General Science Multiple Choice Questions with Answers Test -1 Pdf

General Science Multiple Choice Questions with Answers Test -1 Pdf

Welcome to digital odisha, here we discuss some general science multiple choice questions with answer which help to your all odisha competitive exam. so read the post carefully. general science multiple choice questions pdf.

Most Important General Science Objective Question pdf 

1. All those animals which do not have vertebral column are referred to as
(a) Protozoa
(b) Invertebrates
(c) Metazoa
(d) Chordata

B

2. The vitamin which is easily destroyed during cooking as well as storage is
(a) Vitamin C
(b) Vitamin B
(c) Vitamin K
(d) Vitamin D

A

3.Total volume of the blood in a normal human being is
(a) 3 litres
(b) 5-6 litres
(c) 10 litres
(d) 7-9 litres

B

4.Who propounded the theory of relativity ?
(a) Newton
(b) Bose
(c) Einstein
(d) Galileo

Ans-C

5.A force of 100 dynes acts on mass 5gm for 10 sec. The velocity produced is
(a) 2 cm/sec
(b) 20 cm/sec
(c) 200 cm/sec
(d) 2000 cm/sec

Ans-C

6.Universe is composed of
(a) The earth
(b) Matter
(c) The earth and the sun
(d) The earth, fire, air and sky

Ans-B

7. Which of the following is a chemical change ?
(a) Oxidation
(b) Evaporation
(c) Precipitation
(d) Dissolution

Ans-A

8.The nucleus of an atom consists of
(a) Protons only
(b) Neutrons only
(c) Protons and neutrons
(d) Electrons and neutrons

Ans-C

9. A proton carries
(a) No charge
(b) A unit positive charge
(c) A negative charge
(d) Two units of positive charge

Ans-B

10. Radioactivity was discovered by
(a) Enstein
(b) Henry Becquerel
(c) Rutherford
(d) Madame Curie

Ans-B

11. The term “cell” was introduced in 1665 by
(a) Malpighe
(b) Hooke
(c) Schleiden
(d) Schwann

Ans-B

12. The molecular structure of DNA was propounded by
(a) Watson and Crick
(b) Chargaff and Kornberg
(c) Wilkins and Khorana
(d) Watson and Pauling

Ans-A

13. The earth moves from
(a) East to west
(b) West to east
(c) North to south
(d) South to north

Ans-B

14. What is the time difference between Indian Standard Time and Greenwich Mean Time ?
(a) 4 1/2hrs
(b) 2 hrs
(c) 5 1/2hrs
(d) 3 hrs

Ans-C

15. The best conductor of electricity is
(a) Copper
(b) Water
(c) Wood
(d) Glass

Ans-A

16. The telephone was invented by
(a) George Wright
(b) Oliver
(c) Graham Bell
(d) Frank Hardy

Ans-C

17. The Halley’s comet will re-appear in
(a) 2000
(b) 2050
(c) 2059
(d) 2062

Ans-D

18. The closest planet from the earth is the
(a) Venus
(b) Jupiter
(c) Mars
(d) Saturn

Ans-A

19. Tibia is a bone found in the
(a) Skull
(b) Face
(c) Arm
(d) Lower part of the leg

Ans-D

20. Which of the following metals is used in the filament of an electric bulb?
(a) Tungsten
(b) Aluminium
(c) Copper
(d) Silver

Ans-A

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Physics Multiple choice questions Quiz pdf For odisha exam !!! set-5

Next Story

General Science Multiple Choice Question Answers pdf Test-2

Latest from Blog