History important mcq gk part-2

History important mcq gk part-2

51. Was the parent of the New Economic Policy (NEP)?

(A) curl marks
(B) Stalin
(C) Lenin
(D) Trotsky
Ans- C

52. Who prepared the April thesis?

(A) curl marks
(B) Trotsky
(C) Lenin
(D) Stalin
Ans- C

53. When did Lilian announce the new economic policy?

(A) 1935
(B) 1921
(C) 1915
(D) 1929
Ans- B

54. Who formed the Red Army?

(A) Karl Marx
(B) Trotsky
(C) Karenceki
(D) Stalin
Ans- B

55. Who introduced English education in India?

(A) Macaulay
(B) Curzon
(C) Dalhousie
(D) Carnavalis
Ans- A

56. Raja Ram Mohan Roy was not concerned?

(A) At the end of Sati practice
(B) Widow remarriage
(C) In Sanskrit education
(D) None of these
Ans- C

57. Which general was responsible for the Jallianwala Bagh massacre?

(A) General William Bentinck
(B) General Mountbatten
(C) General Dyer
(D) General Dalhousie
Ans- C

58. The first Mysore war was fought between whom?

(A) British and Tipu Sultan
(B) British and Hadarli
(C) British and Mirzafar
(D) British and Nawab Sirajuddaula
Ans- B

59. Who imposed restrictions on Sati?

(A) Lord Dalhousie
(B) Lord Mountbatten
(C) Lord William Bentinck
(D) Lord Curzon
Ans- C

60. In which year did Myanmar separate from India?

(A) 1950
(B) 1947
(C) 1937
(D) 1950
Ans- C

61. In what year did the British government retaliate to the partition of Bengal?

(A) 1919
(B) 1927
(C) 1938
(D) 1945
Ans- A

62. Which incident happened in Jallianwala Bagh?

(A) 1917
(B) 1919
(C) 1918
(D) 1935
Ans- B

63. Which of the following was Bihar under 1911?

(A) Bengal Legends
(B) Northern Province
(C) Central Provinces
(D) Calcutta Prefecture
Ans- A

64. Who was the founder of the Aligarh Muslim University?

(A) Maulana Azad
(B) Sir Syed Ahmad
(C) Muhammed Ali Jinnah
(D) Dr. Zakir Hussain
Ans- B

65. Who is related to the Chauri-Chaura Kand?

(A) Non-Cooperation Movement
(B) Civil Disobedience
(C) Swadeshi
(D) Jallianwala Bagh
Ans- A

66. Was there a movement popular in India during World War I?

(A) separatist movement
(B) Indigenous and excommunication
(C) Homer
(D) None of these
Ans- C

67. What was the oldest old city ever discovered in India?

(A) Sindh
(B) Harappa
(C) Monochrome
(D) Punjab
Ans- B

68. People from Sindhughati believed?

(A) mother power
(B) rituals
(C) Spirit
(D) None of these
Ans- A

69. Does the word Arya have a literal meaning?

(A) Veer
(B) Best or noble
(C) Scholars
(D) Warrior
Ans- B

70. Which of the following crops did not know the people of the Vedic period?

(A) Rice
(B) Wheat
(C) Tobacco
(D) All of these
Ans- C

71. Is Vedic an important part of mathematics?

(A) Upanishad
(B) Atharva Veda
(C) Volume formulas
(D) Sathupa Brahman
Ans- C

72. Which Vedas have been informed about the culture of ancient Vedic age?

(A) Rig Veda
(B) Samaveda
(C) Atharva Veda
(D) None of these
Ans- A

73. What is the number of Vedas?

(A) 3
(B) 4
(C) 6
(D) 8
Ans- B

74. What was the main occupation of Rigvedic Aryans?

(A) Education
(B) Animal Husbandry
(C) Agriculture
(D) Business
Ans- B

75. Who is called the Adi-Vedantra of Indian Music?

(A) Samaveda
(B) Rig Veda
(C) Atharva Veda
(D) Yajurveda
Ans- A

76. Who is the first method creator?

(A) cellulose
(B) Chanakya
(C) Manu
(D) None of these
Ans- C

77. What is the first and foremost book of Krishna Bhakti?

(A) Geet Govinda
(B) Mahabharata
(C) Srimad Bhagavat Geeta
(D) None of these
Ans- C

