Geography Short Questions MCQ Part-3

5 mins read

Geography Short Questions MCQ Part-3

1. What is the maximum amount of inert gas present in the atmosphere?

(A) cryptoon
(B) Helium
(C) organ
(D) Neon
Ans- C

2. Which gas is found in the atmosphere?

(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) None of these
Ans- A

3. Is the most permanent element of the atmosphere?

(A) Nitrogen
(B) Water vapor
(C) Oxygen
(D) None of these
Ans- B

4. Loos Plateau is located?

(A) India
(B) Japan
(C) Russia
(D) China
Ans- D

5. What percentage of the Earth’s atmosphere is found at an altitude of 29 km?

(A) 30%
(B) 65%
(C) 88%
(D) 97%
Ans- D

6. Which layer of cloud roaring atmosphere occurs in?

(A) Ozone Circle
(B) Congestion
(C) stratosphere
(D) None of these
Ans- B

7.What gas of the atmosphere protects us from the sun’s strong rays?

(A) Argon
(B) Ozone
(C) Oxygen
(D) Hydrogen
Ans- B

8. Which of the lines is found in the cool box?

(A) Cancer line
(B) Equator
(C) Capricorn
(D) None of these
Ans- B

9. Which of the following is called Nature’s safety valve?

(A) volcano
(B) Ozone Gas
(C) earthquake
(D) Rivers
Ans- A

10. Where is the world’s highest mountain volcano located?

(A) India
(B) Japan
(C) Germany
(D) Ecuador
Ans- D

11. Which of the following is a Mounted Mountain?

(A) Nilgiri
(B) Himalaya
(C) Satpura
(D) None of these
Ans- B

12. What percentage of the population lives in the plateau regions of the world?

(A) 4%
(B) 6%
(C) 9%
(D) 50%
Ans- C

13. Do earthquakes occur in earthquakes?

(A) Primary waves
(B) Secondary waves
(C) L waves
(D) Primary and secondary waves
Ans- C

14. Have the latest ranges?

(A) Appalasi
(B) Satpura
(C) Ural
(D) Rockies
Ans- C

15. What is the origin of the Himalayas?

(A) Godavari
(B) Tethys
(C) Shivalik
(D) None of these
Ans- B

16. In which country is the Vesuvius volcano located?

(A) Indonesia
(B) Mexico
(C) Italy
(D) Kenya
Ans- C

17. Mount Erebus Volcano is located in which of the following continents?

(A) Antarctica
(B) Africa
(C) Asia
(D) Europe
Ans- A

18. Where is the ozone most concentrated in the atmosphere?

(A) stratosphere
(B) Troposphere
(C) mesosphere
(D) None of these
Ans- A

19. By what name is the most distant atmospheric layer known from the Earth’s surface?

(A) Planet Circle
(B) Congestion
(C) ion chamber
(D) Extremes
Ans- C

20. Which of the Earth’s surface is reflected by long radio waves?

(A) Ion Circle
(B) Congestion
(C) Planet Circle
(D) All of these
Ans- A

21. Which communications satellite are located in the atmospheric level?

(A) conjunction chamber
(B) Planet Circle
(C) ion chamber
(D) Troposphere
Ans- C

22. Which part of the atmosphere is present in 90% of the total amount of water vapor?

(A) conjunction chamber
(B) Planet Circle
(C) Troposphere
(D) Ozone Circle
Ans- C

23. Normal air pressure is found?

(A) on the desert
(B) on the mountains
(C) on sea level
(D) None of these
Ans- C

24. The sudden decrease in air pressure is indicative of which of the following?

(A) stormy weather
(B) Clean weather
(C) Rain Weather
(D) None of these
Ans- A

25. Which part of the atmosphere is a part of the chemical chamber?

(A) Ion Circle
(B) Planet Circle
(C) Troposphere
(D) Ozone Circle
Ans- D

26. Are high winds running from the Mediterranean region to the Mediterranean Sea?

(A) Business wind
(B) Patcha winds
(C) Sea Winds
(D) None of these
Ans- A

27. Which airplanes fly in the air?

(A) conjunction chamber
(B) Planet Circle
(C) stratosphere
(D) Middle Circle
Ans- C

28. Which is called the lowest layer of the atmosphere?

(A) Troposphere
(B) Planet Circle
(C) ion chamber
(D) Middle Circle
Ans- A

29. What is the nature of the cyclone?

(A) Spherical
(B) Triangle
(C) Elliptical
(D) None of these
Ans- C

30. What is the quiet area of the cyclone?

(A) eye
(B) Range
(C) Center
(D) Trough
Ans- A

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog