History Important Gk Questions MCQ

8 mins read

History Important Gk Questions MCQ

151. Charak and Nagarjuna whose court decorated?

(A) Ashoka
(B) Kumar Gupta
(C) Kanishka
(D) Chandragupta Maurya
Ans- C

152. Who among the following had run golden currency on a large scale?

(A) Mauryan
(B) Shunongo
(C) Greeks
(D) Keralite rulers
Ans- D

153. Who started the great silk path of Indians?

(A) Kumar Gupta
(B) Kanishka
(C) Ashoka
(D) Maurya
Ans- B

154. Which dynasty ruled over India after the Shung Dynasty?

(A) Kanva
(B) Secret
(C) Satvahan
(D) Kushan
Ans- A

155. Which Chinese General defeated Kanishka?

(A) Pan machine
(B) Pen Chau
(C) Ho
(D) Shi Huang T
Ans- B

156. In ancient India, which one of the following regularly used gold coins?

(A) Kushan
(B) Satvahan
(C) doubt
(D) None of these
Ans- A

157. What is the sacrament of Tamil, which is related to Jivik Chintamani?

(A) Hindu
(B) Buddhists
(C) Christians
(D) Jain
Ans- D

158. Which of the following dynasties has not been mentioned in the Sangam literature?

(A) Chol
(B) Cher
(C) Kadamb
(D) Pandya
Ans- C

159. Who was the king of the Gupta dynasty who prevented the Chinese from attacking the Hunas?

(A) Chandragupta
(B) Skand Gupta
(C) Samudragupta
(D) None of these
Ans- B

160. Who was the most popular God of the Gupta period?

(A) Buddha
(B) Shiva
(C) Vishnu
(D) Sun
Ans- C

161. Who was the first Indian scholar, who established mathematics as a separate subject?

(A) convertible
(B) Aryabhatta
(C) Varahamihir
(D) None of these
Ans- B

162. Where is Dilwara Temple situated?

(A) Indore
(B) Parasnat Mountains
(C) Abu Mountains
(D) Abu Mountains
Ans- D

163. Who built the temple at Khujaraho?

(A) Bundela Rajput
(B) Scindia
(C) Chandel Rajput
(D) Holkar
Ans- C

164. The foundation of the Lingaraj temple was cast?

(A) Narasimha Deo
(B) Yayati Kesari
(C) Pratap Rudradev
(D) Kesari
Ans- B

165. What is the name of that ruler who created the Victory column?

(A) Rana Kumbha
(B) Tell Rana
(C) Rana Hamir
(D) None of these
Ans- A

166. Was the founder of the Sen Dynasty?

(A) Ballal Sen
(B) Samant Sen
(C) Vijay Sen
(D) None of these
Ans- B

167. Was the founder of Pall Dynasty?

(A) Dharmapala
(B) Devpal
(C) Gopal
(D) None of these
Ans- C

168. Ajaypal was the founder?

(A) of Ajmer
(B) of Bharatpur
(C) of Alwar
(D) None of these
Ans- A

169. Who created Sompur Mahavihara?

(A) Harsh
(B) Dharmapala
(C) Vijayasen
(D) None of these
Ans- B

170. Is the name of the founder of Vikramshila Education Center?

(A) Devpal
(B) Narendrappal
(C) Dharmapal
(D) Governor
Ans- C

171. Where was the capital of the emperors of Yemen?

(A) Kalyani
(B) Warangal
(C) Devgiri
(D) None of these
Ans- C

172. Did Alora caves build?

(A) Cholo
(B) Pallavas have
(C) Pallon
(D) Rashtrasutos
Ans- D

173. Was the capital of Pallavas?

(A) Prakrit
(B) Sanskrit
(C) Tamil
(D) None of these
Ans- B

174. Whose Chola era was famous for?

(A) Rural meetings
(B) Business from Lanka
(C) Religious meetings
(D) None of these
Ans- A

175. Is Chol is the founder of the empire?

(A) Aditya
(B) Vijayalaya
(C) Rajendra
(D) Rajaraja
Ans- B

176. Rudramba was the famous woman ruler of which dynasty?

(A) Yadav
(B) Hoysal
(C) Kakatiya
(D) None of these
Ans- C

177. Who operated the practice of integrity?

(A) Tuglak
(B) Iltutmish
(C) Firoz
(D) None of these
Ans- B

178. In India is the founder of Muslim rule?

(A) Iltutmish
(B) Babar
(C) Muhammad Ghori
(D) Akbar
Ans- C

179. Who declared himself a Khalifa?

(A) Mubarakah Khalji
(B) Mahmood Ghajnavi
(C) Mubarakah Khalji
(D) All of these
Ans- C

180. Who was contemporary of Krishna Deva Raya?

(A) Humayun
(B) Sher Shah
(C) Babar
(D) Akbar
Ans- C

181. The word rubber is related to which game?

(A) cricket
(B) Football
(C) Hockey
(D) Chess
Ans- A

182. Men’s badminton competition?

(A) Davis Cup
(B) Thomas Cup
(C) Durand Cup
(D) Uber Cup
Ans- B

183. Who was founded by Agra Nagar?

(A) Muhammad bin Tughluq
(B) Sinkar Lodi
(C) Firuz Tughlaq
(D) None of these
Ans- B

184. Who was the last ruler of the Lodi dynasty?

(A) Ibrahim Lodi
(B) Daulat Khan Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) Baholol Lodi
Ans- A

185. When was the establishment of the Vijayanagar empire?

(A) 16th century
(B) 15th century
(C) 14th century
(D) 13th century
Ans- C

186. Was the capital of the Bahamani kings?

(A) Bijapur
(B) Gulbarga
(C) Raichur
(D) Belgaum
Ans- B

187. Who among the following had a friendly relationship with Krishna Deva Rai?

(A) French
(B) British
(C) Portuguese
(D) Dutch
Ans- C

188. Which Sultan wrote his autobiography?

(A) Balban
(B) Allauddin Khalji
(C) Firuz Tughlaq
(D) Muhammad-bin -Tulak
Ans- C

189. Lodi was the most powerful sultan of the dynasty?

(A) Sikandar Lodi
(B) Bialol Lodi
(C) Ibrahim Lodi
(D) None of these
Ans- A

190. Whose hand was the power to overthrow Razia begum?

(A) Turkish
(B) Mongols
(C) of billions
(D) Afghans
Ans-A

191. Who introduced the measurement scale of land ‘Gazz-E-Sikandari’?

(A) Alexander the Great
(B) Sikandar Lodi
(C) Sikandshah Sur
(D) None of these
Ans-B

192. The builder of the canal was the first sultan of Delhi?

(A) Ghiasuddin Tughluq
(B) Firuz Tughlaq
(C) Balban
(D) None of these
Ans- A

193. Which Sultan was created by the Alai Darwaza?

(A) Iltutmish
(B) Allauddin Khalji
(C) Balban
(D) None of these
Ans- B

194. After the invasion of Timur, which dynasty was established in India?

(A) Syed dynasty
(B) Khilji Dynasty
(C) Tughlaq Dynasty
(D) Lodi dynasty
Ans- A

195. Muhammad Ghori was from which dynasty?

(A) Shansbani
(B) Slaves
(C) Yamini
(D) Khalji
Ans- A

196. Who among the following used to call ‘the curse of God’?

(A) Timur lung
(B) Nadirshah
(C) Genghis Khan
(D) None of these
Ans- C

197. Hampi is a famous historical place in which district?

(A) Bijapur
(B) Raichur
(C) Bellary
(D) Gulbarga
Ans- C

198. What was the main feature of the financial system of the Vijayanagar empire?

(A) Earnings from ports
(B) Land revenue
(C) Currency system
(D) Surplus levy
Ans B

199. Who gave the slogan “Incllab”?

(A) Chandrashekhar Azad
(B) Mohammed Iqbal
(C) Bhagat Singh
(D) Subhash Chandra Bose
Ans- B

200. Did the Muslim League celebrate ‘Mukti Diwas’?

(A) in 1939
(B) in 1940
(C) in 1944
(D) None of these
Ans- A

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog