⚡️ General science multiple choice questions PDF Test No -9

16 mins read

⚡️ General science multiple choice questions PDF Test No -9

ନମସ୍କାର ଦସ୍ତୋ ? !!! ଓଡିଶା ର ନମ୍ବର 1 GK ୱେବସାଇଟ ? ରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ || ଏହି ପୋଷ୍ଟ  ରେ ଜେନେରାଲ ସାଇନ୍ସ ( General science multiple choice questions ) ର ଟେଷ୍ଟ ନମ୍ବର 9 କୁ ଡିସ୍କସ କରିଛୁ || ଏହା ଆଗରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଟେଷ୍ଟ ନମ୍ବର 8 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ PDF ଆପଣଙ୍କୁ ପୋଷ୍ଟ ରେ ଶେଷରେ ଲିଙ୍କ ମିଳିଯିବ || କହନ୍ତି ସେୟାରିଂ ଇଜ କେୟାରିଙ୍ଗ ଭଲ ଲାଗିଲେ ସେୟାର କରନ୍ତୁ ଓ ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ପଢିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ | ଆଗକୁ ବହୁତ ସାରା MCQ ପ୍ରଶ୍ନ ଆସିବ ସେଥିପାଇଁ ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳ ? ଆଇକନ ଦବାଇ ଫ୍ରି ରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡି ଯାନ୍ତୁ | ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ରେ ସବୁ ବିଷୟର MCQ ଜିକେ PDF ମିଳିଯିବ || 

Most Important Science MCQ Questions !!!

401. Four resistors 1000 Ω, 100 Ω, 10 Ω and 1 Ω are connected in parallel. What will be the effective resistance ?
(a) More than 1000 Ω
(b)1000Ω
(c) Less than 1 Ω
(d) 1Ω

Ans-D ✔

402. The wavelength of X-rays lies
(a) In the visible region
(b) Between the ultraviolet radiation and the gamma rays
(c) In the infra-red radiation
(d) In the radio wave

Ans-B ✔

403. A telephone receiver consists of a permanent magnet with wires around it and a metal diaphragm in front of the magnet
1. The current in the wire neutralizes completely in the field of the permanent magnet
2. The current in the wire adds a small component to the field of the magnet
3. The diaphragm rotates due to the signal
4. The diaphragm vibrates due to the signal
Choose the correct combination of statements
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3

Ans-B ✔

404. The smallest object that can be seen clearly with the help of an optical microscope is of the order of
(a) Nanometre
(b) Millimetre
(c) Micrometre
(d) Metre

Ans-A ✔

405. The fractional change in volume per unit increase in pressure is called
(a) Bulk modulus
(b) Compressibility
(c) Pressure coefficient
(d) Volume coefficient

Ans-B ✔

406. Safety fuses are integral parts of electric installations and instruments. This is so because safety fuses
(a) Provide alternative paths to the excess current as does a shunt
(b) Are burnt if the current exceeds a certain limit
(c) Block the passage of the current due to increase in their resistance
(d) Switch off the service of electric supply

Ans-B ✔

407. The disease which usually spreads through milk is
(a) Jaundice
(b) Diphtheria
(c) Polio
(d) Tuberculosis

Ans-D ✔

408. The commonly present elements in the artificial fertilizer are
(a) Potassium, nitrogen and phosphorus
(b) Nitrogen, phosphorus and sodium
(c) Phosphorus, barium and nitrogen
(d) Nitrogen, calcium and phosphorus

Ans-A ✔

409. The lowest layer of the atmosphere is known as
(a) Ionosphere
(b) Stratosphere
(c) Troposphere
(d) Mesosphere

Ans-C ✔

410. The unit for measuring distances between stars is known as
(a) Light-year
(b) Galactic unit
(c) Stellar mile
(d) Cosmic kilometer

Ans-A ✔

411. The orbit of the Halley’s comet is
(a) Spherical
(b) Elliptical
(c) Circular
(d) Parabolic

Ans-B ✔

412. Hard water may be softened by passing it through
(a) Sodium hexametaphosphate
(b) Sodium chloride
(c) Calcium chloride
(d) Sodium silicate

Ans-A ✔


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog