General Science multiple choice questions PDF Test No – 8

13 mins read

General Science multiple choice questions PDF Test No – 8

Welcome to digital odisha , here we discuss some general science multiple choice questions which help to your all odisha competitive exam. science objective questions discuss || if you want daily notes subscribe our website press the bell icon. 

Science Objective Questions pdf 

351. The chemical composition of four well known items are given below. Choose the incorrect one.
(a) Common salt-sodium and chlorine
(b) Baking soda-sodium, hydrogen, carbon and oxygen
(c) Caustic soda-sodium, hydrogen and oxygen
(d) Washing soda-sodium, hydrogen and oxygen

Ans-D

352. Four identical kettles, having the same amount of water, have bases made of different metals of the same thickness. If these kettles are placed on identical flames in identical manner, water will boil first in the kettle which has the base made of
(a) Copper
(b) Brass
(c) Stainless steel
(d) Aluminium

Ans-A

353. If all plants were to die out and disappear from the face of the earth, which of the following gases, found normally in the air, will also disappear ?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Water vapour
(d) Nitrogen

Ans-B

354. Islets of Langerhans secrete insulin in
(a) Pancreas gland
(b) Pituitary gland
(c) Parathyroid gland
(d) Thyroid gland

Ans-A

355. ECG is used to diagnose ailments connected with the
(a) Brain
(b) Heart
(c) Lung
(d) Kidney

Ans-A

356. Malaria affects the
(a) Lungs
(b) Intestines
(c) Spleen
(d) Liver

Ans-C

357.Which of the following is a non-ferrous metal ?
(a) Cobalt
(b) Nickel
(c) Aluminium
(d) Iron

Ans-C

358.Mercury thermometer was invented by
(a) Torricelli
(b) Edison
(c) Fahrenheit
(d) Galileo

Ans-C

359. The velocity of light was first measured by
(a) Romer
(b) Newton
(c) Einstein
(d) Planck

Ans-A

360. A bulb of 100W is lighted for a period of ten hours per day in the month of June. The total electrical energy consumed in that month in kilowatt hours is
(a) 3000
(b) 1000
(c) 30
(d) 3

Ans-C

361. Red blood corpuscles are produced in the
(a) Kidney
(b) Bone marrow
(c) Spleen
(d) Liver

Ans-B

362. Doctors recommend that we should cook our food in oil rather than in vanaspati ghee because
(a) Oil contains saturated fats
(b) Oil contains unsaturated fats
(c) Oil is easier to cook
(d) Oil is cheaper

Ans-B

363. Nectar is secreted by most flowers which are
(a) Insect-pollinated
(b) Wind-pollinated
(c) Self-pollinated
(d) Ant-pollinated

Ans-A


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog