Geography Short Questions For Odisha Exam

5 mins read

Geography Short Questions For Odisha Exam

1. Who is the father of geography?

(A) Eratostenes
(B) Herodotus
(C) Hypermarkets
(D) None of these
Ans- A

2. Who first used the word geography for geography?

(A) Herodotus
(B) Hicatus
(C) Hypermarkets
(D) Eratosthenes
Ans- D

3. Which of the following is called the father of human geography?

(A) Carl Reiter
(B) Jean Brunsh
(C) Humboldt
(D) Hypermarkets
Ans- A

4. Who is the science that defines geography as human ecology?

(A) Hetner
(B) Jean Brunsh
(C) H. H. Barrows
(D) Eratosthenes
Ans- C

5. Who is considered the creator of geomorphology?

(A) Speed
(B) Davis
(C) Pank
(D) None of these
Ans- A

6. Who has said that geography is the science to study the earth as center?

(A) Warrenius
(B) Taylor
(C) Count
(D) None of these
Ans- A

7. What is the credit for submitting information to the world about the Solar System?

(A) Copernicus
(B) Kepler
(C) Galileo
(D) None of these
Ans- A

8. What are the astronomical objects that roam around the Sun?

(A) Planet
(B) satellite
(C) Cursed star
(D) All of these
Ans- A

9. Who has said that the study of ground floor is like this?

(A) Warrenius
(B) Taylor
(C) Count
(D) Carl Reiter
Ans- C

10. How many planets are there in the solar system?

(A) 12
(B) 10
(C) 9
(D) 8
Ans- D

11. What is called a small celestial body revolving around a planet?

(A) Cursed star
(B) Planets
(C) satellite
(D) All of these
Ans- D

12. Who predicted the law of motion of the planets?

(A) Kepler
(B) Galileo
(C) newton
(D) None of these
Ans- A

13. When does the sun show during the half-night in Norway?

(A) August 12
(B) June 21
(C) July 21
(D) March 21
Ans- D

14. Who discovered the solar system?

(A) Copernicus
(B) Aryabhatta
(C) Carl Ritter
(D) Kepler
Ans- A

15. Who is the creator of the solar system?

(A) Earth
(B) Fri
(C) Saturn
(D) Sun
Ans- D

16. What is the maximum distance from the Sun in a planet in its cell?

(A) Peri
(B) Apter
(C) Upsore
(D) Apogee
Ans- B

17. What is the minimum distance from the Sun in a planet in its cell?

(A) Upsore
(B) Apogee
(C) Apter
(D) Period
Ans- A

18. How many stars are there in space?

(A) 97
(B) 81
(C) 95
(D) 89
Ans- D

19. What is the number of terrestrial planets?

(A) 5
(B) 8
(C) 4
(D) 7
Ans- C

20. What is called the explosion star in the universe?

(A) Meteor
(B) Innovative star
(C) Comet
(D) All of these
Ans- B

21. Which one of the following is a star?

(A) Earth
(B) Fri
(C) Sun
(D) Moon
Ans- C

22. How long does Sunlight take to reach the earth?

(A) 3-8
(B) 8-3
(C) 7-4
(D) 9-3
Ans- B

23. Which planet is the most distant from the Sun?

(A) Buddha
(B) Pluto
(C) Varuna
(D) Jupiter
Ans- C

24. Which planet is closest to the sun?

(A) Buddha
(B) Pluto
(C) Jupiter
(D) Fri
Ans- A

25. In which planet are the arts like Moon?

(A) Mars
(B) Saturn
(C) Buddha
(D) Jupiter
Ans- C

26. How long does the Buddha take to make one revolution in the sun?

(A) 90 days
(B) 88 days
(C) 75 days
(D) 87 days
Ans- B

27. Who is the most intense planet in the Solar System?

(A) Mars
(B) Saturn
(C) Venus
(D) Buddha
Ans- D

28. Which of the following is called the sister of the earth?

(A) Saturn
(B) Fri
(C) Moon
(D) Mars
Ans- B

29. Two planets with no satellite?

(A) Earth and Saturn
(B) Venus and Buddha
(C) Jupiter and Buddha
(D) Mars and Saturn
Ans- B

30. Which planet is called an evening star?

(A) Earth
(B) Saturn
(C) Venus
(D) Moon
Ans- C

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog