Geography Short Questions MCQ Part-4

5 mins read

Geography Short Questions MCQ Part-4

1. What is called fibrous cloud?

(A) Capasi
(B) Central Cloud
(C) Partb
(D) stratum
Ans- C

2. Is the rainiest place in the world?

(A) Masamaram
(B) Cherrapunji
(C) Amazon Valley
(D) Reunion
Ans- A

3. Who is the world’s most arid place?

(A) Sahara
(B) Thar
(C) Atacama
(D) Patagonia
Ans- C

4. Is the world’s largest sweet water lake?

(A) Superior lake
(B) Lake Baikal
(C) Lake Michigan
(D) Victoria Lake
Ans- A

5. Which atmospheric layer is known as the roof of seasonal change?

(A) conjunction chamber
(B) Planet Circle
(C) Ozone Circle
(D) Troposphere
Ans- D

6. Which of the following is the world’s deepest lake?

(A) Michigan Lake
(B) Lake Baikal
(C) Lake Titikaka
(D) Victoria Lake
Ans- B

7. Is the world’s highest waterfall?

(A) angel
(B) Niagara
(C) Booama
(D) Niagara
Ans- A

8. Is Niagara Pratap?

(A) Yun Of
(B) China
(C) U. s. a.
(D) Russia
Ans- C

9. Is the deepest place on earth?

(A) Dead Sea
(B) Art Sea
(C) Aegean Sea
(D) Caspian Sea
Ans- A

10. Why do not rain in the desert due to cloudburst?

(A) Low pressure
(B) Low humidity
(C) Accelerated air
(D) Low Temperature
Ans- B

11. Which of the following countries is famous for Angulaluma lakes?

(A) India
(B) France
(C) U. s. a.
(D) Japan
Ans- C

12. Is the world’s most saline lake?

(A) von lake
(B) Dead Lake
(C) Superior lake
(D) Lake Baikal
Ans- A

13. Is the highest level of sailing lake situated?

(A) von lake
(B) Lake Titikaka
(C) Dead Lake
(D) Victoria Lake
Ans- B

14. Is the world’s largest salt water lake?

(A) Caspian Sea
(B) Von Lake
(C) Lake Michigan
(D) Lake Baikal
Ans- A

15. Aral Sagar Lake is situated in which country?

(A) China
(B) Russia
(C) Kazakhstan
(D) Japan
Ans- C

16. Who is the world’s largest lake in the following?

(A) Superior lake
(B) Caspian Sea
(C) Lake Baikal
(D) dead lake
Ans- B

17. Which of the following countries is called the Land of Thousand Lakes?

(A) Finland
(B) Germany
(C) Thailand
(D) India
Ans- A

18. The highest waterfall in the world is located in which country?

(A) Canada
(B) Norwegian
(C) Venezuela
(D) England
Ans- C

19. Which waterfall is situated on Angel Falls?

(A) Amazon
(B) Paraná
(C) Coronie
(D) None of these
Ans- C

20. Booam Falls is situated on which river?

(A) Amazon
(B) Congo
(C) Neel
(D) Jar
Ans- D

21. When was the construction of the Suez Canal started?

(A) 1905 AD
(B) 1854 AD
(C) 1897 AD
(D) 1899 AD
Ans- B

22. Which canal meets the Baltic Sea with the North Sea?

(A) Sue
(B) Panama
(C) nail
(D) Suez
Ans- C

23. Which of the following is located in the Crow Canal?

(A) Finland
(B) Germany
(C) Thailand
(D) India
Ans- C

24. Is the world’s largest shipping canal?

(A) Nail Canal
(B) Soo Canal
(C) Suez Canal
(D) Panama Canal
Ans- C

25. Which of the following is not covered by the Caspian Sea?

(A) Kazakhstan
(B) Armenia
(C) Azerbaijan
(D) None of these
Ans- B

26. Which of the following makes an international border between Tanzania and Uganda?

(A) Malawi
(B) Chad
(C) Victoria
(D) None of these
Ans- C

27. In which country is the world’s salt water lake von Lake situated?

(A) China
(B) Turkish
(C) Iraq
(D) France
Ans- B

28. What is the length of the Suez Canal?

(A) 65.1 km
(B) 168 km
(C) 155.1 km
(D) 98.8 km
Ans- B

29. When was the Suez Canal completed?

(A) 1851 AD
(B) 1890 AD
(C) 1869 AD
(D) 1871 AD
Ans- C

30. Which continent is known as the White continent?

(A) Africa
(B) Antarctica
(C) Australia
(D) Europe
Ans- B

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog