Gupta and Post-Gupta Period short questions pdf

Gupta and Post-Gupta Period

594. Who is known as the Napoleon of India?
(A) Chandragupta Maurya
(B) Chandragupta-II Vikramaditya
(C) Great Ashoka
(D) Samudragupta
Ans: (D)


595. Gupta dynasty ruled during
(A) 319-500 A.D.
(B) 319-324 A.D.
(C) 325-375 A.D.
(D) 566-597 A.D.
Ans: (A)


596. Who among the following Gupta Kings had another name Devagupta?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta-II
(C) Kumargupta
(D) None of the above
Ans: (B)


597. The first Gupta ruler to assume the title of ‘Param Bhagavata’ was
(A) Chandragupta-I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta-II
(D) Srigupta
Ans: (C)


598. Who of the following rulers had performed four Ashwamedhas?
(A) Pushyamitra Shunga
(B) Pravarasena-I
(C) Samudragupta
(D) Chandragupta-II
Ans: (B)


599. The Ashoka Pillar at Allahabad provides information about the reign of
(A) Chandragupta Maurya
(B) Chandragupta-I
(C) Chandragupta-II
(D) Samudragupta
Ans: (D)


600. The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following?
(A) Mahapadma Nanda
(B) Chandragupta Maurya
(C) Ashoka
(D) Samudragupta
Ans: (D)


601. An inscription by which of the following is found on the pillar containing Prayag Prasasti of Samudragupta?
(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Dara Shikoh
Ans: (A)


602. Prayag Prashashti tells about the military campaign of
(A) Chandragupta-I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta-II
(D) Kumaragupta
Ans: (B)


603. The iron column, located in the courtyard of Delhi’s Quwwat-ul- Islam Mosque is a retention of
(A) Ashok (B) Chandra
(C) Harsha (D) Anangpal
Ans: (B)


604. ‘Prithivyah Pratham Veer’ was the title of
(A) Samudragupta
(B) Rajendra-I
(C) Amoghavarsha
(D) Gautamiputra Shatkarni
Ans: (A)


605. The Hunas invaded India during the reign of
(A) Chandragupta-II
(B) Kumaragupta-I
(C) Skandagupta
(D) Budhagupta
Ans: (C)


606. Which dynasty was distracted the most by the Hunas invasion?
(A) Maurya
(B) Kushan
(C) Gupta
(D) Shunga
Ans: (C)


607. From which inscription it is known that Skandagupta defeated Hunas?
(A) Bhitari Pillar Inscription
(B) Allahabad Pillar Inscription
(C) Mandsaur Inscription
(D) Udayagiri Inscription
Ans: (A)


608. Who among the following Gupta Rulers conquered Hunas?
(A) Chandragupta-II
(B) Kumaragupta-I
(C) Skandagupta
(D) Bhanugupta
Ans: (C)


609. Who is known as ‘Sakaconqueror’?
(A) Chandragupta-I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta-II
(D) Kumargupta
Ans: (C)


610. There were different causes for the downfall of the Gupta Empire. Which one among the statements given below was not the cause?
(A) Huna invasion
(B) Feudal set-up of administration
(C) Acceptance of Buddhism by the later Guptas
(D) Arab invasion
Ans: (D)


611. From the third century A.D. when the Huna invasion ended the Roman Empire, the Indian merchants relied more and more on the
(A) African trade
(B) Western-European trade
(C) South-East Asian trade
(D) Middle-Eastern trade
Ans: (C)


612. Who was the first Gupta ruler to issue silver coins?
(A) Chandragupta-I
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta-II
(D) Kumargupta
Ans: (C)


613. India maintained its early cultural contacts and trade links with South-East Asia across the Bay of Bengal. For this pre-eminence of the early maritime history of Bay of Bengal, which of the following could be the most convincing explanation/explanations?
(A) As compared to other countries, India had a better shipbuilding technology in ancient and medieval times
(B) The rulers of Southern India always patronised traders, brahmin priests and Buddhist monks in this context
(C) Monsoon winds across the Bay of Bengal facilitated sea voyages
(D) Both (A) and (B) are convincing explanation in this context
Ans: (C)


614. Which one of the following ports handled the North Indian trade during the Gupta period?
(A) Tamralipti (B) Bhadoch
(C) Kalyan (D) Cambay
Ans: (A)


615. Which one of the following ports handled the North Indian trade during the Gupta Period?
(A) Bhadoch (B) Kalyan
(C) Cambay (D) Tamralipti
Ans: (D)


616. Centres located in Gujarat, Bengal, Deccan and Tamil Country during the Gupta period were associated with which of the following?
(A) Textile manufacture
(B) Gems and precious stones
(C) Handicrafts
(D) Opium cultivation
Ans: (A)


617. Who among the following is not associated with medicine in ancient India?
(A) Dhanvantri
(B) Bhaskaracharya
(C) Charaka
(D) Susruta
Ans: (B)


618. Who among the following is known for his Ayurvedic thematic composition during Gupta period?
(A) Saumilla (B) Shudraka
(C) Shunaka (D) Sushruta
Ans: (D)


619. Kalidas was in the ruling period of
(A) Samudragupta
(B) Ashoka
(C) Chandragupta-I
(D) Chandragupta-II
Ans: (D)


620. Who of the following among the Nine Gems of Chandragupta was associated with Astrology?
(A) Vararuchi (B) Sanku
(C) Kshapanak (D) Amar Singh
Ans: (C)


621. The silver coins issued by the Guptas were called
(A) Karshapana (B) Dinara
(C) Rupaka (D) Nisc
Ans: (C)


622. Which (among these) are Gupta’s gold coins?
(A) Kaudi (B) Dinara
(C) Nishka (D) Pan
Ans: (B)


623. In Sanskrit plays written during the Gupta period women and Sudras speak
(A) Sanskrit (B) Prakrit
(C) Pali (D) Sauraseni
Ans: (B)


624. Who of the following was the first Gupta ruler to issue coins?
(A) Chandragupta-I
(B) Ghatotkacha
(C) Samudragupta
(D) Srigupta
Ans: (A)


625. Who established Gupta Samvat?
(A) Chandragupta-I
(B) Srigupta
(C) Chandragupta-II
(D) Ghatotkacha
Ans: (A)


626. The first inscriptional evidence of the Satipratha has been found from
(A) Eran (B) Junagarh
(C) Mandsaur (D) Sanchi
Ans: (A)


627. Which ruling dynasty donated maximum villages to temples and Brahmins?
(A) Gupta Dynasty
(B) Pala Dynasty
(C) Rashtrakut
(D) Pratihara
Ans: (A)


628. The gradual decline of towns was an important feature of which period?
(A) Gupta period
(B) Pratihara era
(C) Rashtrakut
(D) Satavahana era
Ans: (A)


629. During which age did women enjoy equality with men?
(A) Gupta age (B) Mauryan age
(C) Cholas (D) Vedic age
Ans: (D)


630. In ancient India, which dynasty’s rule is considered as the Golden Age?
(A) Mauryan (B) Shunga
(C) Gupta (D) Magadha
Ans: (C)


631. What is the land revenue rate in religious books?
(A) 1/3 (B) 1/4
(C) 1/6 (D) 1/8
Ans: (C)


632. What was the land revenue rate in Gupta age?
(A) Fourth part of the production
(B) Sixth part of the production
(C) Eighth part of the production
(D) Half part of the production
Ans: (B)


633. The Gupta Empire granted taxfree agrarian land to which of the following?
(A) Military officials
(B) Civil officials
(C) Brahmins
(D) Courts scholars
Ans: (C)


634. What is the valid tax according to Hindu law?
(A) Half of the yields
(B) One-sixth of the yields
(C) One-third of the yields
(D) One-fourth of the yields
Ans: (B)


635. In ancient India, the irrigation tax was called
(A) Bidakabhagam
(B) Hiranya
(C) Udranga
(D) Uparnika
Ans: (A)


636. Which type of land was called ‘Aprahat’?
(A) Without cultivated forest land
(B) Irrigated land
(C) Dense forest land
(D) Cultivated land
Ans: (A)


637. Tormad was from the racial group of
(A) Sithian (B) Huna
(C) Yaochi (D) Saka
Ans: (B)


638. In 3rd A.D., Warangal was famous for
(A) Copper pots
(B) Gold Jewelleries
(C) Iron implements
(D) Elephant-teeth work
Ans: (C)


639. Chinese traveller ‘Sungyun’ was came in India in
(A) 515 A.D. to 520 A.D.
(B) 525 A.D. to 529 A.D.
(C) 545 A.D. to 552 A.D.
(D) 592 A.D. to 597 A.D.
Ans: (A)


640. Who amongst the following had defeated Huna ruler Mihirakula?
(A) Budhagupta
(B) Yashodharman
(C) Shashanka
(D) Prabhakaravardhana
Ans: (B)


641. Read the following statements carefully
1. Gupta Emperors claimed divine rights for themselves
2. Their administration was highly centralised
3. They extended the tradition of land grants Answer on the basis of following code.
(A) 1, 2 and 3 are true
(B) 1 and 2 are true
(C) 1 and 3 are true
(D) 2 and 3 are true
Ans: (C)


642. The ancient Indian play Mudrarakshasa of Visakhadutt has its subject on
(A) A conflict between Gods and Demons of ancient Hindu lore
(B) A romantic story of an Aryan prince and a tribal woman
(C) The story of the power struggle between two Aryan tribes
(D) The court intrigues at the time of Chandragupta Maurya
Ans: (D)


643. ‘Mrichchhakatika’ an ancient Indian book written by Shudraka deals with
(A) The love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan
(B) The victory of Chandragupta II over the Shaka Kshatrapas of Western India
(C) The military expeditions and exploits of Samudragupta
(D) The love affairs between a Gupta King and a Princess of Kamarupa
Ans: (A)


644. The game of ‘Chess’ is said to have originated in
(A) China (B) Iran
(C) Indonesia (D) India
Ans: (D)


645. The system of philosophy propounded by Kapila Muni is
(A) Purva Mimansa
(B) Sankhya Philosophy
(C) Nyaya Philosophy
(D) Uttar Mimansa
Ans: (B)


646. Whose contribution is there in ancient Sankhya Darshan?
(A) Kapila (B) Gautam
(C) Nagarjuna (D) Charvak
Ans: (A)


647. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Samkhya School.
1. Samkhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of the soul.
2. Samkhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


648. ‘Sankhya’ Philosophy is propounded by
(A) Gautam (B) Jaimini
(C) Kapila (D) Patanjali
Ans: (C)


649. The inventor of Yoga was
(A) Aryabhatta (B) Charaka
(C) Patanjali (D) Ramdeva
Ans: (C)


650. Who propagated ‘Yoga Darshan’?
(A) Patanjali
(B) Gautam
(C) Jaimini
(D) Shankaracharya
Ans: (A)


651. The writer of Mahabhashya ‘Patanjali’ was contemporary of
(A) Chandragupta Maurya
(B) Ashoka
(C) Pushyamitra Shunga
(D) Chandragupta I
Ans: (C)


652. Which one of the following is not part of ‘Ashtangayoga’?
(A) Anusmriti (B) Pratyahara
(C) Dhyana (D) Dharana
Ans: (A)


653. ‘Live well, as long as you live. Live well even by borrowing, for once cremated, there is no return.’ This rejection of afterlife is an aphorism of the
(A) Kapalika Sects
(B) Sunyavada of Nagarjuna
(C) Ajivikas
(D) Charvakas
Ans: (D)


654. The founder of school of Navya- Nyaya was
(A) Raghunath Shiromani
(B) Gangesh
(C) Sridhara
(D) Udayana
Ans: (B)


655. Author of ‘Nyaya Darshan’ was
(A) Gautama (B) Kapila
(C) Kanad (D) Jaimini
Ans: (A)


656. The Nyaya Philosophical system was propagated by
(A) Charvaka (B) Gautama
(C) Kapila (D) Jaimini
Ans: (B)


657. Mimansa was initiated by
(A) Kanad (B) Vasistha
(C) Vishwamitra (D) Jaimini
Ans: (D)


658. The founder of Nyaya Philosophy was
(A) Kapil (B) Kanad
(C) Gautam (D) Jaimini
Ans: (C)


659. Which of the following schools of philosophy is of the opinion that Vedas contain the eternal truth?
(A) Sakhya (B) Vaisheshika
(C) Mimansa (D) Nyaya
Ans: (C)


660. The theory of Karma is related with
(A) Nyaya (B) Mimansa
(C) Vedanta (D) Vaisheshika
Ans: (B)


661. The Founder of Advait Philosophy is
(A) Sankaracharya
(B) Ramanujacharya
(C) Madhvacharya
(D) Mahatma Buddha
Ans: (A)


662. Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?
(A) Mimansa and Vedanta
(B) Nyaya and Vaisheshika
(C) Lokayata and Kapalika
(D) Sankhya and Yoga
Ans: (C)


663. Who among the following is not related to the Philosophy of Vedanta?
(A) Shankaracharya
(B) Abhinav Gupta
(C) Ramanuja
(D) Madhava
Ans: (B)


664. By which of the following according to Advaita Vedanta, Mukti can be obtained?
(A) Gyana
(B) Karma
(C) Bhakti
(D) Yoga
Ans: (A)


665. The Badami rock inscription of Pulakesin I is dated in the Saka year 465. If the same were to be dated in Vikrama Samvat, the year would be
(A) 601 (B) 300
(C) 330 (D) 407
Ans: (A)


666. Who among the following is called founder of Indian Atomism?
(A) Maharshi Kapil
(B) Maharshi Gautam
(C) Maharshi Kanad
(D) Maharshi Patanjali
Ans: (C)


667. According to Puranas, the prime place of Chandravansh’s ruler was
(A) Kashi
(B) Ayodhya
(C) Pratishthanpur
(D) Shravasti
Ans: (C)


668. A Chalukya inscription is dated in the year 556 of the Saka era. It is equivalent to
(A) 478 A.D.
(B) 499 A.D.
(C) 613 A.D.
(D) 634 A.D.
Ans: (D)


669. Information regarding time of Harsha is contained in the books of
(A) Harisena (B) Kalhan
(C) Kalidasa (D) None of these
Ans: (B)


670. The capital of Maukharri was
(A) Thaneshwar (B) Kannauj
(C) Purushpur (D) None of these
Ans: (B)


671. The capital of Harsha’s empire was
(A) Kannauj (B) Pataliputra
(C) Prayag (D) Thaneshwar
Ans: (A)


672. Who has written the ‘Harshacharita’?
(A) Aryabhatta (B) Banabhatta
(C) Vishnugupta (D) Parimalgupta
Ans: (B)


673. Harshavardhan organised two great religious conventions in
(A) Kannauj and Prayag
(B) Prayag and Thaneshwar
(C) Thaneshwar and Vallabhi
(D) Vallabhi and Prayag
Ans: (A)


674. Emperor Harsha had shifted his capital from Thaneshwar to
(A) Prayag (B) Delhi
(C) Kannauj (D) Rajgriha
Ans: (C)


675. Emperor Harsha’s Southward march was stopped on the Narmada river by
(A) Pulakeshin-I
(B) Pulakeshin-II
(C) Vikramaditya-I
(D) Vikramaditya-II
Ans: (B)


676. The place in U.P. where Harsh Vardhana organised the Buddha mega convention
(A) Kashi (B) Prayag
(C) Ayodhya (D) Sarnath
Ans: (B)


677. The Chalukyan ruler Pulakeshin’s victory over Harsha was in the year
(A) 612 A.D. (B) 618 A.D.
(C) 622 A.D. (D) 634 A.D.
Ans: (B)


678. Among the following rulers who had defeated Harshavardhana?
(A) Kirtivarman II
(B) Vikramaditya II
(C) Pulakeshin-I
(D) Pulakeshin-II
Ans: (D)


679. In whose reign-period the Chinese Traveller Hiuen-Tsang visited India?
(A) Chandragupta-II
(B) Harsh
(C) Chandragupta Maurya
(D) Chandragupta-I
Ans: (B)


680. Poet Bana was inhabitant of
(A) Pataliputra (B) Thaneshwar
(C) Bhojpur (D) None of these
Ans: (D)


681. Hiuen-Tsang was contemporary of
(A) Taai-Sunga (B) Tung-Kuaan
(C) Ku-Yen-Vu (D) None of these
Ans: (A)


682. Which Chinese traveller visited India during Harshavardhana’s rules?
(A) Fa-Hien (B) Hiuen-Tsang
(C) I-Tsing (D) Taranath
Ans: (B)


683. The term ‘Kausheya’ has been used for
(A) Cotton (B) Flax
(C) Silk (D) Wool
Ans: (C)


684. During Hiuen Tsang tour in India most famous city for the production of cotton clothes was
(A) Varanasi (B) Mathura
(C) Pataliputra (D) Kanchi
Ans: (B)


685. The major reason behind remembering Hiuen-Tsang is
(A) Respect for Harsha
(B) Study in Nalanda
(C) Trust in Buddhas
(D) Composition of Sei-Yu-Kei
Ans: (D)


686. Chinese traveller Hiuen-Tsang studied at the University of
(A) Taxila (B) Vikramshila
(C) Magadh (D) Nalanda
Ans: (D)


687. The famous Travelogue ‘Si-Yu-Ki’ is linked with
(A) Fahien (B) Al Biruni
(C) Megasthenes (D) Hiuen-Tsang
Ans: (D)


688. The Chinese traveller who visited Bhinmal was
(A) Fahien (B) Sangyun
(C) Hieun-Tsang (D) I-Tsing
Ans: (C)


689. Chinese writers mention India by the name of
(A) Fo-Kwo-Ki (B) Yin-Tu
(C) Si-Yu-Ki (D) Sikia-Pono
Ans: (B)


690. Chinese traveller I-Tsing was on the tour of Bihar in about
(A) 405 A.D. (B) 635 A.D.
(C) 637 A.D. (D) 672 A.D.
Ans: (D)


691. Nalanda Vihar was destroyed by
(A) Bakhtiyar Khalji
(B) Qutubddin Aibak
(C) Muhammad Bin Tuglaq
(D) Alauddin Khalji
Ans: (A)


692. Nalanda University was destroyed by
(A) Muslims (B) Kushans
(C) Sythians (D) Mughals
Ans: (A)


693. Nalanda is located in
(A) Madhya Pradesh
(B) Andhra Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) Bihar
Ans: (D)


694. The most ancient monastery in India is
(A) Nalanda (B) Udantpuri
(C) Vikramshila (D) Bhaja
Ans: (A)


695. The Chinese Pilgrim who visited India in the early 6th century was
(A) Ywan Chwang
(B) Fahien
(C) Sung Yun
(D) I-Tsing
Ans: (C)


696. During Post Gupta Period, main business centre was
(A) Kannauj (B) Ujjain
(C) Dhar (D) Devgiri
Ans: (A)


697. Adi Shankar who later became Shankaracharya was born is
(A) Kashmir
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D) West Bengal
Ans: (B)


698. Which one of the following statements is not true for Shankaracharya, Saint of the 8th century?
(A) He established four religious centres in different parts of India
(B) He countered the spread of Buddhism and Jainism
(C) He named Prayag as Teerthraj
(D) He propagated Vedanta
Ans: (C)


699. Which of the following is not included in Chardham?
(A) Puri
(B) Dwarka
(C) Mansarovar
(D) Rameshwaram
Ans: (C)


700. Where are the four monasteries established by Adi ‘Shankaracharya’ situated?
(A) Sringeri, Dwarka, Joshimath, Prayag
(B) Dwarka, Joshimath, Prayag, Kanchi
(C) Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri
(D) Puri, Sringeri, Dwarka, Varanasi
Ans: (C)


701. With reference to the guilds
(Shreni) of ancient India that played a very important role in the country’s economy which of the following statement is/are correct?
1. Every guild was registered with the central authority of the state and the King was the chief administrative authority on them.
2. The wages, rules of work, standard and prices were fixed by the guild.
3. The guild had judicial powers over its members. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1 and 2 (B) Only 3
(C) Only 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


702. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ravi Kirti – Pulakeshin II
(B) Bhavabhuti – Yasovarman of Kannauj
(C) Harisena – Harsha
(D) Dandi – Narasimha Varman
Ans: (C)


703. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (Emperor)
(a) Ashoka
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta-II
(d) Skandgupta List-II (Titles)
1. Parakramank
2. Priyadarsin
3. Kramaditya
4. Vikramaditya Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 3 2 1 4
(C) 2 1 4 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (C)


704. With reference to the scientific progress of ancient India, which of the statements given below are correct?
1. Different kinds of specialised surgical instruments were in common use by A.D. first century.
2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of A.D. third century.
3. The concept of the sine of an angle was known in A.D. fifth century.
4. The concept of cyclic quadrilaterals was known in A.D. seventh century. Select the correct answer using the code given below.
(A) 1 and 2 (B) 3 and 4
(C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


705. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.
1. Vikram Samvat began in 58 B.C.
2. Saka Samvat began in 78 A.D.
3. Gupta era began in 319 A.D.
4. The era of Muslim rule in India began in 1192 A.D. Code
(A) 1 and 2 (B) 3 and 4
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (D)


706. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below. List-I (Eras)
(a) Vikrama era (b) Saka era
(c) Gupta era (d) Kali era List-II (Reckoned from)
1. 3102 B.C. 2. 320 A.D.
3. 78 A.D. 4. 58 B.C.
5. 248 A.D. Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 5 1 (B) 1 3 2 4
(C) 4 5 2 3 (D) 4 3 2 1
Ans: (D)


707. Assertion (A): The main feature of the agrarian structure in the Pre- Gupta period was the development of feudalism. Reason (R): Land owner middle class and a dependent peasant class came into existence in this period. Select the correct answer using the code given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (A)


708. The Chinese traveller Yuan Chwang
(Hiuen Tsang), who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations. Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1 (B) 2 and 3
(C) 1 and 3 (D) All of these
Ans: (B)


709. Consider the following statements.
1. The Chinese pilgrim Fa-Hien attended the fourth Great Buddhist Council held by Kanishka.
2. The Chinese pilgrim Hiuen- Tsang met Harsha and found him to be antagonistic to Buddhism. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (D)


710. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential element/elements of the feudal system?
1. A very strong centralised political authority and a very weak provincial or local political authority.
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land.
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord. Code
(A) Only 1 and 2 (B) Only 2 and 3
(C) Only 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (B)


711. Match the following and select the correct answer from the code given below. List-I
(a) Bhoj
(b) Durgawati
(c) Samudragupta
(d) Ashok List-II
1. Ujjain 2. Vidisha
3. Dhar 4. Gondwana Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1 (B) 3 4 1 2
(C) 4 3 1 2 (D) 3 4 2 1
Ans: (D)


712. Match List-I with List-II and choose the answer according to the code. List-I (Courtier poet)
(a) Amir Khusro (b) Kalidas
(c) Harisena (d) Banabhatta List-II (King)
1. Chandragupta II
2. Samudragupta
3. Harshvardhan
4. Alauddin Khalji Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4 (B) 4 1 2 3
(C) 4 3 2 1 (D) 2 4 1 3
Ans: (B)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Post-Mauryan Period short questions pdf

Next Story

Architecture in Ancient India short questions pdf

Latest from Blog