History Jain Religion short questions pdf download

History Jain Religion short questions pdf download

311. Where was Mahavira Swami born?
(A) Kundagram (B) Pataliputra
(C) Magadha (D) Vaishali
Ans: (A)


312. Parshvanatha, the Jain ‘Thirthankara’ was associated mainly with which of the following places?
(A) Varanasi (B) Kaushambi
(C) Giribraja (D) Champa
Ans: (A)


313. Who was the first Tirthankara of Jain religion?
(A) Parsvanath
(B) Rishabhanath
(C) Mahavira
(D) Chetaka
Ans: (B)


314. The originator of the Jain religion is
(A) Arya Sudharma
(B) Mahavira Swami
(C) Parshwanath
(D) Rishabh Dev
Ans: (D)


315. Mahavira Jain breathed his last at
(A) Rajgir (B) Ranchi
(C) Pavapuri (D) Samastipur
Ans: (C)


316. Kundalpur is the birthplace of
(A) Emperor Ashoka
(B) Gautam Buddha
(C) Mahavira Swami
(D) Chitanya Mahaprabhu
Ans: (C)


317. Who was the last one in the order of Jain Tirthankaras?
(A) Parshvanath (B) Risabhdev
(C) Mahavira (D) Manisuvrata
Ans: (C)


318. The word Tirthankara is related to
(A) Buddhists (B) Christians
(C) Hindus (D) Jains
Ans: (D)


319. Prabhasgiri is a pilgrim spot of
(A) Buddhists (B) Jains
(C) Saivites (D) Vaishnavites
Ans: (B)


320. Which one of the following was not a Jain Tirthankara?
(A) Chandraprabhu
(B) Nathamuni
(C) Nemi
(D) Sambhav
Ans: (B)


321. The doctrine of three jewels-Right faith, Right action and Right Knowledge, is the crowning glory of
(A) Buddhism (B) Christianity
(C) Jainism (D) None of these
Ans: (C)


322. In Jain religion, which word is used for ‘Complete Intellect’?
(A) Jin (B) Ratna
(C) Kaivalya (D) Nirvana
Ans: (C)


323. Syadvad is a doctrine of
(A) Lokayatism (B) Saivism
(C) Jainism (D) Vaishnavism
Ans: (C)


324. The correct of Anuvrata was advocated by
(A) Mahayana Buddhism
(B) Hinayana Buddhism
(C) Jainism
(D) The Lokayata school
Ans: (C)


325. Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?
(A) Buddhism (B) Jainism
(C) Sikhism (D) Vaishnavism
Ans: (B)


326. The Jain philosophy holds that the world is created and maintained by
(A) Universal Law
(B) Universal Truth
(C) Universal Faith
(D) Universal Soul
Ans: (A)


327. The basic point of Jainism is
(A) Act
(B) Loyalty
(C) Non-violence
(D) Disfavour
Ans: (C)


328. Which of the following religions does not trust in the concept of ‘final annihilation of the world’?
(A) Buddhism (B) Jainism
(C) Hinduism (D) Islam
Ans: (B)


329. Which of the following is the earliest holy book of Jain?
(A) Twelve Angas
(B) Twelve Upangas
(C) Fourteen Purvas
(D) Fourteen Uppurva
Ans: (C)


330. Yapaniya was the sect of
(A) Buddhist (B) Jainism
(C) Shaivists (D) Vaishnavists
Ans: (B)


331. Which of the following place is known as a place of Pilgrimages because of being related with Parshvanath?
(A) Champa
(B) Pava
(C) Sammed Shikhar
(D) Urjyant
Ans: (C)


332. In which one of the following languages was the earliest Jain literature compiled?
(A) Ardh-Magadhi
(B) Paali
(C) Prakrit
(D) Sanskrit
Ans: (A)


333. Who was the first founder of Shwetambar creed during the first partition of Jain creed?
(A) Sthulabhadra
(B) Bhadrabahu
(C) Kalakacharya
(D) Deverdhi Kshama Sharaman
Ans: (A)


334. Which one of the following is not a part of early Jain literature?
(A) Therigatha
(B) Acarangasutra
(C) Sutrakritanga
(D) Brihatkalpasutra
Ans: (A)


335. Who was the first follower of Mahavira?
(A) Jamali (B) Yashoda
(C) Aanojja (D) Trishala
Ans: (A)


336. The first disciple of Lord Mahavir was
(A) Jamali (B) Yashoda
(C) Bipin (D) Prabhash
Ans: (A)


337. With reference to ancient Jainism, which one of the following statement is correct?
(A) Jainism was spread in South India under the leadership of Sthulabhadra
(B) The Jains who remained under the leadership of Bhadrabahu were called Svetambaras after the Council held at Pataliputra
(C) Jainism enjoyed the patronage of the Kalinga King Kharavela in the first century BC
(D) In the initial stage of Jainism, the Jainas worshipped image unlike Buddhist
Ans: (C)


338. Svetambara Agama was finally edited at the Jain Council of
(A) Vaishali (B) Balabhi
(C) Pawa (D) Pataliputra
Ans: (D)


339. ‘Ajivika’ sect was founded by
(A) Anand
(B) Rahulabhadra
(C) Makkhali Gosala
(D) Upali
Ans: (C)


340. ‘Samadhi Maran’ is related to which Philosophy?
(A) Buddhist Philosophy
(B) Jain Philosophy
(C) Yoga Philosophy
(D) Lokayat Philosophy
Ans: (B)


341. The sect which believed in abiding nature of destiny.
(A) Jainism (B) Ajivikas
(C) Charvaka (D) Buddhism
Ans: (B)


342. Who among these rendered that ‘Fate assigns everything, human is incapable’?
(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Aajivakas
(D) Mimansakas
Ans: (C)


343. Which one of the following is not true about the Barabar hill caves?
(A) There are in all four caves on the Barabar hill
(B) Inscriptions of Ashoka are found on the walls of three caves
(C) These inscriptions inform us about the dedication of these caves to the Ajivikas
(D) These inscriptions date back to 6th century B.C.
Ans: (D)


344. Who used the caves of Barabar as their shelter-house?
(A) Ajivikas (B) Tharus
(C) Jains (D) Tantrikas
Ans: (A)


345. Which one of the following statements is not correct?
(A) The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola represents the last Tirthankara of Jains
(B) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh
(C) The Khajuraho temples were built under Chandela Kings
(D) The Hoyseleswara temple is dedicated to Shiva
Ans: (A)


346. The famous pilgrimage of Buddhists as well as of Jains in Uttar Pradesh is at
(A) Sarnath
(B) Kaushambi
(C) Devipatan
(D) Kushinagar
Ans: (B)


347. Mahamastakabhisheka, a great religious event, is associated with and done for who of the following?
(A) Bahubali
(B) Buddha
(C) Mahavirji
(D) Natraja
Ans: (A)


348. Who built ‘Gommateshwara’ statue at Sravanabelagola?
(A) Chamundraya
(B) Krishan-I
(C) Kumarpala
(D) Tejpala
Ans: (A)


349. Consider the following statements.
1. The Ikshvaku rulers of Southern India were antagonistic towards Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India were Patrons of Buddhism. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans: (B)


350. Which of the following statements is/are applicable to Jaina Doctrine?
1. The surest way of annihilating karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended. Select the correct answer using the codes given below.
(A) Only 1
(B) 2 and 3
(C) 1 and 2
(D) 1, 2 and 3
Ans: (D)


351. Consider the following statements.
1. Vardhaman a Mahavira’s mother was the daughter of Lichchhavi King Chetaka.
2. Gautama Buddha’s mother was a princess from the Koliyan dynasty.
3. Parshvanatha, the twentythird Tirthankara, belonged to Banaras. Which of these statements is/are correct?
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) 2 and 3 (D) 1, 2 and 3
Ans: (C)


352. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below. List-I (Tirthankara)
(a) Adinatha
(b) Mallinatha
(c) Parshavanatha
(d) Sambhavnatha List-II (Cognizance)
1. Bull
2. Horse
3. Snake
4. Water Jar Code
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 3 2 (B) 1 3 2 4
(C) 3 1 4 2 (D) 3 1 2 4
Ans: (A)

Digital Odisha Provide Here imporant quiz for all competitive exam. if You prepairing for any competitive exam this portal help for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

buddhism related short questions pdf download

Next Story

Shaiva and Bhagavata Religion related mcq pdf

Latest from Blog