Geography Multiple Choice Questions PDF

Geography Multiple Choice Questions PDF

Welcome to digital odisha, here we discuss some geography questions which help to your all odisha competitive exam. geography multiple choice questions for osssc, geography short questions for ct exam and bed exam.

Important Geography MCQ 

1.    Which state has smallest land area?
(a)   Goa

(b)   Nagaland

(c)   Sikkim

(d)   Tripura

Ans: (a)
2.   The two volcanic islands in the Indian territory are:

(a)   Kavaratti and New Moor

(b)   Bitra and Kavaratti

(c)   Pamban and Barren

(d)   Narcondam and Barren

Ans: (d)
3.   Among the following Union Territories of India, which one has the largest size?

(a)   Pondicherry

(b)   Lakshadweep

(c)   Daman and Diu

(d)   Chandigarh

Ans: (a)
4.   Which one of the following pairs is correctly matched?
(a)   Plimsoll Line : India and Afghanistan

(b)   Durand Line : India and Myanmar

(c)   Macmohan Line : India and Nepal

(d)   Radcliffe Line : India and Pakistan

Ans: (d)
5.   Duncan Passage is situated between:
(a)   Minicoy and Amindiv

(b)   Minicoy and Maldives

(c)   Little Andaman and Car Nicobar

(d)   South Andaman and Little Andaman

Ans: (d)
6.   Ten Degree Channel is between:
(a)   Dover and Calais

(b)   Alaska and Russia

(c)   Little Andaman and Car Nicobar

(d)   North Korea and South Korea

Ans: (c)
7.   ‘Indian Standard Meridian’ passes through the states of UP, MP:
(a)   AP and Karnataka

(b)   AP and Tamil Nadu

(c)   Karnataka and Tamil Nadu

(d)   Orissa and AP

Ans: (d)
8.   The Lakshadweep Islands are situated in :
(a)   Indian Ocean

(b)   Arabian Sea

(c)   Bay of Bengal

(d)   none of these

Ans: (b)
10. Study of the Universe is known as ?
Sociology

Cosmology

Universology

Petology

Ans- cosmology

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Geography gk | Geography Multiple Choice GK 1

Next Story

Chemistry Multiple Choice Questions Set-1

Latest from Blog