governor related short questions pdf download

governor related short questions pdf download

1049. Which of the following Articles of the Constitution of India have been declared by the Supreme Court as the ‘Inviolable basic structure’ of the Constitution?
1. Article 32 2. Article 226
3. Article 227 4. Article 245 Select the correct answer from the code given below. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (A)


1050. Under which of the following Article of Indian Constitution the Governor may reserve a Bill for the consideration of the President?
(A) Article 169 (B) Article 200
(C) Article 201 (D) Article 202
Ans: (B)


1051. Consider the following statements.
1. Justice V.R. Krishna Iyer was the Chief Justice of India.
2. Justice V.R. Krishna Iyer is considered as one of the progenitors of Public Interest Litigation (PIL) in the Indian Judicial System. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


1052. Who is the Constitutional Head of the State Governments?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Speaker
(D) High Court Judge
Ans: (B)


1053. Under which Article of the Constitution can the Governor refer any Bill for the approval of the President?
(A) Article 166 (B) Article 200
(C) Article 239 (D) Article 240
Ans: (B)


1054. Who amongst the following administer the oath of office to the Governor?
(A) President of India
(B) Chief Justice of Supreme Court
(C) Chief Justice of High Court
(D) Outgoing Governor of the concerned State
Ans: (C)


1055. Who appoints the Lt. Governor of Jammu and Kashmir?
(A) The Chief Minister of Jammu and Kashmir
(B) The Chief Justice of High Court of Jammu and Kashmir
(C) The Prime Minister of India
(D) The President of India
Ans: (D)


1056. Which one of the following statements is correct?
(A) In India, the same person cannot be appointed as Governor for two or more states at the same time
(B) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just as the Judges of the Supreme Court are appointed by the President
(C) No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her post
(D) In the case of the Union Territory having a Legislative set up the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support
Ans: (C)


1057. Which one of the following statements about the Governor of an Indian State is not true?
(A) He is appointed by the President of India
(B) He can be Governor of more than one State
(C) He holds office for a term of five years
(D) He can be removed earlier if the Legislature of the concerned State passes a resolution for his removal
Ans: (D)


1058. The approval of ordinance promulgated by Governor is necessary
(A) By President
(B) By the State Legislature
(C) By the Ministers of Council of State
(D) None of the above
Ans: (B)


1059. When the same person is appointed as a Governor of two or more States, the emoluments and allowances payable to the Governor shall be
(A) As expressed wish of the Governor
(B) As decided by the President
(C) As decided by the Home Ministry
(D) It shall be allocated among the States in such proportion as the President may be order determine
Ans: (D)


1060. The appointment of a Governor in a Sate is made as per the provision in the Constitution under Article
(A) 153 (B) 154
(C) 155 (D) 156
Ans: (C)


1061. State Governor is appointed by
(A) Central Cabinet
(B) Chief Justice of Supreme Court
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) President of India
Ans: (D)


1062. Governor’s salary and allowances are given by
(A) Consolidated Fund of State
(B) Consolidated Fund of India
(C) Contingency Fund of the State
(D) Both (A) and (B)
Ans: (A)


1063. Which one of the following Statements about the State Governors is not true?
(A) He is a part of the State Legislature
(B) He can pardon a sentence of death
(C) He does not appoint Judges of the State High Court
(D) He has no Emergency powers
Ans: (B)


1064. Who remains in office as long as the President of India wishes?
(A) Governor
(B) Election Commissioner
(C) Judges of Supreme Court
(D) Speaker of Lok Sabha
Ans: (A)


1065. To whom is the Governor of a State responsible?
(A) Prime Minister
(B) President
(C) Legislative Assembly
(D) Chief Minister
Ans: (B)


1066. The first lady to become Governor of a State in India
(A) Raj Kumari Amrit Kaur
(B) Padmaja Naidu
(C) Sarojini Naidu
(D) Serla Grewal
Ans: (C)


1067. The Constitution of India does not contain any provision for the impeachment of
(A) The President
(B) The Governor of a State
(C) The Chief Justice of India
(D) The Vice-President of India
Ans: (B)


1068. Who was the first lady Governor of West Bengal?
(A) Vijay Laxmi Pandit
(B) Padmaja Naidu
(C) Rajani Rai
(D) Sheila Kaul
Ans: (B)


1069. Who amongst the following was the first woman Governor of a State in free India?
(A) Sarojini Naidu
(B) Sucheta Kripalani
(C) Indira Gandhi
(D) Vijay Laxmi Pandit
Ans: (A)


1070. The original plan in the draft Constitution for having elected Governors was dropped because
1. It would have meant another election.
2. The election would have been fought on major political issues.
3. The elected Governor might have considered himself superior to the Chief Minister.
4. The Governor had to function under the Parliamentary System. Select the correct answer from the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3
(C) 1, 3 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans: (C)


1071. Who among the following is not appointed by the State Governor?
(A) Chief Minister
(B) Members, State Public Service Commission
(C) Judges of High Court
(D) Advocate General
Ans: (C)


1072. Consider the following statements in relation to Governor of a State in India.
1. He must be a citizen of India by birth.
2. Must have completed the age of 35 years.
3. He must be eligible to be a member of the Lok Sabha.
4. He may be appointed as Governor for two or more states. Which of these is/are correct?
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1, 2 and 3 are correct
(C) 1, 2 and 4 are correct
(D) 2 and 4 are correct
Ans: (D)


1073. The governor of the state, may act independently from the consultation of Legislative Assembly when
1. The Government has to prove its majority in the session of Legislative Assembly.
2. To terminate the Chief Minister.
3. To reserve any bill for the consideration of President of India.
4. To send back a bill to Legislative Assembly for reconsideration.
5. To seek the consultation with High Court. Choose the correct answer from the following code.
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 2, 3, 4 and 5
(C) 1, 2, 4 and 5 (D) All of these
Ans: (A)


1074. Consider the following statements and select your answer from the codes given below.
1. The Governor does not have the power to appoint the judge of a state High Court.
2. He is not a part of the Legislature.
3. He has the power to nominate some members in the Legislative Council.
4. He has no judicial powers.
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 3 are correct
(C) 2 and 4 are correct
(D) All are correct
Ans: (B)


1075. Consider the following and select the correct answer by using the code given below.
1. The Governor shall take oath or affirmation before entering upon his office.
2. The format of oath or affirmation is given in the Third Schedule of Indian Constitution.
3. The Governor shall make and subscribe the oath or affirmation in the presence of Chief Justice of the High Court or in his absence senior most Judge of that Court.
4. The process of oath and affirmation is given in Article 159 of Indian Constitution. Code
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (B)


1076. The Governor of a State
1. Is appointed by the President.
2. Holds office during the pleasure of the President.
3. Is the head of the State’s Executive Power.
4. Normally holds office for five years. Select the correct answer from the codes given below. Code
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2 and 4 (D) All the four
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Supreme Court related short questions pdf download

Next Story

State Legislature related short question pdf download

Latest from Blog