78. What is the main form of property in the Rig Veda?

(A) land
(B) Godhan
(C) Cattle and Land
(D) None of these
Ans- B

79. What is the number of Puranas?

(A) 20
(B) 16
(C) 18
(D) 11
Ans- C

80. Which was the main feature of Vedic religion?

(A) Pashupati
(B) Nature
(C) Mother
(D) Trinity
Ans-

Also Read Here History mcq set 1

81. For which deity is the word Purandar used in Rig Veda?

(A) Varuna
(B) Indra
(C) RAM
(D) Krishna
Ans- B

82. Shulvasutra is the book related to which subject?

(A) Mathematics
(B) Sanskrit
(C) Astrology
(D) Geometry
Ans- D

83. Where is the ‘yes mother’ from whom?

(A) Atharva Veda
(B) Yajurveda
(C) Rig Veda
(D) Upanishad
Ans- C

84. What is the rate of land revenue in the theology?

(A) 1/2
(B) 1/4
(C) 1/6
(D) 1/5
Ans- C

85. In ancient India, what was known as Niruk?

(A) Tangerine
(B) Gold ornaments
(C) Silver
(D) None of these
Ans- B

86. Are the exponents of yoga philosophy?

(A) Gautam
(B) Chanakya
(C) Vidur
(D) Patanjali
Ans- D

87. What is the Upanishad books related to?

(A) Philosophy
(B) religion
(C) Yoga
(D) None of these
Ans- A

88. In the early Vedic literature is the most mentioned river?

(A) Indus
(B) Ganges
(C) Yamuna
(D) Saraswati
Ans- A

89. What is the principle of action related to?

(A) from theory
(B) from Vedanta
(C) from justice
(D) All of these
Ans- A

90. In the Vedic age there was a popular government system?

(A) Republic
(B) Democracy
(C) King’s rule
(D) Hereditary monarchy
Ans- A

91. What is the oldest Vedas?

(A) Samaveda
(B) Rig Veda
(C) Atharva Veda
(D) Yajurveda
Ans- B

92. Which Vedas are partly written in prose form?

(A) Rig Veda
(B) Samaveda
(C) Atharva Veda
(D) Yajurveda
Ans- D

93. Which of the following is the earliest memory?

(A) Parashar Memorial
(B) Manu Smriti
(C) Narada Smriti
(D) None of these
Ans- B

94. Who is the name of poetry etc.?

(A) Mahabharata
(B) Srimad Bhagavat Geeta
(C) Ramayana
(D) Geet Govinda
Ans- C

95. Who composed the Gayatri Mantra?

(A) tested
(B) Vishwamitra
(C) Vashistha
(D) None of these
Ans- B

96. Harappas were the first to produce which item?

(A) Cotton
(B) Barley
(C) Rice
(D) Wheat
Ans- A

97. Which place of Indus Civilization is located in India?

(A) Lothal
(B) Harappa
(C) Mohenjodaro
(D) None of these
Ans- A

98. What is called the head of the village in the Pali texts?

(A) Village Conservator
(B) Gramapati
(C) Head
(D) None of these
Ans- A

99. Who was the founder of the Nand dynasty?

(A) Nagarjuna
(B) Dhanand
(C) Mahanandani
(D) None of these
Ans- C

100. When did Alexander invade India?

(A) 330 B.C.
(B) 325 BC
(C) 326 BC
(D) 300 B.C.
Ans- C

SUBSCRIBE OUR YOU TUBE CHANNEL Click Here
JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL Click Here

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

History Objective Questions answer PDF | history gk pdf

Next Story

History Important Gk Questions MCQ

Latest from Blog