General Science Multiple choice questions answer pdf Test no -3

11 mins read

General Science Multiple choice questions answer pdf Test no -3

Welcome to digital odisha, here we discuss some general science multiple choice questions which hlep to your all competitive exam, general science objective questions answer. In this post we discuss science multiple choice questions test no-3 . so read the post carefully and download pdf . 

Science Multiple choice questions pdf 

101. The profuse perspiration is due to
(a) The still wind
(b) The hot weather
(c) The high humidity
(d) All of the above

Ans-D

102. What is the approximate velocity of sound in air ?
(a) 330 metres per second
(b) 3 metres per second
(c) 30 metres per second
(d) All of these

Ans-A

103. Meteorology is the science of
(a) Meteors
(b) Metals
(c) Weather
(d) Earthquakes

Ans-C

104. When a piece of ice floating on water in a vessel melts completely, the level of water will
(a) Remain the same
(b) Increase
(c) Decrease
(d) May increase or decrease

Ans-A

105. One can determine the age of a tree
(a) By counting the number of levels
(b) By the size of the tree
(c) By counting the number of branches
(d) By counting the number of rings

Ans-D

106. In the Einstein equation, = , ‘c’ denotes
(a) The velocity of light
(b) The velocity of sound
(c) A constant factor
(d) The wavelength of light

Ans-A

107. What are ultrasonic waves ?
(a) Sound waves having the frequency higher than the audio frequency range
(b) Sound waves having the frequency lower than the audio frequency range
(c) Sound waves produced in vacuum
(d) Sound waves produced by animals

Ans-A

108. What type of lens will you suggest for a far-sighted person ?
(a) Diverging
(b) Converging
(c) Plane
(d) Contact

Ans-B

109. Which is the main source of vitamin ‘A’ ?
(a) All the vegetables
(b) Oranges
(c) Lemon
(d) Meat

Ans-A

110. A person suffering from diabetes can be cured by injecting
(a) Penicillin
(b) Insulin
(c) Antibiotics
(d) Streptomycin

Ans-B

111. The term ‘Ecosphere’ is related to
(a) The earth’s atmosphere is which life can exist
(b) Air
(c) Water
(d) None of these

Ans-A

112. The human body is constituted of the largest number of atoms of the element
(a) Nitrogen
(b) Hydrogen
(c) Oxygen
(d) Phosphorus

Ans-B

113. The major component of bones and teeth is
(a) Calcium phosphate
(b) Calcium carbonate
(c) Calcium sulphate
(d) Calcium nitrate

Ans-A

114. The green colour of leaves is due to the presence of
(a) Metallic ions contained in the soil
(b) Haemoglobin
(c) Chlorophyll
(d) All of the above

Ans-C

115. A microphone is used to convert
(a) Sound waves into light energy
(b) Sound waves into electrical energy
(c) Electrical energy into sound waves
(d) Sound waves into thermal energy

Ans-B

116. The energy of food is measured in
(a) Kelvin
(b) Erg
(c) Bushel
(d) Calorie

Ans-D

117. The chief constituent of gobar gas is
(a) Methane
(b) Carbon dioxide
(c) Acetylene
(d) Ethylene

Ans-A

118. It was said that the skylab would be broken into pieces in the earth’s atmosphere
(a) Because of the high friction in the earth’s atmosphere
(b) Because of the time bomb placed in it
(c) Because of its large size
(d) Due to the gravity of the earth

Ans-A

119. Blackholes are the celestial bodies which
(a) Have strong magnetic field
(b) Have strong electric field
(c) Are self-luminous bodies
(d) Do not allow any light to escape outside

Ans-D

120. Several materials which usually fall from sky on to the earth are known as
(a) Satellites
(b) Asteroids
(c) Comets
(d) Meteors

Ans-D

121. Bauxite is an important ore of
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Zinc
(d) Iron

Ans-A

122. In the process of galvanization, iron sheet is coated with
(a) Zinc
(b) Tin
(c) Galena
(d) Aluminium

Ans-A

123. Alternating current cannot be used in
(a) Heating
(b) Refrigerator
(c) Electroplating
(d) Lighting

Ans-C

124. Malaria is a disease which affects the
(a) Liver
(b) Intestine
(c) Spleen
(d) Lungs

Ans-C

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog