General knowledge Objective Question For Odisha Exam !!! set -6

13 mins read

General knowledge Objective Question For Odisha Exam !!!

Welcome to digital odisha, here we discuss general knowledge objective questions for odisha exam. so read the post carefully. 

General knowledge Objective Question

(1)In Indian economy, the sectors are divided into Private and Public on what basis?

(a)Ownership of enterprises

(b)Usage of raw materials

(c)Nature of economic activities

(d)Employment policies

Ans-a(Ownership of enterprises)

 

(2)Which method is used to measure agricultural income in India? (a)Expenditure method

(b)Output method

(c)Commodity flow method

(d)Input method

Ans-b(Output method)

 

(3)Who estimated the National Income in India for the first time?

(a)Prof. P. C. Mahalanobis

(b)Dr. V. K. R. V. Rao

(c)Dadabhai Naoroji

(d)M. G. Ranade

Ans-c(Dadabhai Naoroji)

 

(4)GDP – indirect taxes + subsidies =________

(a)NNP at factor cost

(b)GDP at factor cost

(c)GNP

(d)Personal Income

Ans-b(GDP at factor cost)

 

(5)Establishment of Chittaranjan Locomotive took place during which Five Year Plan?

(a)Second

(b)Third

(c)Fourth

(d)First

Ans-d(First)

 

(6)What is the meaning of ‘Laissez Faire Policy’?

(a)Fair legislation

(b)Control over trade

(c)Withdrawal of ‘some restrictions’

(d)None of these

Ans-c(Withdrawal of ‘some restrictions’)

 

(7)Who is the head of Municipal Corporation?

(a)Prime Minister

(b)Sarpanch

(c)Governor

(d)Mayor

Ans-d(Mayor)

 

(8)Which form of government believes in giving equal rights and opportunities for women and men?

(a)Feminist

(b)Secularist

(c)Castiest

(d)Communalist

Ans-a(Feminist)

 

(9)What is the maximum period for which the vice president can act as the President in case of vacancy in the the president’s office?

(a)3 months

(b)6 months

(c)1 year 

(d)2 years 

Ans-b(6 months)

 

(10)Currently, how many languages are recognized by Indian Constitution?

(a)Fourteen

(b)Fifteen

(c)Sixteen

(d)Twenty-two

Ans-d(Twenty-two)

 

(11)Which among the following is not appointed by the President of India?

(a)Vice-President of India

(b)Judge of Supreme Court

(c)Attorney General of India

(d)Chief Justice of India

Ans-a(Vice-President of India)

 

(12)Which of the following article describes India also as Bharat? (a)Article 1

(b)Article 2

(c)Article 3

(d)Article 4

Ans-a(Article 1)

 

(13)Which of the following writ is issued by a higher court to a lower court?

(a)Habeas Corpus

(b)Quo Warranto

(c)Prohibition

(d)None of these

Ans-c(Prohibition)

 

(14)’The Loyal Muhammadans of India’ was a newspaper by which of the following?

(a)Mohammad Ali Jinnah

(b)Ashfaqulla Khan

(c)Shaukat Ali

(d)Sayyed Ahmed Khan

Ans-d(Sayyed Ahmed Khan)

 

(15)Who among of the following was the founder of society called ‘Abhinav Bharat’?

(a)Lala Lajpat Rai

(b)Bal Gangadhar Tilak

(c)Vinayak Damodar Savarkar

(d)Bipin Chandra Pal

Ans-c(Vinayak Damodar Savarkar)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog