakhstan

(b)Uzbekistan

(c)Iran

(d)Israel

Ans-a(Kazakhstan)

 

(50)Katchatheevu Island was ceded by India to which country in 1974?

(a)Sri Lanka

(b)Maldives

(c)Indonesia

(d)Myanmar

Ans-a(Sri Lanka)

 

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

India GK MCQ || India General Knowledge MCQ Part-6

Next Story

Chemistry gk quiz test PDF

Latest from Blog