High Court related short questions pdf download

High Court related short questions pdf download

1128. The age of retirement of a High Court Judge is
(A) 65 (B) 60
(C) 62 (D) 58
Ans: (C)


1129. The pension of a retired High Court Judge is charged to the
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidated Fund of the State where he last served
(C) Consolidated Fund of the different States where he has served
(D) Contingency Fund of India
Ans: (A)


1130. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India
(D) Contingency Fund of the State
Ans: (B)


1131. Which among the following is not correct about a High Court in India?
(A) The second appeal to the High Court is within its appellate jurisdiction
(B) Every judge of a High Court is appointed by the President
(C) Governor of the State appoints the Judges of a High Court
(D) High Courts may accept a petition related to ‘Public interest litigation’
Ans: (C)


1132. When the Chief Justice of a High Court acts in an administrative capacity, he is subject to
(A) The writ jurisdiction of any of the other judges of the High Court
(B) Special control exercised by the Chief Justice of India
(C) Discretionary powers of the Governor of the state
(D) Special powers provided to the Chief Minister in this regard
Ans: (A)


1133. The number of High Court of Judicature in India is
(A) Twenty five (B) Twenty one
(C) Twenty two (D) Twenty three
Ans: (A)


1134. Which High Court stated that the divorce, by saying ‘Talaq’ 3 times, is illegal?
(A) Calcutta HC
(B) Allahabad HC
(C) Bombay HC
(D) Punjab HC
Ans: (B)


1135. The power of High Court to issue writ covers
(A) Constitutional Rights
(B) Statutory Rights
(C) Fundamental Rights
(D) All of the above
Ans: (D)


1136. Which of the following High Courts has its jurisdiction over more than one state or Union Territory?
(A) Allahabad (B) Delhi
(C) Gujarat (D) Maharashtra
Ans: (D)


1137. Which one of the following High Courts has the Territorial Jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?
(A) Andhra Pradesh
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Orissa
Ans: (B)


1138. With reference to Lok Adalats, which of the following statements is correct?
(A) Lok Adalat have the jurisdiction to settle the matters at the prelitigation stage and not those matters pending before any court
(B) Lok Adalats can deal with matters which are civil and not criminal in nature
(C) Every Lok Adalat consists of either serving or retired judicial officers only and not any other person
(D) None of the statements given above is correct
Ans: (D)


1139. Which one of the following Indian States does not have its own High Court?
(A) Orissa
(B) Sikkim
(C) Himachal Pradesh
(D) Mizoram
Ans: (D)


1140. Which of the following High Courts has the largest number of Benches?
(A) Kolkata High Court
(B) Madhya Pradesh High Court
(C) Bombay High Court
(D) Allahabad High Court
Ans: (C)


1141. How many High Courts in India have jurisdiction over more than one State (Union Territories included)?
(A) 2 (B) 3
(C) 5 (D) 7
Ans: (D)


1142. In which petition, Judiciary orders Executives to perform their duty?
(A) Habeas Corpus
(B) Mandamus
(C) Prohibition
(D) Quo-Warranto
Ans: (B)


1143. Which one of the following subjects comes under the common jurisdiction of the Supreme Court and the High Court?
(A) Mutual disputes among States
(B) Dispute between Centre and State
(C) Protection of Fundamental Rights
(D) Protection from the Violation of the Constitution
Ans: (C)


1144. Which one of the following is not the main jurisdiction of the High Court of a State?
(A) Advisory jurisdiction
(B) Original jurisdiction
(C) Supervisory jurisdiction
(D) Appellate jurisdiction
Ans: (A)


1145. When the Supreme Court issues a writ to a person or to an institution to perform its duty, it is called
(A) Certiorari
(B) Mandamus
(C) Quo-Warranto
(D) Habeas Corpus
Ans: (B)


1146. The Writ of Certiorari is issued by a Superior Court
(A) To an inferior court to transfer the record of proceedings in a case for review
(B) To an inferior court to stop further proceedings in a particular case
(C) To an officer to show his right to hold a particular office
(D) To a public authority to produce a person detained by it before the court within 24 hours
Ans: (A)


1147. Which among the following is issued when the procedure is pending in court?
(A) Mandamus
(B) Certiorari
(C) Prohibition
(D) Quo-Warranto
Ans: (C)


1148. What is the nature of the dispute of Babri Mosque/ Ramjanambhoomi Case before Allahabad High Court?
(A) Writ petition
(B) Title suit
(C) Claim for compensation
(D) Judicial review petition
Ans: (B)


1149. Which one of the following writs examines the functioning of subordinate courts?
(A) Quo-Warranto
(B) Mandamus
(C) Certiorari
(D) Habeas Corpus
Ans: (C)


1150. The term District Judge is mentioned in which of the following Article of Constitution?
(A) Article 230 (B) Article 231
(C) Article 232 (D) Article 233
Ans: (D)


1151. According to the Constitution of India the term ‘district judge’ shall not include
(A) Chief presidency magistrate
(B) Sessions judges
(C) Tribunal judge
(D) Chief judge of a small cause court
Ans: (C)


1152. Against which Judge the Rajya Sabha passed the motion of impeachment in 2011, but he resigned to save himself before it could be passed by the Lok Sabha?
(A) Justice V. Ramaswami
(B) Justice Bhattacharya
(C) Justice Soumitra Sen
(D) Justice P.D. Dinakaran
Ans: (C)


1153. A High Court Judge addresses his letter of resignation to
(A) The President
(B) The Chief Justice of India
(C) The Chief Justice of his High Court
(D) The Governor of the State
Ans: (A)


1154. Under Preventive Detention, a person can be detained without trial for
(A) One month
(B) Three months
(C) Six months
(D) Nine months
Ans: (B)


1155. The mobile court in India is the brain child of
(A) Justice Bhagwati
(B) Mr. Rajeev Gandhi
(C) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D) Mrs. Pratibha Patil
Ans: (C)


1156. Consider the following statements.
1. There are 25 High Courts in India.
2. Punjab, Haryana and the Union Territory of Chandigarh have a common High Court.
3. National Capital Territory of Delhi has a High Court of its own. Which of the statements given above is/are correct?
(A) 2 and 3 (B) 1 and 2
(C) 1, 2 and 3 (D) Only 3
Ans: (C)


1157. Name the Chairman of the ‘Law Commission’ who advocated that One-third of the Judges in each High Court should be from another State.
(A) Justice P.N. Bhagwati
(B) Justice Hidayatullah
(C) Justice H.R. Khanna
(D) Justice Chandrachud
Ans: (C)


1158. Match the following. List-I
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorary
(e) Quo-Warranto List-II
1. Be more fully informed
2. By which authority
3. We command
4. Let us have the body
5. Writ to Subordinate Courts Code
(a) (b) (c) (d) (e)
(A) 2 4 5 3 1 (B) 4 3 5 2 1
(C) 4 3 5 1 2 (D) 4 5 3 1 2
Ans: (C)


1159. Consider the following statements regarding the High Courts in India.
1. There are eighteen High Courts in the country.
2. Three of them have jurisdiction over more than one state.
3. No Union Territory has High Court of its own.
4. Judges of the High Court hold office till the age of 62. Which of these statements is/are correct?
(A) 1, 2 and 4 (B) 2 and 3
(C) 1 and 4 (D) Only 4
Ans: (D)


1160. Consider the following statements.
1. The mode of removal of a Judge of a High Court in India is same as that of removal of a Judge of the Supreme Court.
2. After retirement from the office, a permanent Judge of a High Court cannot plead or act in any Court or before any authority in India. Which of the statements given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (A)


1161. In which of these States, High Courts were established in March 2013?
1. Manipur 2. Meghalaya
3. Mizoram 4. Tripura Choose the right answer from the given code.
(A) 1 and 3 (B) 2 and 4
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (C)


1162. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A): Willful disobedience or non-compliance of Court orders and use of derogatory language about Judicial behaviour amount to Contempt of Court. Reason (R): Judicial activism cannot be practiced without arming the Judiciary with punitive powers to punish contemptuous behaviour. In the context of the above two statements which one of the following is correct? Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (B)


1163. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’ which of the following statements is/are correct?
1. As per the Act, Gram Nyayalaya can hear only civil cases and no criminal cases.
2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators. Select the correct answer using the code given below.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


1164. Assertion (A): The scope of Judicial review is limited in India. Reason (R): Indian Constitution is ‘a bag of borrowing’. Select the correct answer using the codes given below. Code
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of
(A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans: (D)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

State Legislature related short question pdf download

Next Story

Centre-State Relation related short questions pdf download

Latest from Blog