Geography Short Questions MCQ PDF Part-2

5 mins read

Geography Short Questions MCQ PDF Part-2

1. Which planet was used as the Goddess of Europe?

(A) Moon
(B) Earth
(C) Venus
(D) Mars
Ans- C

2. In which month does the epicenter of the Earth occur?

(A) January
(B) March
(C) April
(D) None of these
Ans- A

3. Who first used the word ‘Sayal’ for the top layer of the earth?

(A) Sways
(B) Daily
(C) Holmes
(D) None of these
Ans- A

4. Which part of earth is the dominant factor of nickel and iron?

(A) boundary
(B) Niffe
(C) Seal
(D) None of these
Ans- B

5. Which layer of surface need basalt rock?

(A) Niffe
(B) boundary
(C) Seal
(D) All of these
Ans- B

6. What is the source of important information regarding the internal structure of the Earth?

(A) Plate tectonics
(B) Unnatural device
(C) Volcanic activity
(D) Seismology
Ans- D

7. What percentage of the total mass of the Earth is found in mantral?

(A) 40%
(B) 45%
(C) 68%
(D) 90%
Ans- C

8. The extent of the expansion of the lithosphere To the depth of?

(A) 110 km
(B) 155 km
(C) 200km
(D) 100km
Ans- D

9. What is found in abundance in the earth’s crust?

(A) Iron
(B) Chromium
(C) Aluminum
(D) Potassium
Ans- C

10. On what percentage of the Earth’s surface is the expansion of continents?

(A) 30.1
(B) 28.4
(C) 29.2
(D) 38.7
Ans- C

11. In the structure of the planet Earth, which of the following is the crude under the ridge?

(A) Iron
(B) Aluminum
(C) Potassium
(D) Chromium
Ans- A

12. What is the name of the second layer from the top in the three concentric layers of the earth?

(A) Niffe
(B) boundary
(C) Seal
(D) None of these
Ans- B

13. What is the total number of latitude?

(A) 70
(B) 90
(C) 160
(D) 180
Ans- D

14. How long is the number of births?

(A) 60
(B) 360
(C) 180
(D) 90
Ans- B

15. Which of the following cities is closest to a equator?

(A) Singapore
(B) Manila
(C) Jakarta
(D) None of these
Ans- A

16. Which of the following countries does not cross the Cancer line?

(A) Zaire
(B) China
(C) India
(D) All of these
Ans- A

17. Where does the International Date Line pass through?

(A) 180º
(B) 120º
(C) 270º
(D) 90º
Ans- A

18. In which country is Greenwich?

(A) Yun Of
(B) Holland
(C) U. s. a.
(D) India
Ans- C

19. What is the difference between local time of two places in crossing a longitude?

(A) 7 minutes
(B) 0 min
(C) 4 minutes
(D) 1 minute
Ans- C

20. In what year was the International Date Line determined?

(A) 1955
(B) 1896
(C) 1997
(D) 1884
Ans- D

21. What is the fixed time of India fixed from?

(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) Allahabad
(D) None of these
Ans- C

22. What percentage of the Earth’s surface is covered with sedimentary shells?

(A) 80%
(B) 75%
(C) 95%
(D) 68%
Ans- B

23. Which rock is found in the rock?

(A) Flat rock
(B) igneous rock
(C) abyss rock
(D) None of these
Ans- A

24. Which of the following is not a transformational rock?

(A) Granite
(B) Slate
(C) Marble
(D) Rhinestone
Ans- A

25. Which of the following is the transmitted shell?

(A) Granite
(B) Slate
(C) Marble
(D) Rhinestone
Ans- C

26. Where is the highest mountain peak in the world located?

(A) Japan
(B) Nepal
(C) China
(D) India
Ans- B

27. Which of the following mountain ranges is the largest in the world?

(A) Andes
(B) Alaska
(C) Himalaya
(D) None of these
Ans- A

28. Is the world’s most active volcano?

(A) Kiloyu
(B) Fusion
(C) Cotopaxi
(D) None of these
Ans- A

29. Where is Cooptaxi located?

(A) New Zealand
(B) Australia
(C) Canada
(D) Ecuador
Ans- D

30. Is there a percentage of nitrogen in the atmosphere?

(A) 30%
(B) 80%
(C) 78%
(D) 50%
Ans- C

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog