The Governance System related short questions pdf

The Governance System

211. In the Preamble of Constitution adopted on 26 November 1949 which word/words were/were not present?
1. Socialist 2. Secular
3. Integrity 4. Republic Choose the correct answer by following the code.
(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 3 and 4
Ans: (A)


212. Constitution of India provides which type of governance system?
(A) Democratic
(B) Presidential
(C) Parliamentary
(D) Semi-democratic
Ans: (C)


213. The Preamble given in the Constitution
1. is not enforceable in courts.
2. is important and have utility.
3. describes the aims of governance.
4. helps to give a Judicial meaning to our Constitution. Code
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


214. Which one is the most prominent element of a state?
(A) Flag (B) Capital
(C) Sovereignty (D) Head of State
Ans: (C)


215. Which of the following is not a feature of good governance?
(A) Accountability
(B) Transparency
(C) Rule of Law
(D) Red Tapism
Ans: (D)


216. Which one of the following is not a feature of the Indian Constitution?
(A) Parliamentary Government
(B) Presidential Government
(C) Independence of Judiciary
(D) Federal Government
Ans: (B)


217. “The State is everywhere: it leaves hardly a gap”. This statement explains the concept of
(A) Welfare State
(B) Communist State
(C) Democratic State
(D) Police State
Ans: (A)


218. In which report of the Second Administrative Reforms Commission barriers of Good Governance in India have been identified?
(A) ‘Ethics in Governance’
(B) ‘Citizen-Centric Administration: The Heart of Governance’
(C) ‘Prompting E-Governance’
(D) ‘Local Governance’
Ans: (B)


219. Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government.
(A) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all
(B) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day
(C) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people
(D) A device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline
Ans: (C)


220. The main advantage of the parliamentary form of government is that
(A) the executive and legislature work independently
(B) it provides continuity of policy and is more efficient
(C) the executive remains responsible to the legislature
(D) the head of the government cannot be changed without election
Ans: (C)


221. There is parliamentary system of Government in India because the
(A) Lok Sabha is elected directly by the people
(B) Parliament can amend the Constitution
(C) Rajya Sabha cannot be dissolved
(D) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha
Ans: (D)


222. In a Presidential Government, all the executive powers are vested in
(A) President (B) Cabinet
(C) Legislature (D) Upper House
Ans: (A)


223. In a Parliamentary system of Government.
(A) Judiciary controls Executive
(B) Executive controls Judiciary
(C) Executive controls Legislature
(D) Legislature controls Executive
Ans: (D)


224. ‘Welfare State’ aims to
(A) Secure maximum welfare of maximum numbers
(B) Management of welfare of weaker sections
(C) Provide health facilities
(D) None of the above
Ans: (A)


225. Which one of the following is not a feature of Indian polity?
(A) A Government following the Constitution
(B) Democratic Government
(C) Rule of Law
(D) Authoritarian Government
Ans: (D)


226. Which one of the following statement is correct?
(A) The Constitution of India is Presidential
(B) India is a titular monarchy
(C) India is an aristocracy
(D) India is a Parliamentary Democracy
Ans: (D)


227. Which one of the following is not the Philosophy of the Constitution of India?
(A) Welfare State
(B) Socialist State
(C) Political Equality
(D) Communist State
Ans: (D)


228. Which one of the following is a basic feature of the Presidential Government?
(A) Rigid Constitution
(B) Single Executive
(C) Supremacy of the Legislature
(D) Residual Powers of the States
Ans: (B)


229. What is the main source of Political Power in India?
(A) The People
(B) The Constitution
(C) The Parliament
(D) The President
Ans: (A)


230. The Democracy of India is based on the fact that
(A) The Constitution is written
(B) Fundamental rights have been provided
(C) Public enjoys the rights to choose and change the Government
(D) Directive principles of state policy have been provided here
Ans: (C)


231. Which of the following is correct? The main feature of a Presidential form of Government is/are
(A) The Head of the Executive is the President
(B) The President appoints his Council of Ministers
(C) The President cannot dissolve the Legislature
(D) All of the above
Ans: (D)


232. Which one of the following determines that Indian Constitution is Federal?
(A) Written and non-flexible Constitution
(B) Free Judiciary
(C) Residuary powers are vested in centre/union
(D) Distribution of powers between union and states
Ans: (D)


233. Democracy’s superior virtue lies in the fact that it calls into activity
(A) The intelligence and character of ordinary men and women
(B) The methods for strengthening executive leadership
(C) A superior individual with dynamism and vision
(D) A band of dedicated party workers
Ans: (A)


234. Which one of the following points differentiates the Indian Parliamentary System and British Parliamentary System?
(A) Collective Responsibility
(B) Judicial Review
(C) Bi-cameral Legislature
(D) Real and Nominal Executive
Ans: (B)


235. Indian Constitution is
(A) Rigid
(B) Flexible
(C) Neither rigid nor flexible
(D) Partly rigid and partly flexible
Ans: (D)


236. Which one of the following is not a feature of Indian federalism?
(A) There is an independent judiciary in India
(B) Powers have been clearly divided between the Centre and the States
(C) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha
(D) It is the result of an agreement among the federating units
Ans: (D)


237. Which of the following is not a federal feature of the Indian Constitution?
(A) Distribution of power between Centre and States
(B) Entirely written Constitution
(C) Single Citizenship
(D) Independent Judiciary
Ans: (C)


238. Who called Indian Federalism as the Co-operative Federalism?
(A) G. Austin
(B) K.C. Wheare
(C) Sir Ivor Jennings
(D) D.D. Basu
Ans: (A)


239. The reason for the Indian Constitution being the bulkiest is that
(A) it incorporates the experience of many Constitutions
(B) it contains detailed administrative provisions
(C) it deals with the Government of a large country
(D) it contains the Constitution of both Union and State Governments
Ans: (D)


240. Who rejected the ‘Principles of Administrative as myths and proverbs’?
(A) Herbert Simon
(B) Dwight Waldo
(C) Frank Marini
(D) F.W. Riggs
Ans: (A)


241. Who said, “India is a quasi-federal state”?
(A) Harold Laski (B) Ivor Jennings
(C) Lord Bryee (D) K.C. Wheare
Ans: (D)


242. Who of the following has stated that “The Constitution has not been set in a tight mould of Federalism”?
(A) D.D. Basu
(B) K.M. Munshi
(C) B.R. Ambedkar
(D) K.S. Aiyer
Ans: (C)


243. In relation to Indian Constitution who said that “Indian Constitution establishes good balance between Rigidity and Flexibility”?
(A) B.R. Ambedkar
(B) M.P. Payli
(C) Alexandrovics
(D) K.C. Wheare
Ans: (D)


244. Which one of the following is not true in relation to democratic determination?
(A) A state in which people are supreme
(B) Supreme power is vested in elected head
(C) Supreme power is vested in a person (solely) likewise a king
(D) A government formed by representative elected by people
Ans: (C)


245. Which one of the following is incorrect about the Indian Political System?
(A) Secular State
(B) Parliamentary System of the Government
(C) Federal Policy
(D) Presidential System of Government
Ans: (D)


246. The cardinal features of political system in India are
1. It is a democratic republic.
2. It has a Parliamentary form of government.
3. The supreme power vests in People of India.
4. It provides for a unified authority. Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4 (D) All the four
Ans: (B)


247. In the context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the Parliamentary Government?
1. Members of the Cabinet are the Members of the Parliament.
2. Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.
3. The Cabinet is headed by the Head of the State. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) Only 3
(C) 2 and 3 (D) All of these
Ans: (A)


248. Which of the following statements about the federal system in India are correct?
1. The Constitution introduces a federal system as the basic structure of Government.
2. There is a strong admixture of a unitary bias.
3. Both the Union and State Legislatures are sovereign.
4. The legislative, financial and judicial powers have been divided between the Union and its units. Select the correct answer from the codes given below. Code
(A) Only 1
(B) Only 1 and 2
(C) Only 1, 2 and 3
(D) All the four
Ans: (B)


249. Consider the following statements.
1. India is a democratic polity.
2. India is a sovereign state.
3. India has a democratic society.
4. India is welfare state. Which of the above statements are true?
(A) Only 1 and 2
(B) Only 1, 2 and 3
(C) Only 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


250. Consider the following statements and select the correct answer from the code given at the end. Assertion (A): The Constitution of India provides for a federal system. Reason (R): It has created a very strong centre. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


251. Consider the following statements. A Constitutional Government is one which
1. Places effective restriction on individual liberty in the interest of the state Authority.
2. Places effective restriction on the Authority of the State in the interest of individual liberty. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


252. Assertion (A): President of India is elected indirectly. Reason (R): Parliamentary system in India has been combined with Republicanism. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


253. Which of the following is a unitary element in India Federal System?
1. Decentralization of Powers
2. Appointment of Governors
3. Unequal representation in Rajya Sabha
4. Judicial Review
5. All India Services
6. Bi-cameral legislature
(A) 1, 3 and 6
(B) 2, 3 and 5
(C) 3, 5 and 6
(D) 2, 4 and 5
Ans: (B)


254. Assertion (A): Federalism is not practical in India. Reason (R): India is not a Federal State. Select the corret answer from the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (C)


255. Here are two statements. Assertion (A): Political Parties are life-blood of democracy. Reason (R): Normally people blame political parties for bad governance. Which of the following is correct in above context? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


256. Assertion (A): Women, Dalits, Poor and Minority groups are the biggest stakeholders of Democracy in India. Reason (R): Democracy in India has emerged as the carrier for the desire of Self Respect. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

The Preamble related Questions MCQ free pdf download

Next Story

States and the Union Territories Short Questions PDF

Latest from Blog